Tajomný útvar na dne mora: Dokonalé kruhové obrazce vytvára len jediný tvor

2018-12-08 15:00:01 |   |    | 

Bezchybne vytvorené kruhy v obilí sú opradené mnohými záhadami. Mnohí veria, že presné geometrické obrazce v tak veľkom rozmere jednoducho nemohol vytvoriť človek. Keď preto v Japonsku objavili podobný úkaz na dne mora, lovci senzácií ich opäť vzrušene pripisovali mimozemšťanom. Vedci však dokázali, že autorom tohto zázraku je drobná nenápadná rybička.



 

Japonský potápač Yoji Ookata sa objavovaniu a dokumentovaniu podvodného sveta pri pobreží Japonska venuje už 50 rokov. Za ten čas videl obrovské množstvo krás, ktoré si pre nás príroda v mori pripravila, žiadna sa ale výnimočnosťou nevyrovná týmto nádherným vzorom v piesku.

Kruhy s priemerom asi 180 centimetrov sa nachádzajú v hĺbke asi 2,5 metra neďaleko Amami Oshima na juhu krajiny. Vďaka špeciálnym kamerám sa odborníkom podarilo dokázať, že ich autorom je drobná rybka štvorzubec, ktorá meria len asi 12 centimetrov. Samček pláva bez prestávky niekoľko dní a nocí len preto, aby pomocou jedinej plutvy vytvoril tieto veľké prírodné obrazce.

Podľa vedcov je jeho cieľom upútať samičku, ktorá hrbolky z piesku podrobne preskúma a keď sa jej zapáčia, nájde jej autora a oddá sa mu. Do kruhu potom uloží ikry so spoločnými potomkami, kde sú dobre chránené pred nebezpečenstvom v okolí. Čím viac brázd výtvor rybky obsahuje, tým väčšia je jeho šanca na párenie. Nuž, láska hory (piesku) prenáša.


 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa