Zbohom, nudný Valentín: Spoznajte 7 najzaujímavejších ľúbostných tradícií zo sveta

2019-02-14 00:00:01 |   |    | 

Už aj u nás je zvykom, že 14. február je venovaný oslave lásky. Zo všetkých strán sa na nás valia srdiečka, zamilovaní sa obdarovávajú plyšákmi a predraženými ružami a tí nezadaní z toho obvykle majú hlavu v smútku. Nie každá krajina ale oslavuje lásku dnes a takýmto spôsobom. Možno zvyky niektorej z nich inšpirujú aj vás.



 

Argentína

Jeden deň vášnivým Argentínčanom nestačí, oslave lásky venujú celý týždeň. Od 1. do 7. júla sa tam koná festival s názvom „Týždeň sladkostí“, počas ktorého si milenci vymieňajú bozky za sladkosti. Je to pomerne nový zvyk, svoju históriu píše len od roku 1989, kedy v Argentíne prebiehala reklamná kampaň istého výrobcu cukroviniek s heslom „cukrík za bozk“.

 

Čína

Hoci čoraz viac Číňanov oslavuje aj Deň sv. Valentína, oveľa silnejšiu tradíciu tu má ich vlastná oslava lásky. Festival Qixi vychádza z ľudovej rozprávky o pastierovi kráv a dcére kráľa, ktorí sa do seba zamilovali. Prinútili ich však rozdeliť sa a nešťastní milenci sa mohli stretávať len raz ročne – v siedmy deň siedmeho mesiaca v čínskom lunárnom kalendári. V tento deň v súčasnosti prichádzajú zamilované čínske dvojice do chrámu a modlia sa za blahobyt. V noci potom hľadia na oblohu a sledujú, ako sú hviezdy Vega a Altair (reprezentujúce pastiera a princeznú) opäť raz vedľa seba.

 

Japonsko

V Japonsku majú 14. február pevne v rukách ženy – v tento deň totiž mužov vo svojom okolí obdarovávajú čokoládou. A nie hocijakou – manželia, „frajeri“ a perspektívni partneri dostanú vysokokvalitnú honmei-choco („čokoláda skutočného citu“), kolegovia a známi sa musia uspokojiť s giri-choco, teda lacnejšou „povinnou“ alternatívou. Tí najväčší nešťastníci dostanú škatuľku cho-giri choco, ktorá je určená len pre najmenej obľúbených kolegov.

 

Nórsko

„Žartovné listy“, tak by sa dal preložiť názov nórskej tradície Gaekkebrev, ktorá sa v krajine dodržiava už od 18. storočia. Tajní ctitelia napíšu báseň svojim vyvoleným, do papiera vystrihnú zložitý vzor a najlepia zlisovaný kvet snežienky. „Žart“ spočíva v tom, že sa autor listu nepodpíše a meno sa dá hádať len podľa počtu bodiek, ktoré reprezentujú jednotlivé písmená.

 

Južná Kórea

Podobne ako v Japonsku, aj v v Kórejskej republike zvyknú ženy 14. februára obdarovávať okolie čokoládou. V takzvaný Biely deň 14. marca potom zase oni dostávajú darčeky od mužov. Zaujímavé ale je, že keď obídu naprázdno, oslavujú ešte takzvaný Čierny deň. 14. apríla sa všetci slobodní oblečú do čierneho a stretnú sa s priateľmi, aby spolu zjedli jajangmyeon, rezance s tmavou fazuľovou omáčkou. Príležitosť na oslavu lásky ešte mať budú – v júni je v Kórei Deň bozkov a v decembri Deň objatí.

 

Juhoafrická republika

Mnohí Juhoafričania síce oslavujú Deň. sv. Valentína bonbónmi, kvetmi a romantickou večerou, mnohí ale v tento deň neváhajú dať svoju lásku najavo skutočne pred celým svetom. Muži si na rukáv pripnú srdiečka, mladé ženy dokonca aj s menom svojej lásky, čo je vlastne pripomienkou starého rímskeho festivalu s názvom „Lupercalia“.

 

Wales

Vo Walese nepatrí oslave lásky 14. február, ale 25. január. Čo je však ešte zaujímavejšie, muži svojim vyvoleným nedávajú kvety a bonboniéru, ale takzvanú love spoon, teda drevenú zložito zdobenú „lyžicu lásky“. Táto tradícia údajne pochádza zo 16. storočia, kedy námorníci vyrezávali počas dlhých pobytov na mori pre svoje lásky drevené darčeky.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa