5 obyčajných činností, ktoré vás vo svete dostanú za mreže

2018-10-08 12:00:00 |   |    | 

Pri cestovaní do cudzích krajín je veľmi dôležité prispôsobiť so miestnym zvyklostiam. Občas sa však stane, že s nimi takpovediac nemôžete rátať. Svedčí o tom aj týchto päť príbehov, ktoré by u nás určite potrestané neboli. Ich aktéri ale za svoju nevedomosť tvrdo zaplatili.



 

Thajsko: Zapálenie elektronickej cigarety

Britské médiá zverejnili pred pár mesiacmi varovanie, že by si turisti do Thajska nemali brať elektronické cigarety. Varovanie prišlo v nadväznosti na viacero prípadov, keď boli britskí občania za svoj zlozvyk zatknutí a potrestaní. Britské ministerstvo zahraničia oficiálne varovalo, aby si Briti do juhoázijskej krajiny elektronické cigarety alebo náplne nebrali, lebo im hrozí až 10 rokov za mrežami. Podľa thajských novín Bangkok Post vznikol tento zákon preto, že mnohé e-cigarety v krajine sú veľmi nekvalitné a potenciálne nebezpečné. Ďalším dôvodom mal byť aj strach z toho, že pre mladých Thajcov sú vstupnou bránou k drogám.

 

Kanada: Hlasný spev počas jazdy

V kanadskom Montreale zas pred rokom udelili policajti pokutu vo výške 149 kanadských dolárov (v prepočte približne sto eur) za hlasný spev za volantom. Taoufik Moalla mal na svojom voze dokorán otvorené okná a pospevoval si hit Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) od C+C Music Factory, ktorý práve hral z rádia, keď v tom ho zastavila policajná hliadka. Keď sa ho policajt spýtal, či si spieval, šofér pre istotu odpovedal, že nie. Policajt sa však po chvíľke aj tak vrátil s vypísaným pokutovým bločkom. Priestupkom, ktorého sa mal šofér údajne dopustiť, bolo narúšanie verejného poriadku príliš ohlušujúcim spevom.

 

Havaj a Litva: Prechádzanie cez priechod s mobilmi

Na Havaji a v Litve by ste mali počas prechádzania cez cestu radšej telefón odložiť. Úrady sa rozhodli túto kombináciu zakázať, pretože chodci dívajúci sa do mobilov spôsobujú množstvo nehôd. Telefonovanie je povolené, zasielanie textových správ alebo sledovanie aplikácií či mapy vás ale môže vyjsť draho. Na Havaji za prvý priestupok zaplatíte 35 dolárov, pri opakovanom porušení predpisov to môže byť až stovka. Litovskí policajti začnú od 1. novembra chodcom, ktorých pristihnú pri používaní mobilných zariadení počas prechádzania cez cestu, udeľovať pokuty do výšky 40 eur .

 

Mjanmarsko: Vstup do pagody v sandáloch

Súd v Mjanmarsku poslal na jeden mesiac do väzenia ruskú občianku, ktorá sa dopustila urážky náboženstva, keď mala obuté sandále počas návštevy budhistickej pagody v starobylom meste Bagan. Mjanmarský spravodajský server 7Day uviedol, že dostala na výber medzi väzením a zaplatením pokuty vo výške 500.000 kyatov (približne 313 eur). V Mjanmarsku nie je neobvyklé, že cudzincom robí ťažkosti dodržiavať prísne náboženské pravidlá, nosenie obuvi v pagode je však považované za veľkú urážku. Vlani odsúdili v tejto krajine na niekoľko mesiacov väzenia Holanďana, ktorý v budhistickej svätyni odpojil reproduktory. Novozélanďana, ktorý zverejnil ako reklamu na internete obrázok Budhu so slúchadlami, potrestali v roku 2015 vyše dvojročným väzením s nútenými prácami.

 

Thajsko: Kritika kráľa

Thajský kráľ je špeciálne citlivý na negatívne poznámky na svoju osobu zverejnené na internete. Na ich potieranie zriadil špeciálnu inštitúciu, ktorej pracovníci denno-denne sledujú vyjadrenia občanov na sociálnych sieťach a z ohovárania kráľa už doteraz obvinili okolo 100 ľudí. Jedným z nich je aj thajský študent práva a aktivista Jatupat Boonpattararaksa, ktorého v decembri 2016 zatkli preto, že na Facebooku zdieľal profil thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta, ktorý zverejnila britská BBC. V článku sa písalo aj o kráľovom súkromnom živote, ktorý je v krajine tabu. Mladík si momentálne odpykáva 2,5-ročný trest za mrežami, hrozilo mu ale až 15 rokov odňatia slobody.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa