Piatok20. jún 2025, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Šialená filipínska pochúťka k pivu: Toto by ste si do úst nedali

Balut Zobraziť galériu (4)
Balut (Zdroj: Getty Images)

Každému chutí niečo iné a proti gustu teda žiaden dišputát, obľúbená pochúťka Filipínčanov je však skutočne len pre naozaj silné žalúdky. Kým my k pivu obľubujeme napríklad zemiakové lupienky, v Ázii si pochutnávajú na kačacích embryách.

 

Balut je vtáčie (obvykle kačacie) embryo  vo vajci, uvarené vo vriacej vode alebo v horúcej pare. Vajce býva oplodnené od 14 do 21 dní a v závislosti na ňom to vo vnútri aj vyzerá.

Balut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Čím je vajce „staršie“, tým viac sa jeho obsah podobá na skutočného vtáka. Aj vtedy sú však jeho kosti ešte mäkké a dajú sa požuť, embryo sa preto jedáva úplne celé bezo zvyšku. Vrátane drobného zobáka či zárodkov peria.

Balut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podáva sa v škrupine a Ázijci ho dochutené soľou a octom radi pojedajú najmä k pivu. Celé vajcia často ponúkajú ako street food na uliciach Filipín, ochutnať ich ale môžete aj v Laose (khai look / ໄຂ່ລູກ), Kambodži (pong tia koun / ពងទាកូន), Thajsku (Khai Khao / ไข่ข้าว) alebo Vietname (trứng vịt lộn, hột vịt lộ). Pôvodné názvy sme uviedli pre prípad, že vám táto lokálna delikatesa veľmi nevonia a radšej by ste sa jej vyhli.

Balut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozor si však dávajte nielen na uliciach, balut sa predáva aj v obchodoch s potravinami. Na Filipínach ho po prvýkrát predstavili v roku 1885 Číňania a odvtedy sa tu teší nesmiernej popularite. Nie všetci sú však rovnako nadšení, balut sa z náboženských dôvodov nepáči moslimom a na poplach bijú aj ochrancovia zvierat.

Balut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

 

Viac o téme: GastronómiaFilipíny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články


Odporúčame

Novinky

Varenie a recepty

Zaujímavosti a atrakcie

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu