10 miest, ktoré by mal navštíviť každý fanúšik Harryho Pottera

2019-01-04 00:00:00 |   |    | 

Od vydania prvej knihy o Harry Potterovi prešlo už 21 rokov a od premiéry prvého filmu je to len o štyri menej. Napriek tomu sila tohto čarodejníka a jeho priateľov vôbec neslabne. Vo svete má stále množstvo fanúšikov, ktorí neváhajú cestovať po stopách svojho obľúbeného hrdinu. Tieto miesta by zaručene nemali chýbať v ich zozname vysnívaných destinácií.



 

1. Warner Bros Studios, Londýn, Anglicko

Vo svete je niekoľko zábavných parkov, ktoré majú aj časti venované Harrymu Potterovi. Medzi nimi vynikajú štúdia Warner Bros v Londýne. Tie združujú niekoľko originálnych rekvizít, ktoré sa objavili v jednotlivých filmoch. Ich tvorcovia tam navyše preniesli aj pár miestností ako veľkú sálu, učebňu elixírov alebo chodbu ministerstva mágie. Prechádzka štúdiami je splneným snom každého fanúšika. Uvidíte tam kostýmy obľúbených hrdinov, dokonalú repliku Rokfortu a keď cez obchodík s prútikmi vyjdete von, najradšej by ste sa hneď vrátili späť a prešli to celé ešte raz.

 

2. Kaviareň Majestic, Porto, Portugalsko

Pri tvorbe prvej knihy Harry Potter a kameň mudrcov trávila J. K. Rowling veľa času v Portugalsku. Podľa informácií z jej oficiálneho životopisu často chodievala do kaviarne Majestic v Porte, kde pracovala na prvých kapitolách tejto série. Nádherný secesný podnik má dnes aj vďaka tomu mnoho zákazníkov, ktorí nasávajú atmosféru miesta, kde vzniklo ich milované dielo. V Porte si okrem toho môžete pozrieť kníhkupectvo Livraria Lello, ktoré ju inšpirovalo pri vymýšľaní obchodov v Šikmej uličke. Univerzitná knižnica v Coimbre zas bola spisovateľke vzorom pre tvorbu ďalších miestností v čarovnom svete.

 

3. Universal Studios, Orlando, USA

Súčasťou Universal Studios v Orlande je aj jedna časť, ktorá je venovaná iba Harrymu Potterovi. Priviesť sa do nej môžete štýlovo Rokfortským expresom, v ktorom sa stretnete s prvými magickými bytosťami. Vrcholom prehliadky je ale najmä Šikmá ulička, v ktorej sa nachádzajú reálne obchody. V nich si môžete kúpiť rôzne suveníry a predmety, ktoré vám budú pripomínať túto knižnú sériu.

The Wizarding World of Harry Potter.jpg

By Mel 23 - Own work, CC BY 3.0, Link

 

4. Hrad Alnwick, Anglicko

Pre nakrúcanie priestorov hradu Rokfort poslúžilo niekoľko budov a miest po Európe. Najvyhľadávanejší je hrad Alnwick, ktorý sa nachádza v Anglicku. Tam vznikli rôzne exteriérové scény, ktoré zasadili do dobového prostredia. Známe vám to bude najmä zo záberov z prvého filmu, v ktorých sa Harry učil lietať na metle a neskôr sa vďaka tomu dostal do metlobalového tímu.

 

5. Glenfinnan Viaduct, Škótsko

Vo filmoch o hrdinskom čarodejníkovi sa často objavujú zábery krásnej prírody. J. K. Rowling miluje Škótsko a starú anglickú históriu, takže aj magický svet zasadila do tohto nádherného prostredia. Študenti sa do ich tajnej školy presúvali pomocou Rokfortského expresu. Ten prechádzal aj po starom viadukte, ktorý sa nachádza v Glenfinnane. Približne kilometer od tejto stanice nájdete najlepší vyhliadkový bod, z ktorého si môžete odfotiť slávny most aj s prechádzajúcimi vlakmi.

Video: Richard Raymann - www.zdronu.sk

 

6. Christ Church College, Oxford, Anglicko

V Londýne, Škótsku a Portugalsku nájdete niekoľko miest, ktoré boli pre anglickú spisovateľku hlavnou inšpiráciou pri vymýšľaní Rokfortu a ostatných budov z tohto sveta. Ďalšou podobnou pastvou pre fanúšikov Harryho Pottera je Oxford. V Christ Church College sa nachádza veľká hala, ktorá je takmer vernou kópiou miestnosti, v ktorej sa združujú študenti na Rokforte. Dobre známe vám bude aj schodisko, ktoré poslúžilo na filmovanie niektorých scén z chodieb magického zámku. V Oxforde sa nachádza tiež Bodleianova knižnica, ktorá vyzerá rovnako ako študovňa v čarodejníckej škole.

 

7. Glencoe, Škótsko

Harry, Hermiona a Ron trávili veľa času v spoločnosti dobrosrdečného obra Hagrida, ktorý býval vo svojej chalúpke na pokraji Rokfortu. Tá sa v realite nachádzala v oblasti Glencoe v Škótskej vysočine. Štáb potom nakrútené zábery zostrihal tak, ako keby boli tieto budovy hneď pri sebe.

 

8. Stanica Goathland, Anglicko

Vo filmoch sa párkrát objavila aj stanica, v ktorej končil svoju trať Rokfortský expres. Tá sa v skutočnosti nachádza v Goathlande a má príjemnú viktoriánsku atmosféru. Stále je súčasťou historickej northyorkshirskej železnice, takže aj vy sa tam môžete doviesť vlakom, ktorý ťahá parný rušeň a môžete sa cítiť, ako keby ste nastúpili na cestu časom a medzi dvoma magickými svetmi.

 

9. Cliffs of Moher, Írsko

Dumbledore strávil posledné mesiace svojho života hľadaním horcruxov, v ktorých boli ukryté časti Voldemortovej duše. Na jednu takúto expedíciu vzal aj Harryho Pottera, ktorý mu asistoval pri bádaní v jednej zo strašidelných jaskýň. Keď sa táto dvojica približuje k vchodu do podzemia, nachádzajú sa priamo pri írskych Cliffs of Moher. Z Galway organizujú viaceré tour, ktoré vás vezmú na najmenší z blízkych Aranských ostrovov a odtiaľ potom idete na plavbu k útesom. Počas nej si ich pozriete z rovnakej perspektívy, ako sa objavia vo filme Harry Potter a polovičný princ.

 

10. King`s Cross a St. Pancras, Londýn, Anglicko

Najviac filmových scén vzniklo v Londýne. Tam môžete navštíviť aj slávne nástupište 9 a 3/4, z ktorého mladí čarodejníci odchádzali do Rokfortu. Filmový štáb natkrúcal tieto scény na stanici King`s Cross v Londýne, ale v skutočnosti nevyužili priestor medzi nástupišťami 9 a 10, ale 4 a 5, ktoré majú historický charakter. V súčasnosti sa na stanici nachádza obchodík s potterovskými predmetmi a hneď vedľa neho si môžete urobiť fotografiu, na ktorej akože prechádzate cez stenu do čarodejníckeho sveta. Hneď vedľa tejto stanice je budova St. Pancras, ktorá sa objaví v scéne, keď Harry a Ron odlietajú z Londýna na lietajúcom aute pána Weasleyho.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa