Neuveriteľné FOTO najväčšieho zhromaždenia na svete: Milióny veriacich v jedinej rieke

2019-02-21 00:00:00 |   |    | 

Hinduistická púť Kumbh Mela je zrejme najväčším náboženským zhromaždením na svete. Indický Allahabad navštívi od 15. januára do 4. marca približne 120 miliónov ľudí, ktorí sa okúpu v sútoku troch riek, aby zmyli svoje hriechy. To však nie sú všetky fascinujúce údaje, ktoré sa s touto výnimočnou udalosťou spájajú.



 

Kumbh Mela (alebo kumbhaméla) sa považuje najväčšie pokojné zhromaždenie na svete a tiež za najväčšiu náboženskú púť. Jej presný vek ani pôvod nie je známy. Súvisí ale s legendou, podľa ktorej bojovali bohovia a démoni o elixír večného života (Amrita). Boh Višnu rozlial zopár kvapiek nápoja nesmrteľnosti na štyroch miestach, ktoré vďaka nim získali mystickú silu.

Práve na ne prichádzajú v presne vyrátaných termínoch pútnici, aby v posvätnej rieke zmyli svoje hriechy a získali novú energiu. Najpočetnejší dav zastupujú hinduistickí kňazi, ktorí púťou upevňujú nielen svoju vieru, ale i kňazské postavenie. Aby bola ich očista dokonalá, do rieky vstupujú v absolútnej nahote, iba rituálne potretí popolom. Oproti tomu veriace ženy si žiadne šatstvo neskladajú a kúpu sa vo svojich tradičných bohato zdobených sárí.

V meste Haridwar sa ich prítomnosti teší Ganga, v Nashiku rieka Godavari, v Ujjaineje je to Shipra a Allahabad leží na sútoku (Sangam) Gangy, Jamuny a posvätnej rieky Sárasvatí. Práve sem prichádza v čase, keď je „Jupiter v Škorpiónovi a Slnko a Mesiac v Kozorožcovi, prípadne Jupiter v Býkovi a Slnko v Kozorožcovi“, najviac pútnikov.

Tento rok nastáva takáto situácia od 15. januára do 4. marca, kedy sa v Allahabade vystrieda až 120 miliónov pútnikov. S organizovaním obrovského stretnutia pomáha asi 6000 náboženských a kultúrnych združení, ktoré na blatistých brehoch riek pre tento účel postavili obrovské stanové mestečko a v priestoroch konania rozmiestnili 122.000 toaliet a 20.000 smetných nádob, o ktoré sa počas siedmich týždňov bude starať 22.000 pracovníkov.

Plánovanie Kumbh Mely prirodzene nezahŕňa len samotné miesto konania, ale aj dopravu. Cesty v meste boli preto rozšírené a asi 300 kilometrov je úplne nových. Na okraji Allahabadu vznikli parkoviská pre vyše pol milióna vozidiel.

Okolo 3,5 milióna pútnikov príde podľa hovorcu železníc Amita Malaviyu vlakom. Slúžiť im budú stovky špeciálnych spojov a osem staníc, ktoré boli pri tejto príležitosti zväčšené. Postavený bol nový nadchod pre peších, nové hlavné nástupisko aj vstupy a výstupy, ktoré budú prísne kontrolované. Všetky zmeny sú opodstatnené, počas predošlého festivalu zahynulo pri preprave na festival vyše 40 ľudí.

Na bezpečnosť pútnikov dohliada aj viac ako 30.000 policajtov, ktorí majú k dispozícii zábery z 1000 priemyselných kamier.

Okrem ubytovania a dopravy organizátori nezabudli ani na stravu, hoci si väčšina pútnikov prinesie vlastnú. Tí, ktorí zostávajú dlhšie, môžu v jednom zo 160 obchodov lacno nakúpiť základné potraviny na varenie. Podľa BBC je pre nich dokopy pripravených 5.384 ton ryže, 78.334 ton múky, 3.174 ton cukru a 767 tisíc litrov petroleja. Čistá pitná voda je k dispozícii v 160 nádobách po celom mestečku.

Ak sa ale niekto napije z iného zdroja, alebo ho postihne nevoľnosť či choroba z iného dôvodu, pomoc nájde v hlavnej nemocnici so 100 lôžkami alebo v 10 menších zdravotných strediskách, ktoré stavali v Allahabade už od decembra. „Naše oddelenia ošetria 3.000 pacientov denne. Máme 86 klasických sanitiek, deväť riečnych a jednu vzdušnú záchrannú službu,“ povedal pre BBC doktor Askok Kumar Paliwal, ktorý má v mestečku pod palcom 193 lekárov a vyše 1.500 zdravotníkov, ale tiež rádiodiagnostiku, ultrazvuk či zdravotnícke laboratóriá.

Je to tak trochu paradox. Pútnici predsa prichádzajú preto, aby sa oslobodili z pozemského cyklu života a smrti a vydali sa v ústrety nebeskej blaženosti bez utrpenia či bolesti. „Večný život bez hriechov“, to sľubuje Kumbh Mela všetkým účastníkom. Aspoň podľa oficiálnej internetovej stránky.

Viac fascinujúcich fotografií z podujatia nájdete v galérii.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, SITA/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa