Denný život v Jemene: FOTOreportáž z jednej z najnebezpečnejších krajín sveta

2022-01-10 12:00:00 |   |    | 

Sú krajiny, ktoré už navštívil asi každý vášnivý cestovateľ a potom tie, ktorým sa predovšetkým z bezpečnostného hľadiska väčšina ľudí vyhýba. K takým patrí aj Jemen, trochu tajomná krajina na juhu Arabského polostrova. Nádherný ostrov Sokotra s nedotknutým ekosystémom je pomerne známy, o hlavnom meste Saná a bežnom živote Jemenčanov však vieme len málo. Teraz fotografi agentúry AP odhalili aj čo-to z ich tajomstiev.



 

Jemen patril odjakživa ku krajinám, ktoré boli pred svetom tak trochu uzavreté a turistov veľmi nevítali. V ostatných rokoch sem ale cestujú zrejme len humanitárni pracovníci. Jemen skĺzol v roku 2014 do občianskej vojny, keď povstalci známi ako húsíovia dobyli metropolu Saná.

O rok neskôr sa vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými prezidentovi Hádímu vystupňovala, keď najvyšší štátny predstaviteľ ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Saudskoarabov.

Dôsledkom sú milióny ľudí na pokraji hladomoru a tá najhoršia humanitárna kríza na svete. Aj napriek nej ale ide život podľa možnosti ďalej a Jemenčania sa snažia tráviť dni bežnými činnosťami. Reportéri agentúry AP ich zvečnili na fotografiách a okrem príšerných dôsledkov vojny nám tak konečne umožnili spoznať aj inú tvár Jemenu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa