Cestovanie lietadlom: Poznáte rozdiel medzi jednotlivými triedami?

2018-04-03 12:00:00 |   |    | 

Letecká preprava ponúka niekoľko tried, ktoré vám v lietadle poskytujú rôzne služby a pohodlie. Niekedy však nie je jednoduché vyznať sa v ponuke a rozoznať, aké výhody vyššia cena letenky prináša. Náš prehľad vám rozhodovanie zjednoduší.



 

Výber zvážte podľa typu cesty

Niektorí ľudia si potrpia na vyšší štandard a nižšou triedou by necestovali ani na vnútroštátnych linkách. Ak však hľadáte rozumnú rovnováhu medzi pohodlím a cenou, zvážte všetky možnosti. Keď totiž máte krátky let do troch hodín, neoplatí sa vám investovať do nadštandardných služieb. Pokiaľ vás ale čaká dlhší zaoceánsky let, tam oceníte väčší priestor, pohodlie a lepšie služby, ktoré vám spríjemnia cestu. Do vyvolenej destinácie prídete oddýchnutí, čo je výhodou najmä pri pracovných cestách.

 

Základné rozdelenie tried

Jednotlivé aerolínie ponúkajú v lietadlách dve až štyri rôzne triedy. Rozdiel medzi službami závisí vždy od danej spoločnosti. Práve na tieto bonusy potom lákajú nových zákazníkov. Štyri základné triedy však musia vždy splniť určité vopred dané kritériá:

  • Ekonomická trieda – základné letenky, ktoré majú obvykle menší priestor na sedenie. V cene býva len malé občerstvenie a niekedy nie je zahrnutá ani batožina.
  • Premium trieda – ponúka o niečo väčší priestor na sedenie. V tomto prípade ešte stále nemusí byť v cene zahrnutá aj batožina.
  • Biznis trieda – umožňuje cestovanie v komfortných sedadlách, ktoré majú väčší priestor a sú vyrobené z pohodlnejšieho materiálu. V cene je zahrnutá batožina, väčšie občerstvenie a výber z niekoľkých nápojov. V závislosti od letiska môžete získať aj vstup do letiskového salónika.
  • Prvá trieda – najkomfortnejšie sedenie, často v rade s jedným sedadlom. Niektoré spoločnosti majú oddelené kupé. V cene je zahrnutá väčšia batožina, luxusný letiskový salón, niekoľko občerstvení a neobmedzené nápoje.

 

Sedadlá

Ako prvý rozdiel medzi jednotlivými triedami si všimnete prevedenie sedadiel. Ekonomická letenka ponúka len základný komfort, kde budete natlačení na suseda a pri sklopení sedadla budete obmedzovať ďalšieho cestujúceho. Výraznejší rozdiel je pri biznis triede, kde je miesto podstatne lepšie, máte viac priestoru na nohy, sedadlá sa dajú pohodlne sklopiť a v niektorých spoločnostiach sa dajú upraviť do polohy postele. Prvá trieda vám ponúka viac súkromia, priestorovo nie ste obmedzení, sedadlá vyzerajú skôr ako kreslá a sú lepšie polohovateľné.

 

Strava

Bezplatné občerstvenie nedostanete len v nízkonáladových spoločnostiach. Inak budete mať aj pri ekonomickej letenke aspoň jeden nápoj a niečo malé pod zub. Premium trieda ponúka pri dlhších letoch jedno menšie teplé jedlo. Pri biznis alternatíve už dostávate kvalitné niekoľkochodové menu, výber nápojov je široký a neobmedzený. Okrem toho máte pri dlhých letoch nárok na ďalšie menšie občerstvenia. Ak nie je v lietadle prvá trieda, vy ste obslúžení ako prví a jedlo máte ešte teplé a chutné. V prípade prvej triedy ide o profesionálnu gastronómiu. Jednotlivé chody často pripravujú najlepší šéfkuchári s michelinskou hviezdou. Exkluzívne pokrmy zvyčajne prispôsobujú cieľovej destinácii. Zväčša máte na výber z viacerých jedál. All inclusive servis je počas celého letu neobmedzený. Biznis a prvá trieda servírujú menu na porcelánových tanieroch s kovovým príborom. Nižšie triedy dostávajú jednorazový riad.

 

Batožina

Rozdiel medzi jednotlivými triedami sa týka aj batožiny. Najnižšia trieda často umožňuje len príručný kufor, ďalej sa už len navyšuje počet kusov a ich hmotnosť. V tomto prípade však z praktických dôvodov nemôže byť ani v prvej triede neobmedzená.

 

Zábavné menu

Pri lepších spoločnostiach už máte možnosť sledovania televízie aj v ekonomickej triede. Čím drahšiu máte letenku, tým širšia je ponuka filmov, hudby a hier. Pri väčších sedadlách zároveň máte aj väčšie obrazovky. V najvyššej triede majú vo svojich kabínkach samostatné televízory.

 

Doplnkové služby

Táto oblasť dáva aerolíniám najlepšiu možnosť ukázať sa v tom, čo dokážu ponúknuť svojim zákazníkom. Zároveň tam môžete vidieť aj najväčšie rozdiely. Zatiaľ čo najlepšie spoločnosti ponúknu malý hygienický balíček s krémom, kefkou a pastou aj v nižšej triede, inde ich dostanete iba k najdrahším letenkám. Pochopiteľne sa to všetko odvíja aj od cenovej politiky danej firmy. V rámci doplnkových služieb môžete dostať vankúšik, deku, masku na spanie na oči, pri odchode vám môžu dať malú pozornosť v podobe darčeka. V prvých triedach je niekedy k dispozícii pyžamo alebo počítač a mnoho ďalších vymožeností.

 

Rozdiely tried v nízkonákladových spoločnostiach

Nízkonákladové spoločnosti majú oproti tým väčším odlišné delenie tried. V lietadle v podstate nepocítite žiaden rozdiel, dostanete však dodatkové služby navyše. V prípade Ryanairu je v najnižšej základnej triede zahrnutá iba cesta s príručnou batožinou. Prostredná už ponúka aj 20-kilogramovú batožinu, 60-dňový online check-in, prioritný nástup do lietadla a lacnejšiu miestenku v cene. Ak si zakúpite flexi plus, dostanete okrem týchto služieb navyše možnosť zmeny termínu, rezervovanie akéhokoľvek sedadla, check-in na letisku a na niektorých letiskách prednostný vstup na letiskovú kontrolu. Iné spoločnosti ako napríklad Eurowings zahŕňajú do vyšších tried aj malé občerstvenie.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa