Šialené účty v reštauráciách sa množia, jedna večera môže stáť viac ako celý pobyt!

2019-06-18 00:00:01 |   |    | 

Turistický ruch sa mení každým rokom. Kým v minulosti sa museli niektoré krajiny návštevníkom doslova ponúkať, dnes väčšina destinácií praská vo švíkoch. O zákazníka tam nemusia bojovať ani prevádzkovatelia reštaurácií, a tak sa medzi nimi tento rok šíri nepekný zvyk - ošklbať turistu až na kosť.



 

Bez ohľadu na to, do ktorej krajiny sa tento rok vyberiete na dovolenku, je takmer isté, že za služby zaplatíte viac ako doma. V mnohých turistických destináciách sú síce ceny podobné ako v centre Bratislavy, to je však dôkazom toho, že aj naša metropola prispôsobila ceny svojej popularite. Ak teda bežne nemíňate peniaze v bratislavských podnikoch, treba rátať s tým, že posedenie pri dobrom jedle či nápoji vaša peňaženka pocíti. Napokon – mnohí ľudia si dovolenku doprajú len raz ročne, tak prečo si trošku nevyhodiť z kopýtka?

Jedna vec je však dopriať si a vychutnávať danú krajinu so všetkým, čo ponúka, iná zas nechať sa ošklbať ako kura. A práve takýto trpký pocit zanechali tento rok viaceré destinácie v turistoch, ktorí zverejnili svoje účtenky, aby varovali ostatných. Koncom mája sa takto hovorilo o gréckom ostrove Rodos, kde istý Američan s priateľmi zaplatil za šesť kalmarov, tri šaláty a šesť pív neskutočných 836 eur.

Nie je jediný, medzi recenziami reštaurácie DK Oyster na pláži Platis Gialos sa objavuje čoraz viac tých, ktoré súhlasia, že v reštaurácii účtujú neskutočne vysoké čiastky a hostí klamú. Čašníci vraj niekedy nechcú ukázať jedálny lístok a v ňom sú navyše ceny uvedené za 100 gramov, nie za porciu. Len minulý týždeň pribudlo v hodnoteniach na TripAdvisore množstvo sťažností návštevníkov. Za veľké pivo platili 25 eur, za steak 500 a za chlieb 19 eur. Majiteľ sa však naďalej bráni, že ak hostia na jedlo nemajú, majú si vybrať nejakú lacnejšiu alternatívu.

Rozhodne však nie reštauráciu Gate v centre hlavného mesta Rodos. O tej nedávno na Facebooku informovala Britka Vikki Scottová, ktorej za osem nápojov zaúčtovali 82 eur. Čoskoro sa objavili mnohé ďalšie kritiky, no aj hlasy v prospech majiteľov podniku, ktorí si vraj môžu ceny stanovovať podľa vlastného uváženia: „Prečo ste si nevypýtali menu, aby ste sa na ne pozreli?,“ reagovala Georgia Tsitsaová. Istý z užívateľov TripAdvisoru však pripomína, že ceny nápojov nie sú v jedálnom lístku uvedené, a tak musel za jedno pivo a nealkoholický koktejl zaplatiť 18 eur. O mnohom napokon vypovedá aj to, že účet nie je vytlačený z registračnej pokladne.

Na záver tu máme aj rekord z Chorvátska, ktorý sa nezaobišiel bez asistencie polície. Účet v nočnom klube Culture Club Revelin za nápoje sa totiž vyšplhal na sumu 368.120 kún, teda približne 50.000 eur, a toľko zákazník v peňaženke nemal. Hoci úrady jeho meno nezverejnili, chorvátskym novinárom sa podarilo vypátrať, že sa jedná o korunného princa Saudskej Arábie Mohameda bin Salmána, ktorý v prístave kotvil so svojou 145-metrovou jachtou. Účet hovorí jasne – princ a jeho spoločnosť si dopriali fľašu whisky, vyberané šampanské a víno, niekoľko energetických nápojov, kávu a množstvo vody.

Princa na rozdiel od väčšiny našincov zrejme jednotlivé položky vôbec nezaujímali, ak však nechceme skončiť na polícii ako on, dôležité je jedno pravidlo – vždy si vopred preštudovať nápojový a jedálny lístok. Ako poistku si ho môžete aj odfotiť do mobilu pre prípad, že by vám napokon chceli naúčtovať iné sumy. Kým oficiálne ceny neuvidíte, radšej si nič neobjednávajte. Zjavne sa totiž nestačí spoliehať na svoj dojem, na cenovú politiku všetkých ostatných podnikov v blízkosti, prípadne na logický predpoklad, že ak ste videli ceny jedál, nápoje sa budú pohybovať v podobnej hladine. Mohli by ste to totiž po skončení príjemného posedenia trpko oľutovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Facebook

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa