Dovolenka na jazyku: Ako chutia typické jedlá najobľúbenejších letných destinácií?

2019-07-18 00:00:01 |   |    | 

Dovolenka je čas, ktorý sa snažíme vychutnávať všetkými zmyslami. Významnú úlohu tu prirodzene zohráva aj gastronómia, bolo by predsa priam hriechom neochutnať v danej krajine jej najlepšie špeciality! Pozreli sme sa na to, čím poteší maškrtné jazýčky Chorvátsko, Taliansko, Grécko, Bulharsko a Turecko.



 

Chorvátsko

Pri návšteve Chorvátska je takmer povinnou zastávkou obed či večera z niektorých domácich reštaurácií, zvaných konoba. Tie sa nachádzajú azda v každom prístave a lemujú promenády všetkých mestečiek. Obvykle ponúkajú viac-menej rovnaké jedlá. Niektorým názvom budeme vďaka podobnosti jazykov rozumieť ľahko, iné sú nám známe aj pod ich pôvodným chorvátskym názvom (juha = polievka, pljeskavica = grilovaná placka z mletého mäsa, ćevapi = čevapčiči, brodet = hustá rybacia polievka so zeleninou). Veľká časť jedálneho lístka obvykle patrí rybám a plodom mora. Z rýchleho občerstvenia nezabudnite ochutnať burek – lístkové cesto plnené syrom alebo mletým mäsom, ktoré dostanete kúpiť v každej pekárni.

 

Taliansko

Návštevníci Talianska určite zaregistrovali viacero typov stravovacích zariadení. Najvyššiu úroveň predstavuje „ristorante“ s obsluhou na úrovni a širokou ponukou jedál. Bežné sú aj tzv. osterie, ktoré predstavujú neformálnu alternatívu s domácou kuchyňou a ponúkajú najmä cestoviny a grilované mäso alebo ryby. Kdesi uprostred leží „trattoria" – formálnejšia než osteria, ale menej formálna ako ristorante. Obvykle tu nemajú vytlačené jedálne lístky, víno ponúkajú aj rozlievané a ceny sú nízke. Napokon tu máme samozrejme aj pizzerie, kde jedálničku dominuje pizza a pasta, teda cestoviny. Nezabudnite samozrejme na fantastické gelato, teda zmrzlinu, ktorú dostanete v desiatkach príchutí azda na každom rohu. Pamätajte, že jedna porcia nerovná sa kopček, ale je približne dvojnásobne väčšia.

 

Grécko

Dovolenku na gréckych ostrovoch si mnohí z nás nedokážu predstaviť bez návštevy niektorej z tavern, čo je menšia, dlho do noci otvorená reštaurácia s ponukou tradičných domácich pokrmov. Aj tu ale nájdete viacero typov stravovacích zariadení. Psistaria sa zameriava na grilované pokrmy, psarotaverna ponúka najmä ryby a morské plody a klasická reštaurácia so širokou ponukou sa nazýva estiatorio. Ochutnajte dolmu (mleté mäso v listoch viniča), mäsové guľky keftethes, mäso na špajli souvlaki, zapekanú moussaku či sladkú baklavu. Vo veľkých mestách si môžete priamo na ulici zakúpiť koulouri, čo je akýsi praclík v tvare kruhu so sezamovými semiačkami.

 

Bulharsko

Podobná kuchyňa ako v Grécku je typická aj pre Bulharsko, dokonca je tam tiež zaužívaný aj názov „taverna“. Domácim špecialitám kraľuje kebapche (кебапче), bulharská verzia čevapčiči. Vyskúšajte aj musaku ((мусака), šopský šalát (шопска салата) so zeleninou a syrom a ľutenitsu (лютеница), teda omáčku z pečených paprík a paradajok. Na jedálnom lístku nesmie chýbať ani mäso - najmä grilované klobásky, šašlik na špajli a šiškebab. Ak s vám bude zdať v letnom počasí príliš ťažké, zvoľte tarator (таратор), studenú jogurtovú polievku s uhorkou, cesnakom a kôprom. Tá vás zaručene zasýti, no zároveň schladí aj v tie najhorúcejšie dni!

 

Turecko

Turecko leží na pomedzí Európy a Ázie a je to vidno aj na jeho gastronómii. Nájdete tam dolmu ako v Grécku, pide, ktorá pripomína pizzu aj börek (burek). Najtypickejším je pre túto krajinu však akiste kebab – na ražni pečené jahňacie mäso v žemli alebo placke, ktoré dostanete kúpiť v stánkoch na každom rohu. Obľúbeným pouličným jedlom je aj slaný praclík simit, ktorý predávajú priamo z vozíkov pri všetkých pamiatkach. V reštaurácii ochutnajte mäsové guľky köfte  Turecké sladkosti sú naozaj veľmi sladké, napriek tomu však želé kocky lokum či balkavu, teda lístkové cesto v sirupe s orieškami, vyskúša azda každý návštevník Turecka.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa