Úžasné zábery z amazonskej džungle: Takto vyzerajú ľudia bez kontaktu s civilizáciou

2018-08-24 00:00:00 |   |    | 

Brazílskym úradom sa podarilo s pomocou drona odfotiť izolovaný kmeň žijúci v juhozápadnej časti štátu Amazonas. Fotografie spravili minulý rok, no zverejnili ich až teraz. Na záberoch je možné vidieť niekoľko ľudí kráčajúcich cez džungľu, pričom jedna osoba má luk a šípy. Kmeň v oblasti Vale do Javari objavili bádatelia. Vládna agentúra FUNAI pre agentúru Associated Press uviedla, že bezmennú komunitu monitorujú už niekoľko rokov, no predtým sa im nepodarilo spraviť žiadne zábery. Agentúra zaregistrovala 107 izolovaných kmeňov žijúcich v krajine. Niektoré z nich už zachytili na kameru, no priamemu kontaktu sa vyhýbajú.



 

Unikátne zábery sa podarilo zachytiť pracovníkom vládnej agentúry FUNAI zaoberajúcej sa ochranou izolovaných kmeňov a domorodcov v Amazonskom pralese. Tí sa ešte minulý rok vybrali pešo do rezervácie Vale do Javari pri hranici brazílskej hranici s Kolumbiou a Peru, ktorá má rozlohu asi ako Rakúsko.

Asi po 300 kilometroch stretli hlboko v džungli 16 domorodcov, ktorí nemajú žiaden kontakt s civilizáciou a stále žijú ako v praveku. Pracovníkom agentúry FUNAI sa podarilo nájsť aj veci, ktoré používajú, napríklad sekeru alebo kanoe. Bohužiaľ však počas prehľadávania terénu narazili aj na stopy pytliakov, ktorí v oblasti lovia exotické zvieratá do pascí.

Podľa agentúry žije v brazílskej Amazónii až 107 kmeňov, ďalšie by mali obývať oblasť pralesa v Kolumbii a Peru. Zatiaľ však odborníci zdokumentovali len 27 kmeňov, aj preto je zverejnený objav tak vzácny. Predpokladá sa, že domorodci si uvedomujú prítomnosť civilizácií v neveľkej vzdialenosti od nich, zámerne sa im však vyhýbajú, zrejme v súvislosti s traumatickými stretmi v minulosti.

Aj preto pracovníci FUNAI ani tentoraz členov kmeňa nijako nekontaktovali. Pozoruhodne zábery vznikli len vďaka použitiu dronov, ktoré nijako nenarušili priestor, v ktorom sa domorodci pohybujú. „Rešpektujeme ich izoláciu a budeme si ju ctiť až do chvíle, keď sa oni sami rozhodnú kontaktovať nás, alebo v extrémnom prípade, keď bude skutočne nevyhnutné kontaktovať ich,“ povedal prezident agentúry Wallace Bastos.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa