Fascinujúci objav: Neandertálci nám boli podobnejší, ako sa predpokladalo

2018-02-26 12:00:00 |   |    | 

Neandertálci boli doteraz považovaní za neinteligentné, necitlivé, hrubé a primitívne stvorenia. Podľa viacerých vedcov si však tento názor budeme musieť aspoň čiastočne poopraviť.



 

Dátum vzniku neandertálcov je sporný. Mnohí sa však prikláňajú k názoru, že sa z predchádzajúcich druhov vyvinuli pred zhruba 400.000 rokmi. Dokázali dobre používať rôzne nástroje (nožíky, pästné kliny, drevené aj kostené nástroje) a poznali oheň. Pri love používali oštepy s kamennými hrotmi, primitívne sekery a palice. Výskumy dokazujú, že sa neživili len mäsom, ale aj rastlinami. Na našom území boli však hlavným zdrojom ich obživy kone, nosorožce, bizóny, pratury a jelene. Pálenie kostí dokazuje, že mäso si mohli aj čiastočne tepelne upravovať. Neandertálci bývali v jaskyniach alebo si stavali jednoduché prístrešky a používali reč.

Aj tak však boli dlho považovaní za hrubých, primitívnych tvorov s brutálnym správaním. Najnovšie objavy vedcov pritom dokazujú, že neandertálcom bola vlastná záľuba v umení, o ktorej sa doteraz predpokladalo, že je výlučnou vlastnosťou moderného človeka druhu Homo sapiens sapiens. Svedčia o tom nálezy jaskynných malieb na troch rôznych miestach v Španielsku, ktoré vedci datovali do obdobia, keď v Európe ešte moderný človek nežil a obývali ju iba neandertálci.

Maľby v troch španielskych jaskyniach La Pasiega, Maltravieso a Ardales, ktoré sú od seba vzdialené stovky kilometrov, sú síce primitívne, no podľa vedcov dokazujú, že umenie neandertálcom nebolo vzdialené. Dokladajú to aj nálezy zafarbených mušlí, o ktorých vedci predpokladajú, že slúžili neandertálcom ako šperky.

Ako informoval Alistair Pike z University of Southampton, ktorý bol jedným z účastníkov projektu, maľby vznikli v každej z týchto troch jaskýň inokedy - aj tie najnovšie z nich však vedci datujú do obdobia pred 65-tisíc rokmi, čo je o 20-tisíc rokov skôr, ako sa v Európe objavil moderný človek.

Samotné jaskynné maľby pozostávajú podľa BBC najmä z odtlačkov rúk, červených kruhov a iných geometrických obrazcov. V skúmaných jaskyniach sa nachádzajú aj maľby znázorňujúce zvieratá, ich vek však zatiaľ vedci neskúmali.

Už v roku 2010 sa pritom v jaskyniach Cueva de los Aviones a Cueva Antón v provincii Murcía na juhovýchode Španielska našli morské mušle so zvyškami farbív, ktoré slúžili na maľovanie tela. Niektoré boli perforované a nosili sa ako náhrdelníky či prívesky.

Podobné symboly sa považujú za doklad vyspelej mentality, ktorú väčšina vedcov dovtedy spájala výlučne s ľudským druhom, anatomicky moderným človekom druhu Homo sapiens, nositeľom moderného kultúrneho správania.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa