Fernando de Noronha – tropický raj, kde je zakázané rodiť

2018-07-25 00:00:01 |   |    | 

Fernando de Noronha je malé súostrovie, ktoré sa nachádza asi 350 km severovýchodne od pobrežia Brazílie v Atlantickom oceáne. Tvorí ho asi 21 malých ostrovov, ostrovčekov a skál vulkanického pôvodu, ktoré obýva spolu necelých tritisíc obyvateľov. Zaujímavé je, že nikto z nich nesmie v svojom domove porodiť.



 

Hlavný ostrov Fernando de Noronha bol podľa písomných záznamov objavený 10. augusta 1503 portugalskou výpravou na čele so slávnymj talianskym moreplavcom Amerigom Vespuccim, ktorý na ostrove strávil týždeň. V nasledujúcom desaťročí slúžil ostrov Portugalcom ako prekladisko pre obchod s brazílskym drevom. Po dlhom období bez ľudského zásahu sem začali koncom 18. storočia vyvážať prvých trestancov a na ostrove Fernando de Noronha vybudovali väznicu. Medzi rokmi 1938 a 1945 slúžila politickým väzňom, v roku 1957 ju uzavreli.

Dnes súostrovie Fernando de Noronha žije najmä z turizmu, nachádzajú sa tu niektoré z najkrajších pláží sveta a je tiež známe prírodnou rezerváciou, ktorá je súčasťou brazílskeho národného morského parku na zozname UNESCO. Dajú sa tu napríklad pozorovať morské korytnačky, veľryby, žraloky či vzácne vtáky alebo obojživelníky. Najväčšej popularite sa ale tešia delfíny, ktoré úplne bežne vidno skákať pri pobreží.

Práve pre zraniteľnosť rezervácie platia na ostrovoch prísne nariadenia. Na viacerých miestach sa nesmiete kúpať po nanesení opaľovacieho krému a čo je ešte zaujímavejšie, na hlavnom ostrove Fernando de Noronha, ktorý tvorí 91 percent celkovej plochy súostrovia, platí aj zákaz pôrodov. Tamojšie nastávajúce matky musia vycestovať na pevninu.

Tento rok sa síce po dlhých dvanástich rokoch bábätko narodilo, aj to však údajne len preto, že jeho matka netušila, že je tehotná. "V piatok v noci som mala bolesti, a keď som prišla do kúpeľne, všimla som, že mi spomedzi nôh niečo vychádza. Vtedy prišiel otec dieťaťa a zdvihol to. Bolo to bábätko, dievča," uviedla pravdepodobne 22-ročná matka pre spravodajský portál O Globo. O prípadnej pokute za porušenie zákazu pôrodu brazílske médiá neinformujú.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa