Ďaleko od ľudí, blízko Bohu: Pilier života je skutočne neobvyklým miestom

2018-09-02 00:00:00 |   |    | 

Pilier života, tak domáci prezývajú impozantný vápencový monolit, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Chiatura v západnom Gruzínsku. Na jeho vrchole sa dodnes zachovali ruiny stredovekého kostola.



 

Pilier Katskhi, ktorý sa vytvoril po tektonickom posune, je 40 metrov vysoký vápencový monolit. Nachádza sa v dedine Katskhi v západogruzínskom regióne Imereti, asi 10 kilometrov od baníckeho mesta Chiatura.

V pohanskej dobe miestni ľudia verili, že pilier predstavuje boha plodnosti, po príchode kresťanstva v 4. storočí začali skalu vnímať ako symbol skutočného kríža a dali jej meno Pilier života.

Na vrchole piliera sa dnes nachádzajú ruiny kostolíka, ktorý postavili pravdepodobne tzv. Styliti. Ranokresťanskí askéti takéto miesta vyhľadávali, aby sa na nich venovali kázaniu a modlitbám. Najstaršia písomná zmienka o pilieri ale pochádza až z 18. storočia, kedy ho spomína gruzínsky vedec Princ Vakhushti vo svojom diele „Geografický opis Kráľovstva gruzínskeho.“ Píše, že „na vrchole skaly stojí malý kostol, ku ktorému nikto nedokáže vystúpiť.

Oveľa starších je ale množstvo legiend o pilieri. Jedna z nich hovorí o tom, že vrchol skaly bol kedysi dlhou železnou reťazou spojený s kupolou kostola v Katskhi, vzdialenom 1,5 kilometra.

Neobvyklý pilier zostal nepreskúmaný až do roku 1944, keď na jeho vrchol po prvýkrát vstúpili vedci. Tí spočiatku ruiny datovali do 5. a 6. storočia. Neskorší a systematickejší výskum v rokoch 1999 a 2009 ale potvrdil, že kláštorný kostol, tri cely pustovníkov, krypta aj vínna pivnica pochádzajú z 9. až 10. storočia. Nájdený nápis v gruzínčine, ktorý vedci datovali do 13. storočia, je zase dôkazom, že ešte v tomto období žili na pilieri mnísi.

Tí sa do Katshki po dlhých stáročiach opäť vrátili až v roku 1995. Dnes majú k dispozícii kostol sv. Maxima Vyznávača, modernú kamennú repliku stredovekej stavby. Mnísi používajú na lezenie na pilier kovový rebrík a náklad dostávajú na vrch za pomoci lán.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa