Šialená filipínska pochúťka k pivu: Toto by ste si do úst nedali
Každému chutí niečo iné a proti gustu teda žiaden dišputát, obľúbená pochúťka Filipínčanov je však skutočne len pre naozaj silné žalúdky. Kým my k pivu obľubujeme napríklad zemiakové lupienky, v Ázii si pochutnávajú na kačacích embryách.
Balut je vtáčie (obvykle kačacie) embryo vo vajci, uvarené vo vriacej vode alebo v horúcej pare. Vajce býva oplodnené od 14 do 21 dní a v závislosti na ňom to vo vnútri aj vyzerá.
Čím je vajce „staršie“, tým viac sa jeho obsah podobá na skutočného vtáka. Aj vtedy sú však jeho kosti ešte mäkké a dajú sa požuť, embryo sa preto jedáva úplne celé bezo zvyšku. Vrátane drobného zobáka či zárodkov peria.
Podáva sa v škrupine a Ázijci ho dochutené soľou a octom radi pojedajú najmä k pivu. Celé vajcia často ponúkajú ako street food na uliciach Filipín, ochutnať ich ale môžete aj v Laose (khai look / ໄຂ່ລູກ), Kambodži (pong tia koun / ពងទាកូន), Thajsku (Khai Khao / ไข่ข้าว) alebo Vietname (trứng vịt lộn, hột vịt lộ). Pôvodné názvy sme uviedli pre prípad, že vám táto lokálna delikatesa veľmi nevonia a radšej by ste sa jej vyhli.
Pozor si však dávajte nielen na uliciach, balut sa predáva aj v obchodoch s potravinami. Na Filipínach ho po prvýkrát predstavili v roku 1885 Číňania a odvtedy sa tu teší nesmiernej popularite. Nie všetci sú však rovnako nadšení, balut sa z náboženských dôvodov nepáči moslimom a na poplach bijú aj ochrancovia zvierat.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%
Foto: Getty Images
Zdroj: ako
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.