Kráľovský chrám v Kambodži: Vzácne miesto, kde príroda víťazí nad človekom

2019-04-05 00:00:01 |   |    | 

Kambodžská archeologická oblasť Angkór skrýva ešte mnoho neodhalených krás. Turisti sa väčšinou vyberajú k chrámu Angkór Vat, ktorý je najzachovalejší a je opradený tajomnými historkami. V jeho blízkosti sa však nachádza aj rovnako zaujímavý Ta Prohm, ktorý môže byť dôverne známy fanúšikom filmu Tom Raider, v ktorom vystupovala Angelina Jolie. Práve tam totiž kedysi nakrúcali viaceré scény a jeho ruiny využili ako zaujímavé kulisy.



 

Pocta kráľa svojej rodine

Vznik tohto chrámu sa datuje do 12. storočia. I keď podobné stavby boli skôr poctou samotným panovníkom, v tomto prípade to bolo inak. Kráľ Jayavarman VII. inicioval vznik Ta Prohm kvôli tomu, že takýmto spôsobom chcel vzdať poklonu a úctu voči svojej rozvetvenej rodine. Tá mala pre neho veľký význam a chcel, aby sa na novom mieste cítili dobre a mohli tak osláviť vzájomné vzťahy. Prvotne ho nazvali Rajavihara, čo znamenalo Kráľovský chrám. Až keď sa im podarilo postaviť aj posledné budovy z prvých plánov, premenovali ho na Ta Prohm.

 

Domov takmer 13 tisíc ľudí

Napriek tomu, že pôvodne začala výstavba komplexu skromne, neskôr nadobudol obrovské rozmery. V čase najväčšej slávy sa rozprestieral na ploche približne jeden kilometer krát 650 metrov. Medzi jeho obyvateľmi sa nachádzalo len 18 skutočných mníchov, ktorí žili asketickým životom. Najväčší podiel mali budhistickí kňazi a v areáli žilo aj vyše 2000 služobníkov a služobníčok. V týchto časoch tam našlo svoje obydlie takmer 13 tisíc ľudí. Celý komplex bol obrovský a vzbudzoval úctu. O správu chrámu, vykonávanie posvätných rituálov a výstavbu všetkých budov sa postupne staralo dokopy vyše 70 tisíc ľudí.

 

Poklad, ktorý sa oficiálne nenašiel

Kráľ Jayavarman na začiatku výstavby chcel, aby sa tam nachádzalo minimálne 500 kamenných domov a takmer 300 obydlí z tehál, ktoré patrili najvyššie postaveným kňazom. Okrem toho sa tam rozhodol vybudovať obrovský trezor, do ktorého presunul väčšinu svojich cenností. Po objavení chrámu však boli tieto priestory prázdne, pretože ich v minulosti vykradli zlodeji. Archeológovia sa teda mohli spoliehať už len na dobové zápisy, ktoré našli v jeho ruinách. Podľa nich tam kedysi kráľ ukrýval približne 5 ton riadu z čistého zlata, vzácne kamene, perly, postele a dáždniky, ktoré sa v tých časoch mimoriadne cenili. Okrem toho boli steny hlavného chrámu zdobené vzácnymi freskami, ktoré sa tiež nepodarilo uchovať.

 

Chrám zasvätený kráľovej matke

Jedným z najcennejších chrámov v tomto komplexe bol podľa historických listín ten, ktorý kráľ Jayavarman postavil svojej matke, ktorú veľmi miloval. Jedna z legiend hovorí, že všetky vnútorné steny tejto budovy boli pokryté diamantmi, ale tieto informácie sa doposiaľ nepodarilo potvrdiť. Tomuto faktu by ale mohli nasvedčovať diery, ktoré sa našli v ruinách tohto svätostánku a tie boli rozmiestnené v identických rozstupoch. Chrám sa v týchto časoch skutočne využíval na svätenie omší, ale do jeho priestorov mohli vstúpiť len členovia kráľovskej rodiny.

 

Štyristo rokov v zajatí džungle

Ta Prohm od jeho vzniku postupne dedili ďalšie generácie khmérskych panovníkov, no v 15. storočí prehrali vojnu a museli zo svojich obydlí ujsť. Akoby zázrakom sa odvtedy do priestorov chrámu nikto nenasťahoval. Táto oblasť zostala zabudnutá a pomaly nad ňou víťazila príroda. Džungľa postupne zahalila jednotlivé časti a len miestami pomedzi ne bolo vidieť malé dôkazy o pôvodných budovách. Až v 19. storočí sa na tieto miesta dostali prví archeológovia, ktorí po objavení niekoľkých ruín postupne odhaľovali celý kláštorný komplex a vzácne listiny, ktoré sa tam skrývali. No keďže viaceré steny boli zničené a zmizli odtiaľ vzácne cennosti, predpokladá sa, že krátko po odsťahovaní posledných obyvateľov tam ešte prišli zlodeji, ktorí ukradli všetko, čo malo pre nich cenu. Našťastie sa nezaujímali o dobové spisy, vďaka ktorým sa uchovali dôležité údaje o tomto chráme.

 

Ruiny obrastené divokými stromami

Objavitelia a neskorší správcovia chrámov v tejto oblasti sa držia pravidla, že im chcú ponechať čo najprirodzenejšiu podobu. Kvôli tomu ich renovujú len minimálne, aby návštevníci nadobudli dojem, že tam práve vkročili spolu s bádateľmi. Vďaka tomu komplexu dominuje veľmi zaujímavý prvok v podobe starobylých stromov, ktorých korene a kmene sa postupne obvinuli okolo pozostatkov múrov. Kambodža sa o chrám stará v spolupráci s Indiou a postupne odhaľujú ďalšie informácie zo života pôvodných obyvateľov.

 

Tajomné dinosaury

Steny jednotlivých budov boli bohato zdobené. Najviac takýchto prvkov badať na tých častiach, ktoré slúžili na duchovné účely. V jednom odľahlom kúte našli na exteriéri jednej stavby zaujímavé ozdoby. Popri tradičných zobrazenia osôb a zvierat sa tam nachádzajú aj podobizne dinosaurov. O ich vzniku existuje niekoľko teórií. Podľa viacerých ľudí ide o podvod, ktorým chceli domáci obyvatelia prilákať do Ta Prohm viac turistov. Iní sa domnievajú, že pôvodní obyvatelia mali vzácne fosílie, podľa ktorých sa uchovali reálne informácie o týchto živočíchoch. Najsmelšia teória hovorí o tom, že dinosaury žili v tejto oblasti oveľa dlhšie, ako sa predpokladalo a údajne sa tam mohli nachádzať aj v 12. storočí v čase vzniku kláštorného komplexu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa