Prehliadka luxusu a márnivosti: V Abu Dabí sprístupnili prezidentský palác

2019-06-05 12:00:00 |   |    | 

Ak ste si mysleli, že vás už Spojené arabské emiráty nemôžu ničím prekvapiť, teraz prichádza ďalšia zaujímavá atrakcia. Na scénu vstupuje luxusný prezidentský palác, ktorý počas tejto sezóny po prvýkrát sprístupnia verejnosti. Sídlo, ktoré je symbolom prepychu a poctou orientálnej architektúre, zaznamenalo už pred jeho otvorením obrovský záujem turistov.



 

Lekcia histórie a bohatstva

Palác Qasr Al Watan je domovom arabského prezidenta Khalifa bin Zayed Al Nahyana. Až do tohto roka bol pre verejnosť neprístupný a dovolenkári chodili obdivovať len jeho vonkajšiu architektúru. Predstavitelia krajiny sa však nakoniec rozhodli otvoriť jeho brány nielen pre turistov, ale aj pre domácich obyvateľov, ktorí sa mohli po prvýkrát na vlastné oči presvedčiť, v akom prepychu žije ich panovník. Súkromné apartmány a niektoré dôležité reprezentatívne priestory zostávajú pred nimi naďalej uzavreté, ale tie ostatné miestnosti majú prezentovať históriu a kultúru tejto krajiny. Okrem toho návštevníkom opäť demonštrujú moc a bohatstvo prostredníctvom veľkého prepychu, ktorý je badať na každom centimetri tejto budovy.

 

Vstupná hala

Pri každej atrakcii je dôležité, aký dojem vo vás zanechá už pri vstupe. V prezidentskom paláci preto nenechali nič na náhodu a hneď v úvode vás oberú o slová obrovskou vstupnou halou, ktorá slúži aj na vítanie oficiálnych návštev. Vykladaná je mramorom, dominujú jej zlaté motívy a orientálne mozaiky, ktoré vychádzajú z tradičnej arabskej kultúry. Centrálnym bodom je kupola, ktorá dosahuje výšku 60 metrov. Je ladená do bielej, zlatej, striebornej a tyrkysovej farby. Priestoru dodáva vzdušnosť a zároveň ju rozžiari. Po tomto veľkolepom uvítaní prejdete do ďalších šiestich sprístupnených miestností.

 

Dom vedomostí

Často sa hovorí o tom, aké dôležité boli pre svet grécka a rímska kultúra, ktoré postupne vyformovali aj základy iných národností. Popri tom sa zabúda na to, že rovnako silnú pozíciu mali aj arabské krajiny, ktoré reprezentovali viaceré významné školy. Tie preniesli svoju vedomosti a výsledky aj do európskeho prostredia. Práve to pripomína ďalšia časť výstavy, v ktorej sa nachádza najvýznamnejší exponát. Ide o jeden z najstarších prepisov koránu na svete, ktorý je doplnený drobným zlatým zdobením. Od britského princa Charlesa ho dostal do daru jeden z tunajších princov.

 

História SAE

Dôležitou časťou prehliadky je pohľad do dejín Spojených arabských emirátov. Na výstave si môžete pozrieť rôzne vzácne predmety, ktoré upozorňujú na najvýznamnejšie momenty histórie tejto krajiny. Z paláca Qasr Al Watan si môžete odniesť aj veľmi peknú spomienku. Priestor, kde sa konajú tlačové konferencie, je opäť honosne zariadený, má pohodlné mäkké sedadlá pre hostí i novinárov a decentné orientálne zdobenie. Na požiadanie vám tam vyrobia oficiálne fotografie, ktoré si môžete zakúpiť na konci prehliadky.

 

Prezidentské dary z celého sveta

Čelní predstavitelia SAE sa rozhodli prezentovať návštevníkom nielen domácu históriu, ale aj jedinečnosť a rozmanitosť ostatných svetových krajín. To sa im podarilo ukázať pomocou darov, ktoré dostával prezident počas svojich oficiálnych návštev. Každý z nich predstavuje nejakú výnimočnosť daného štátu alebo regiónu. Popri tom sa dozviete aj zaujímavosti z oblasti diplomacie daného regiónu a naučia vás základy etikety, ktorú musí prezident dodržiavať počas návštev v cudzine a pri prijímaní vzácnych hostí v jeho domovine.

 

Reprezentatívne priestory

Ďalšie dve miestnosti slúžia na oficiálny program členov tunajšej vlády. Prvá z nich symbolizuje silu spojenia jednotlivých emirátov, ktorá má byť inšpiráciou pri rozhovoroch s predstaviteľmi iných štátov. Oficiálna rokovacia sála má okrúhly tvar a najdominantnejšou časťou je obrovský krištáľový luster, ktorý je zavesený presne v jej strede. Ďalej budete pokračovať do banketovej miestnosti, ktorej dominujú odtiene modrej v kombinácii so zlatou a hnedou farbou. V nej sa dozviete, ako prebiehajú jednotlivé hostiny, čo ponúkajú vzácnym zahraničným návštevám a nahliadnuť môžete aj na luxusný servis, ktorý pozostáva z krištáľových pohárov, strieborných príborov a decentného čínskeho porcelánu. Aj v tomto prípade sa dozviete etiketu stolovania a to, ako prebiehajú tieto noblesné večierky.

 

Knižnica s tisíckami kníh

Spolu s otvorením paláca sa rozhodli verejnosti sprístupniť aj národnú knižnicu, ktorá obsahuje 50 000 kníh. Tie najstaršie pochádzajú z obdobia stredoveku a zaznamenávajú dejiny tohto regiónu. Najvzácnejším kúskom je ručne maľovaná astrologická mapa z 13. storočia. Knižnica má modernejší charakter a je ladená do decentnejších farebných kombinácií.

 

Priestor na nákupy a občerstvenie

Základná cena vstupného je 60 AED, čo je približne 14 eur. K dispozícii máte aj možnosť prehliadky so sprievodcom, ktorá je o 30 AED, a teda 7 eur drahšia. V prípade záujmu si môžete objednať aj súkromnú tour za 600 AED, čiže približne 140 eur. Vstupenky si môžete zakúpiť aj prostredníctvom internetu. Návštevu paláca ukončíte v obchode, v ktorom sa špecializujú na predaj produktov od miestnych remeselníkov a na menšie suveníry. Hostia majú k dispozícii aj exkluzívnu reštauráciu, ktorá ponúka domácu gastronómiu a svetové špeciality.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: PRNewsfoto/Qaser Experiences, Qasr Al Watan

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa