Divoká Kanada pod vplyvom ročných období: Jedna krajina, štyri rozdielne obrazy

2018-03-07 12:00:00 |   |    | 

Veľké teplotné rozdiely spôsobené striedaním ročných období dokážu v niektorých častiach našej planéty zmeniť prírodné prostredie na nepoznanie. Pozrime sa napríklad na územie Kanady, divokej a nespútanej krajiny, v ktorej sa v každom ročnom období prebúdza nový život.



 

JAR

Jar - obdobie, ktoré je v Kanade typické rozpukom života. Ten je tu v porovnaní s naším miernym pásom znásobený tamojšími extrémnymi klimatickými podmienkami, a tak tu môžete vidieť napríklad úžasné divadlo miliónov ton ľadu, valiacich sa tridsať metrovým vodopádom, svorku hladných vlkov, naháňajúcich v boji o život polárne soby, či rozmŕzajúceho skokana lesného, ktorý zimu prečkal zamrznutý v ľade. Dôkazom o príchode jari je tiež návrat migrujúcich zvierat - kolibríkov, najmenších vtákov Kanady, ktorí sa vracajú z Mexika, aby práve tu vytvorili svoje hniezda, alebo nádherné biele pelikány, ktoré sa vracajú do svojej chovnej kolónie na poslednú Mountain Lake v južnom Saskatchewane. Jar prináša tiež nové zážitky pre čerstvo narodené mláďatá líšky polárnej, ktoré sa ujímajú svojich prvých krôčikov, alebo pre mláďatá čierneho medveďa, ktoré sa učia liezť na stromy na východnom pobreží.

 

LETO

Dobrodružné a dramatické je pre kanadskú divočinu aj leto, ktoré ponúka úžasné scenérie ako na súši, tak aj v mori, kde sa na lov vydávajú kosatky aj modré žraloky. Tritisíc veľrýb prichádza do zálivu Hudson, aby tu porodili svoje mladé v teplých chránených vodách. Ale pre medvede je to jedinečná lovecká príležitosť. Iba niekoľko ľadových medveďov, vážiacich 500 kilogramov, sa naučilo odvážnu loveckú techniku, ktorá nikdy nebola zachytená kamerami. Leto je obdobie, kedy sa mláďatá nielen hrajú, ale musia sa tiež učiť. Rodičia ich sprevádzajú prvými dňami života a učia ich zvládať zručnosti nevyhnutné pre ich prežitie. V Badlands samička orla skalného riskuje svoj život, aby zachránila svoje vtáča pred ničivou búrkou, v Columbia Mountains horské kozy sledujú, ako ich potomkovia využívajú svoju fantáziu pri kladení nôh na strmých skalách, keď robia svoje prvé kroky. V lete tiež môžete zažiť pravú kanadskú púšť v južnej Britskej Kolumbii alebo bizarne škvrnité jazero, ktoré vzniká odparením vody zo soľného alkalického jazera Spotted Lake. Silne koncentrované minerály po odparení vody vytvárajú úžasnú mozaiku žltých, bielych a zelených rybníkov.

 

JESEŇ

Jeseň je v Kanade rôznorodým obdobím zmien - od nebezpečných útesov Newfoundlandu až po divoké a drsné pobrežie Pacifiku. Stretneme sa tu s pruhovanými veveričkami, ktoré si chystajú zásoby na zimu a pri tom sa najedia aj vtáky pobrežníky. Jeseň je tiež čas veľkej migrácie, tri štvrtiny všetkých kanadských vtáčích druhov letia na juh. Na rozsiahlych brehoch zálivu Fund sa zhromažďujú obrovské kŕdle pobrežníkov piesočných, ktorí tu naberajú silu pred svojou náročnou cestu. Čakajú na veľké prílivové vlny, aby vďaka vyplavenej potrave zahnali svoj hlad. Odpočívajúce masy pieskovcov sú však terčom pre rýchle a silné lovce, sokoly sťahovavé, ktoré pri útoku neodradí ani zaujímavá obranná stratégia pieskovcov, ktorí sa z brehu dvíhajú v kompaktnom bloku.

 

ZIMA

V zime kanadská divočina zdanlivo spí. Každopádne ide o tvrdý čas, ktorý prežijú len tí najsilnejší, najpripravenejší a najvytrvalejší. Uvidieť môžete vlky, hladné po mäse sobov, ale aj vyššie spomínaného rysa. Tí čo nespia, sú vystavení drsnému hľadaniu potravy. Elegantné vydry riečne musia loviť pod ľadom, polárne soby prehrabávajú hlboké vrstvy snehu, aby pod ním našli kusy suchého lišajníka, líšky červené vďaka svojmu vynikajúcemu sluchu monitorujú behajúce myši a hrabošov pod snehom, aby sa v pravý čas na ne mohli vrhnúť. Kým sneh sťažuje život niektorým zvieratám, iným poskytuje prekvapivú ochranu proti nepriateľovi. Spomínané hraboše sa preháňajú pod snehom vo vyhrabaných tuneloch, aby unikli nielen zime, ale aj pozornosti sovy šedej. Pozor si však musia dávať na krátkosrsté lasice, ktoré sa za nimi púšťajú do ich tunelov. Jednou z dokonalých stratégií, ktorú zvieratá vyvinuli, aby sa vyrovnali s náročnými zimnými podmienkami, je hibernácia. V ihličnatých lesoch Quebecu vo veľkom brlohu zakrytého snehom spí medveď Baribal. Medvede sa do svojich brlohov sťahujú v októbri a novembri, predtým naberú až 15 kilogramov váhy navyše, aby v pokoji prežili 3-5 mesiacov hibernácie.

 

Kanada - fascinujúca krajina, v ktorej nájdeme v pomere k jej veľkosti len minimum ľudských osád. Väčšina krajiny je stále divočinou, nad ktorou človek nevládne. Rozsiahle lesy, divoké zvieratá, ohromné ​​prírodné bohatstvo. O Kanade toho bolo povedané, napísané a natočené už veľa, ale nikdy nie v takom ucelenom prevedení, ako v novom seriáli televíznej stanice VIASAT NATURE - Divoká Kanada od 7. marca o 19.00 hod.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Viasat Nature

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa