Po stopách Jamesa Bonda: Krásne pláže, exotika aj obľúbená destinácia Slovákov

2019-03-01 00:00:00 |   |    | 

Agent 007 po mnohé roky verne slúži jej veličenstvu anglickej kráľovnej. James Bond patrí k najkultovejším filmovým postavám. Jeho fanúšikovia sú ochotní cestovať po celom svete, len aby sa aspoň na chvíľku objavili na rovnakom mieste ako ich obľúbenec. Počas ich zaujímavej púte navštívia múzeum venované tomuto hrdinovi, krásne pláže, ale aj známe turistické destinácie.



 

007 Elements múzeum, Sölden, Rakúsko

Jednou z prvých a najdôležitejších zastávok pre fanúšikov Jamesa Bonda je múzeum, ktoré sa nachádza v nádhernom prostredí rakúskeho Söldenu. Umiestnené je na samotnom konci pri vrchnej stanici tunajšej lanovky. Spája eleganciu s modernými technológiami a starou klasikou, ktoré sú tak blízke aj tomuto agentovi. Pozrieť si tam môžete všetko od informácií z nakrúcaní, hercov, ktorí stvárnili Jamesa Bonda, cez odhalenia niektorých trikov pri natáčaní, až po rekvizity, ktoré boli reálne použité pri natáčaní. Dobre známym miestom je aj samotný Sölden, kde sa nakrúcala časť s pomenovaním Spectre s Danielom Craigom. Vo filme sa objavila lanovka, reštaurácia a aj niektoré cesty v okolí.

 

Karlovy Vary, Česká republika

Najbližšie sme sa k Jamesovi Bondovi dostali v čase nakrúcania Casino Royale. Tento príbeh sa síce oficiálne na plátne odohrával v Čiernej Hore, ale v skutočnosti sa všetky zábery točili v Karlových Varoch. Takže Grandhotel Pupp zahviezdil nielen vo sviatočnej klasike Posledné Vianoce, ale aj v tejto mimoriadne obľúbenej bondovke. Slávny agent sa venoval hazardným hrám v hotelovom kasíne a niektoré zábery pochádzali aj zo štýlovej reštaurácie. Viaceré scény sa natáčali priamo v uliciach a opäť tak medzi smotánkou preslávili toto obľúbené kúpeľné mesto.

 

Francúzska štvrť, New Orleans, USA

Ži a nechaj zomrieť bola jedna z častí, v ktorej naplno zahviezdil Roger Moore. Ten jednu zo svojich pamätných scén, v ktorej sleduje smútočný pochod, nakrúcal v obľúbenom mestečku New Orleans. Miestna Francúzska štvrť sa vďaka jej koloniálnej architektúre zapísala medzi najštýlovejšie časti Ameriky. Keďže pre filmovanie potrebovali špecifickú dobovú atmosféru, okolité budovy presne zapadali do ich vysnívanej predstavy. New Orleans sa neskôr ešte niekoľkokrát objavilo aj v iných dieloch tejto filmovej série.

 

Jamajka

Táto krajina sa nespája len s filmovaním, ale aj so zrodom legendárneho Jamesa Bonda. Ian Fleming, otec a autor neprekonateľného agenta, sa presťahoval na Jamajku, kde hľadal nový dočasný domov. V exotike si chcel oddýchnuť od všetkého, čo ho ťažilo v rodnej krajine. Tam zrazu dostal nápad vytvoriť postavu, ktorá by pre služby kráľovnej dokázala spraviť čokoľvek. V prenajatom dome, ktorý nazval Goldeneye, rovnako ako jednu zo svojich bondoviek, následne napísal niekoľko diel, podľa ktorých vznikli prvé filmy tejto série. Keďže niektoré príbehy zasadil aj do tohto karibského prostredia, neskôr sa tam nakrúcali Ži a nechaj zomrieť a Dr. No. Práve na Jamajke sa zrodila aj jedna z najlegendárnejších scén s Bondgirl Ursulou Andress, ktorá vychádzala v dvojdielnych plavkách z mora.

 

Glencoe, Škótsko

Škótska vysočina svojou krásou uchvátila mnoho štábov. Jej výnimočná príroda s nádhernými odľahlými kútmi zlákala aj filmárov Jamesa Bonda. Tí si vybrali najobľúbenejšiu oblasť Glencoe, do ktorej situovali nezabudnuteľné rodinné sídlo tohto agenta, ktoré sa objavilo v časti Skyfall. Tento diel nebol jediným, ktorý sa nakrúcal v Škótsku. Ešte predtým tam spracovali viacero záberov pre film Jeden svet nestačí, v ktorom hviezdil Pierce Brosnan. Práve v ňom uvidíte aj hrad Elian Donan, ktorý vo filme predstavuje sídlo MI6.

Video: Richard Raymann - www.zdronu.sk

 

Khao Phing Kan, Thajsko

Len málo filmov sa môže pochváliť takým úspechom, že sa po ich vzore pomenovali lokality, kde sa nakrúcali. James Bond však prepisuje históriu v mnohých ohľadoch a výraznú pečať zanechal aj v Thajsku. Preto je už Khao Phing Kan známejší skôr ako ostrov Jamesa Bonda. Túto exotickú scenériu využili pri nakrúcaní filmu Muž so zlatou zbraňou. Viaceré zábery sa odohrávali na pláži s charakteristickými vysokými skalami vyčnievajúcimi nad morom v pozadí. Okrem toho sa štáb postupne presúval po celej tejto oblasti a predstavili tak väčšiu časť oblasti Phuket, ktorá je známa vďaka pôvodnej zachovanej prírode.

 

Korfu, Grécko

Bondovku Len pre tvoje oči filmovali v roku 1981 v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov. Ostrov Korfu mal preniesť agenta 007 späť do reality a viac ho priblížiť obyčajným ľuďom. Kvôli tomu tento diel nesituovali len do luxusných priestorov a radšej stavili na krásnu prírodu tohto gréckeho ostrova. Väčšina scén sa odohrávala v odľahlých častiach, ale na niektorých záberoch spoznáte aj dobre známe lokality hlavného mesta Korfu.

 

Ďalšie destinácie

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, TASR/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa