Jaskyňa poézie: Najmalebnejšie miesto na kúpanie je pri Jadrane

2019-08-06 00:00:01 |   |    | 

Na svete je mnoho nádherných pláží či jazier, no len málo je tak výnimočných, že na kúpanie v nich naozaj nikdy nezabudnete. Jedno také miesto sme však našli aj na brehu Jadranského mora.



 

Polostrov Salento, tvoriaci pomyselný opätok talianskej čižmy, sa môže pochváliť skutočne výnimočnými prírodnými krásami. Turistov na juh Apúlie láka na skalnaté pobrežie s piesočnými plážami, neuveriteľne čistú vodu a mnohé morské jaskyne. Azda najkrajšou je Grotta della Poesia v mestečku Roca Vecchia.

Názov tohto skalného otvoru s priemerom 30 metrov sa dá preložiť ako Jaskyňa poézie. Vďačí zaň legende, podľa ktorej sa na tomto mieste kedysi kúpala princezná tak krásna, že o nej básnici vytvorili množstvo veršov. Tie by si však pokojne zaslúžilo aj samotné miesto – prírodné jazierko s blankytnou slanou morskou vodou je považované za  jedno z najkrajších na svete. K tomu si ešte predstavte majestátne skaly a neďaleké piesočné pláže, a obrázok idylky je dokonalý.

Aj preto sem mieri množstvo domácich, ktorí sa sem v lete prichádzajú osviežiť, zaskákať si z 5-metrových útesov a ponoriť sa do priezračnej vody. Asi by sa veľmi nepotešili davom turistov, my vám však aj tak prezradíme, že tento klenot nájdete v talianskej Apúlii neďaleko dediny (a archeologickej lokality) Roca Vecchia 70 kilometrov južne od Brindisi medzi mestami Otranto a Lecce, odkiaľ sem cesta autom trvá asi 30 minút.

Grotta della Poesia je pred zrakmi zvedavcov dobre ukrytá a cestu k nej neoznačujú žiadne smerové tabule, s pomocou Google Maps však trafiť nebude problém. Ak sa sem vyberiete hneď ráno, do takej desiatej si tu ešte dokonca užijete relatívny pokoj a súkromie. A keď sa neskôr jazierko príliš zaplní, pokojne sa vyberte inam. Len desať minút autom delí Jaskyňu poézie od jednej z najkrajšej pláží v oblasti Torre dell´Orso s jemným bielym pieskom a pôsobivými skalami. Tam už budete mať k dispozícii aj ležadlá, reštaurácie či bary.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa