Fantastický úspech: Všetky kórejské aerolinky ponúkajú slovenskú čokoládu

2018-09-24 00:00:01 |   |    | 

Nitriansku firmu Lyra Chocolate môžeme bez váhania zaradiť k tým najúspešnejším na Slovensku. Čokolády z jej produkcie sú držiteľmi nespočetných gastronomických ocenení vrátane toho najprestížnejšieho Gold Chocolate of the Year. Teraz ich môžu ochutnať aj cestujúci niektorej z kórejských aeroliniek, všetky totiž na palubách svojich lietadiel ponúkajú práve hriešne dobré delikatesy z Nitry.



 

Zakladateľom firmy Lyra Chocolate je Karol Stýblo, ktorý spočiatku podnikal s dovozom belgických praliniek na Slovensko. Nedarilo sa mu však podľa predstáv, tak sa rozhodol pustiť do výroby vlastnej čokolády a čokoládových produktov. Zlom nastal v roku 2009, keď zástupcov spoločnosti pozvala kolumbijská firma Casa Luker na vlastné plantáže v Južnej Amerike.

Bolo to tak trochu ako zistiť, že paradajky nerastú v supermarketoch, ale na poli. Otvoril sa nám svet kvalitnej výberovej čokolády, na akú sme dovtedy neboli zvyknutí. Pochopili sme, že vyrábať kvalitnú čokoládu znamená poznať každého farmára, každý strom, každý detail, poznať celú cestu kakaa a venovať mu dostatok času“, hovorí Stýblo, ktorý absolvoval školenie na výrobu praliniek v čokoládovej akadémii Barry Callebut v Belgicku aj tréning u jedného z najlepších chocolatierov na svete Emmanuela Hamona vo Francúzsku.

Žiak svojho majstra veľmi rýchlo dobehol, Stýblo je totiž jedným zo štyroch ľudí na svete s titulom Fino de Aroma Master Chef Chocolatier. V súčasnosti už má za sebou množstvo receptov vlastných čokolád, ktorých Lyra Chocolate ponúka takmer 80. Vysokokvalitné kakao v nich odoberá od indiánov z kmeňa Shuarov v Ekvádore. Pre obyvateľov regiónu Taisha to bola vôbec prvá medzinárodná zmluva, ktorú kedy podpísali a pri tomto slávnostnom akte bol v sídle firmy v Ivanke pri Nitre prítomný aj prezident Andrej Kiska.

Spolupráca s ekvádorskými farmármi je podľa slov Stýbla zároveň sociálnym projektom nitrianskych podnikateľov v tejto oblasti. „Taisha je regiónom v srdci pralesa a má rozlohu zhruba 200 štvorcových kilometrov. Žije v ňom kmeň Shuarov, s ktorými vytvárame istý druh spoločnej firmy,“ povedal Stýblo. Zo strany Lyry Chocolate ide o podporu a odovzdávanie know-how v oblasti spracovania a poľnohospodárstva, v oblasti fermentácie a sušenia kakaových bôbov.

Kakao dozrieva desať mesiacov priebežne a je logisticky náročné a neefektívne, aby títo pestovatelia, roztrúsení na veľkej ploche, chodili a odpredávali po kilograme týždenne. Každý z nich sa stará o pár stromov, čo má v okolí domu. My chceme zabezpečiť, aby napríklad dvakrát týždenne išlo auto za pestovateľmi, zbieralo čiastkovú úrodu a zároveň hneď zaplatilo za dodaný tovar. Ten zvezie do centrálneho fermentačného miesta v centre regiónu, kde sa kakao nafermentuje, usuší a po rýchlotestoch môže byť vyvezené do USA alebo Európy. Celá pridaná hodnota ostáva na podporu regiónu,“ povedal Stýblo. Podľa jeho slov je kakao z tejto oblasti pravdepodobne najkvalitnejšie a originálne pôvodné, neovplyvnené krížením či opeľovaním.

Aj vďaka tomu dosahujú čokoládové výrobky Lyra Chocolate tak vysokú kvalitu, ktorá býva pravidelne oceňovaná aj na prestížnych odborných podujatiach. V roku 2018 získala nitrianska firma dokonca okrem ocenení Great Taste a viacerých International Chocolate Awards aj cenu za dizajn World Star Winner, a to vďaka obalom z diela dizajnéra Michala Slováka. Tie lákajú na ochutnanie lahodnej čokolády zákazníkov vo viacerých európskych krajinách a najnovšie aj v Ázii.  Po dlhšej snahe sa nitrianskej firme podarilo presadiť na kórejskom trhu, kde nemá konzumácia čokolády žiadnu históriu. Slovenské výrobky tam však môžu ochutnať pasažieri všetkých aeroliniek.

Treba si uvedomiť, že Kórea nie je žiadnou zaostalou krajinou. Práve naopak, životná úroveň je tam vysoká a napríklad jedna káva stojí v Soule asi 7 dolárov,“ hovorí Karol Stýblo a pripomína, že keby chceli na kórejskom trhu preraziť vďaka marketingu, museli by doňho investovať milióny. Preto si zvolili inú možnosť – dostať sa do aeroliniek, kde ľudia (na rozdiel od Európanov) skutočne nakupujú.

S pomocou slovenského veľvyslanca sa Slovákom podarilo zoznámiť s majiteľom Asiana Airlines a predstaviť mu svoje výrobky. „Pán Young-Doo Yoon a - čo bolo dôležitejšie – jeho manželka ochutnali naše produkty. A tak v roku 2017 bola slovenská čokoláda prvý raz podávaná a ponúkaná na palube lietadiel Asiana Airlines,“ spomína Stýblo, podľa ktorého bol začiatok spolupráce mimoriadne náročný.

Kultúre rozdiely a rozličné biznisové predstavy ale prekonali a po roku už na výrobky Lyra Chocolate natrafíte vo všetkých kórejských leteckých spoločnostiach. Reklamu na slovenskú čokoládu a možnosť jej zakúpenia budete mať na palube aeroliniek Asiana Airlines, Korean Airlines, Air Seoul, T’way Air, Air Busan aj Jeju Air. Okrem toho sú produkty z Ivanky pri Nitry v ponuke JDC duty free v Kórei. „V Kórei byť inflight – to je vrchol kvality a prestíže, je to tá najvyššia možná referencia. Každú sekundu sa má 10 pasažierov ázijských aeroliniek možnosť zoznámiť so Slovenskom a slovenskými čokoládami,“ uzatvára Stýblo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Lyra Chocolate
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa