Oblúk, ktorý prehĺta slnko: Nádherný prírodný úkaz láka tisíce turistov

2019-02-03 00:00:01 |   |    | 

Na prvý pohľad to naozaj vyzerá, akoby tento zlatohnedý oblúk nemilosrdne likvidoval práve vychádzajúce slnko. V skutočnosti však ide o unikátne predstavenie, z ktorého si fotky musíte tvrdo vyslúžiť. O čom je reč? O kamennom oblúku Mesa Arch, ktorý nájdete v Utahu.



 

Utah je štát nachádzajúci sa na západe USA, jeden zo štátov Štyroch rohov a trinásty najväčší štát USA. Aktuálne ho obýva viac ako 3,1 milióna osôb. Hlavným a zároveň najväčším mestom je Salt Lake City so 190 tisícmi obyvateľov. Počas hlavnej turistickej sezóny sa však počet návštevníkov Utahu zvýši až niekoľkonásobne.

Mnohí z nich totiž mieria do očarujúcich národných parkov s celým radom monumentov. Jedným z nich je trebárs národný park Arches, kde môžete vidieť také skvosty ako trebárs Delicate Arch alebo Balanced Rock či park Canyonlands, ktorého monument patrí medzi najčastejšie fotografované miesta Utahu.

Tušíte správne. Tým najviac fotografovaným miestom je práve spomínaný oblúk Mesa Arch, ktorý nájdete nad okrajom vyše 150 metrov vysokej skalnej steny. Vďaka unikátnemu usporiadaniu skál v okolí sa návštevníkom naskytne jedinečný pohľad, zarámovaný práve kamennou klenbou Mesa Arch. Keď sa k tomu všetkému ešte pridá práve vychádzajúce slnko, nenájdete v Utahu dojemnejšie predstavenie.

A pretože cesta k oblúku Mesa Arch nie je vôbec náročná, zvládnu ju i rodiny s deťmi alebo osoby s obmedzenou pohyblivosťou. Preto sa niet čomu diviť, že v čase východu slnka sa oblúk stáva hlavným dejiskom úchvatného predstavenia. Získať fotku bez toho, aby vám na nej pózoval niektorý z natešených turistov, je tak prakticky nemožné.

Ale nezúfajte. Ani počas dňa oblúk nestráca svoju krásu. Cesta k Mesa Arch je pomerne dobre vyznačená. Hneď ako ju pokoríte, nezabudnite sa zahľadieť do údolia, ktoré je hlboké asi 150 metrov. Pri samotnom oblúku môžete zazrieť vznešené hory La Sal. Treba si však dávať pozor, pretože oblúk nie je oplotený a hrozí tu riziko pádu a následného úrazu.

Tip na záver: Chcete si prehliadnuť nielen park Arches, ale tiež Canyonlands či Mesa Verde? Zároveň sa túžite stretnúť s indiánskymi kultúrami a ich súčasným životom? Pokiaľ ste na niektorú z vyššie uvedených otázok odpovedali kladne, tak absolvujte poznávací zájazdKrajinou kaňonov a puebiel (Zemí kaňonů a puebel) “, ktorý mapuje oblasti štátov Arizona, Colorado, Nové Mexiko a Utah a tiež ich unikátne rezervácie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa