Projekt desaťročia uľahčí cestovanie v Chorvátsku: VIDEO mosta, ktorý spojí celé pobrežie

2018-04-25 12:00:00 |   |    | 

Chorvátsko v pondelok podpísalo dohodu s čínskou spoločnosťou China Road and Bridge Corporation na výstavbu mosta, ktorý spojí cez polostrov Pelješac celé chorvátske pobrežie. Projekt ale po šesťročnom prerušení stavby znovu vyvolal pobúrenie v Bosne, podľa ktorej sa obe krajiny najskôr musia dohodnúť na jasnom určení hraníc pobrežných vôd.



 

Pelješki most má riešiť prepojenie juhu so zvyškom krajiny. Ušetrí čas pri ceste na polostrov, ale aj na južnú časť chorvátskeho pobrežia s Dubrovníkom. Teraz totiž vodiči musia prechádzať cez 12 kilometrov široký úsek bosnianskeho územia, ktoré siaha až k moru, a cez dve hraničné kontroly. A to sa týka nielen turistov, ale aj domácich obyvateľov.

Pelješac bridge location map.svg

This file was derived from  Neum strip location map.svg: , CC BY-SA 3.0, Link

 

Najmä im má život uľahčiť nový most, ktorého budovanie sa začalo v roku 2007 napriek silnému odporu vtedajšieho bosnianskeho vedenia. Kvôli svetovej ekonomickej kríze ale boli práce o päť rokov neskôr z rozhodnutia chorvátskej vlády prerušené.

Most má byť dlhý 2 440 metrov, vysoký 55 metrov a široký 21 metrov (štyri cestné pruhy). Jeho konštrukcia z betónu a ocele má odolať všetkým nepriaznivým podmienkam. Súčasťou výstavby budú na Pelješaci aj dva tunely (s dĺžkou 2170 a 450 metrov) a dva menšie mosty (s dĺžkou 500 a 50 metrov). Predpokladá sa, že táto dopravná cesta bude sprevádzkovaná do troch až štyroch rokov. Podľa denníka Večernji list hodnota kontraktu s Číňanmi presiahne dve miliardy kún (270 miliónov eur).

Bosna však už pred začatím stavby v roku 2007 Chorvátsku pohrozila súdnou žalobou na medzinárodnom či arbitrážnom súde. Po pondelkovom podpise kontraktu chorvátskych predstaviteľov s čínskou spoločnosťou dal dôrazný nesúhlas s týmto zámerom znovu najavo predseda predsedníctva Bosny (kolektívna hlava štátu) Bakir Izetbegovič. Zdôraznil, že stanovisko Bosny a Hercegoviny v tejto veci sa počas viac ako desiatich rokov nijako nezmenilo.

Chorvátsky premiér Andrej Plenković výhrady Sarajeva odmieta a tvrdí, že most sa buduje „s plným rešpektovaním Bosny a Hercegoviny“. „Výška (mostu) 55 metrov umožňuje plavebnú cestu a kvalitné fungovanie (bosnianskeho) prístavu Neum, čím sú zabezpečené všetky práva Bosny a Hercegoviny,“ vyhlásil Plenkovice. Podľa premiéra bude most tiež „architektonickou perlou v infraštruktúre Chorvátska s dlhodobým významom pre celú krajinu“. Výstavba mosta by mala podľa vlády trvať 36 mesiacov, so stavebnými prácami sa má začať (resp. pokračovať) už v júni 2018.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK, ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa