Šialená filipínska pochúťka k pivu: Toto by ste si do úst nedali

26.04.2018 |   |    | 

Každému chutí niečo iné a proti gustu teda žiaden dišputát, obľúbená pochúťka Filipínčanov je však skutočne len pre naozaj silné žalúdky. Kým my k pivu obľubujeme napríklad zemiakové lupienky, v Ázii si pochutnávajú na kačacích embryách.



 

Balut je vtáčie (obvykle kačacie) embryo  vo vajci, uvarené vo vriacej vode alebo v horúcej pare. Vajce býva oplodnené od 14 do 21 dní a v závislosti na ňom to vo vnútri aj vyzerá.

Čím je vajce „staršie“, tým viac sa jeho obsah podobá na skutočného vtáka. Aj vtedy sú však jeho kosti ešte mäkké a dajú sa požuť, embryo sa preto jedáva úplne celé bezo zvyšku. Vrátane drobného zobáka či zárodkov peria.

Podáva sa v škrupine a Ázijci ho dochutené soľou a octom radi pojedajú najmä k pivu. Celé vajcia často ponúkajú ako street food na uliciach Filipín, ochutnať ich ale môžete aj v Laose (khai look / ໄຂ່ລູກ), Kambodži (pong tia koun / ពងទាកូន), Thajsku (Khai Khao / ไข่ข้าว) alebo Vietname (trứng vịt lộn, hột vịt lộ). Pôvodné názvy sme uviedli pre prípad, že vám táto lokálna delikatesa veľmi nevonia a radšej by ste sa jej vyhli.

Pozor si však dávajte nielen na uliciach, balut sa predáva aj v obchodoch s potravinami. Na Filipínach ho po prvýkrát predstavili v roku 1885 Číňania a odvtedy sa tu teší nesmiernej popularite. Nie všetci sú však rovnako nadšení, balut sa z náboženských dôvodov nepáči moslimom a na poplach bijú aj ochrancovia zvierat.

 

Ochutnali by ste balut?
60 % nie
áno 40 %

Hlasovalo: 417


Zdielať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)

Nedeľa, 19. august. 2018. Meniny má Lýdia.

Najnovšie príspevky

Foto dňa