Ako z iného sveta: O romantiku v jaskyni sa stará malý neobľúbený tvor

2018-10-09 12:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad vyzerajú tieto fotografie ako z vesmíru či hádam z nejakého fantasy filmu, v skutočnosti sa však pozeráte na jaskyňu Waitomo na Novom Zélande. O jej výnimočnú výzdobu sa pritom stará pomerne neobľúbený tvor.



 

Jaskýň je po celom svete obrovské množstvo, takú ako je Waitomo na Severnom ostrove Nového Zélandu však nenájdete nikde inde. Žije v nej unikátny svietiaci hmyz arachnocampa luminosa, ktorý vlhké steny podzemného priestoru „maľuje“ tým najromantickejším spôsobom. A to už v štádiu larvy aj ako dospelý jedinec. Plavba po podzemnej riečke patrí určite k nezabudnuteľným zážitkom.

Jaskyňu Waitomo, ktorej názov sa dá z maorčiny preložiť asi ako „vodná diera“, poznali pôvodní obyvatelia ostrova už oddávna. Širokej verejnosti ju po prvýkrát predstavili v roku 1889, kedy ňou sprevádzal maorský náčelník.

Záujem vidieť túto neskutočnú nádheru na vlastné oči malo ihneď obrovské množstvo zvedavcov. V roku 1910 otvorili neďaleko jaskyne prvý hotel a dnes je jej súčasťou aj moderné informačné centrum.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa