Slovenský fotograf vystavuje v Monaku, snímky z polárnych oblastí uviedol sám Albert II.

2018-10-07 12:00:00 |   |    | 

Slovenský fotograf Filip Kulisev po piaty raz vystavuje svoje diela v Monaku. Výstavu fotografií polárnych oblastí v Galerie des Pęcheurs pod Oceánografickým múzeom uviedlo samotné monacké knieža Albert II.



 

Táto téma sa Monaka veľmi týka, pretože Nadácia kniežaťa Alberta II. sa zaoberá aj výskumom polárnych oblastí. Chcem svojimi zábermi upozorňovať, že ešte stále nie je neskoro a že má zmysel ich chrániť. Už vidieť zmeny, a nielen v polárnych oblastiach, ale aj južnejšie, napríklad v Patagónii alebo na Aljaške, kde sme v roku 2002 navštívili ľadovec Matanuska a o desať rokov, keď sme tam prišli opäť, bol iný, menší. Napriek tomu sú miesta, kde ľadu pribúda, ako je ľadovec Perito Moreno v Južnej Amerike. Celkovo sa však zaľadnenie skôr zmenšuje ako zväčšuje a vidieť vplyv nejakej klimatickej zmeny,“ povedal pre TASR Kulisev.

Výstavu otvorilo monacké knieža Albert II. „Je to ďalšia nádherná výstava Filipa Kuliseva. Nielen dokáže stvárniť nádherne a atraktívne živočíšne druhy, ale aj samotné miesta na našej planéte, kde žijú. Pozýva nás takým spôsobom, že máme chuť ich ísť hneď navštíviť. Najmä dokáže skvele zachytiť veľmi špecifické svetlo v polárnych oblastiach,“ uviedol Albert II.

Slovenský fotograf, ktorý má za sebou viac ako 200 výstav a získal mnoho medzinárodných ocenení, upozorňuje výstavou na miznúci svet ľadovcov za polárnymi kruhmi. To ocenil aj Nikolaj Saveliev, prezident spoločnosti Poseidon Expeditions, ktorá organizuje aj cesty na Severný pól. „Filip Kulisev sa preslávil svojím veľmi špeciálnym zmyslom pre zachytenie svetla na fotografii. To vidno aj na jeho dielach. Ťažko sa to vysvetľuje, no každý, kto sa pozerá na jeho obrazy, pochopí, čo mám na mysli,“ konštatoval Saveliev.  

Kulisev začal polárne oblasti navštevovať a fotografovať v roku 2004. „Vtedy som si uvedomil, že na Zemi nie sú len miesta plné turistov, ale lokality bez ľudí, bez vybudovanej infraštruktúry. Napriek veľkej zime to bol prvý pohľad do iného sveta, ktorý som si obľúbil. Najmä posledné dva roky sme začali intenzívnejšie cestovať do polárnych oblastí, na miesta, o ktorých som vždy sníval, že by som rád navštívil, či už to bol odľahlý ostrov Jan Mayen, Zem Františka Jozefa, Grónsko, Severný pól, Falklandy, Južná Georgia alebo Špicbergy,“ vysvetlil slovenský fotograf.

Práve Špicbergy, jedno z posledných súostroví pred cestou na Severný pól, majú špeciálny význam pre Monako. Praprastarý otec súčasného kniežaťa, Albert I., moreplavec a prírodovedec, ich navštívil na konci 19. storočia. „Fotografie ľadovcov, fjordov a ďalších miest, ktoré objavil tento významný vedec a panovník, sú dôležitou súčasťou výstavy. Je to do určitej miery moja pocta pre Alberta II., ktorého si vážim aj za jeho prácu v prospech záchrany oceánov a burcovania politikov, aby prijímali opatrenia eliminujúce dosahy globálneho otepľovania,“ dodal Kulisev.

Na otvorení výstavy sa zúčastnili desiatky hostí z Monaka, Ruska, USA, Švajčiarska, Japonska, Nemecka, Nórska a aj zo Slovenska. Výstava v Monaku potrvá do 15. novembra.

 

Foto: Filip Kulisev / Amazing Planet

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa