Architektonické skvosty Európy: 7 najzaujímavejších moderných stavieb

2019-08-22 12:00:01 |   |    | 

Turisti sú niekedy ochotní precestovať stovky kilometrov len kvôli tomu, aby uvideli nejakú významnú historickú budovu. Popri tom niekedy prehliadajú moderné stavby, ktorých architektúra je rovnako výnimočná. Často sa vyznačujú kreatívnym prístupom a ukazujú obrovské možnosti, ktoré majú stavitelia v súčasnosti.



 

Guggenheimovo múzeum, Bilbao, Španielsko

Autorom tejto unikátnej stavby je americko-kanadský architekt Frank Gehry. Múzeum moderného umenia si vyžadovalo unikátnu budovu, ktorá by podčiarkovala výnimočnosť vystavených diel. Domáci sa kvôli tomu rozhodli pre moderné prevedenie tradícií tohto regiónu. Bilbao bolo známym prístavným mestom. Práve v tejto štvrti kotvili veľké lode, ktoré prichádzali do Španielska s novým tovarom. Kvôli tomu sa rozhodli aj samotnú budovu postaviť v štýle veľkého korábu. Guggenheimovo múzeum nesie so sebou ďalšiu výnimočnosť, keďže ho označili za jedinečný moment v modernej architektúre. Stavba sa totiž páčila nielen odbornej akademickej obci, ale aj kritikom a bežným ľuďom.

 

Opera, Oslo, Nórsko

Hlavnou myšlienkou budovy štátnej opery a baletu v Osle bolo, aby na prvý pohľad vyzerala, akoby sa práve vynorila z mora. Pre jej éterický vzhľad použili na exteriér biely mramor z Talianska a granit rovnakého odtieňa. V interiéri sa nachádza vyše 1000 miestností a v hlavnej sále je pódium široké šestnásť metrov. Okrem nej je tam niekoľko ďalších menších priestorov na operné a baletné predstavenia. Vďaka tomu sa opera stala zároveň najväčšou kultúrnou budovou v Nórsku. O jej výstavbu sa postarala firma Snohetta, ktorá ju dokončila v roku 2007 a odvtedy táto časť mesta patrí medzi obľúbené promenády domácich obyvateľov.

 

Koncertná hala Harpa, Reykjavík, Island

Unikátna multifunkčná budova v Reykjavíku je dielom dánskej firmy Henning Larsen Architects. Prioritne slúži na usporadúvanie koncertov, ale často tam organizujú aj konferencie a najväčšie podujatia na Islande. Exteriér stavby je poňatý moderným spôsobom. Kombinuje použitie ocele a rôznofarebných skiel identických geometrických tvarov. Tie zabezpečujú Harpe ojedinelý úkaz počas dňa i noci. Slnko ju totiž rozžiari do desiatok zaujímavých odtieňov a vnútorné osvetlenie z nej zase v tme urobí elegantnú krásku. V roku 2013 získali autori stavby európske ocenenie European Union`s Mies van der Rohe Award.

 

Čierny diamant, Kodaň, Dánsko

Dánska kráľovská knižnica sídlila do deväťdesiatych rokov len v nádhernej historickej budove v centre Kodane. Potom už nepostačovala pôvodným účelom a museli nájsť riešenie s ďalšími priestormi. Vtedy sa rozhodli začať budovať na promenáde komplex nových moderných budov, ktoré slúžia najmä pre národné kultúrne inštitúcie. Čierny diamant dokončila v roku 1999 domáca spoločnosť Schmidt Hammer Lassen. Stavba je opticky rozdelená do dvoch hlavných častí, ktoré sú pokryté čiernym granitom. Ten sa ťaží len v Zimbabwe, odkiaľ ho najprv previezli na spracovanie do Talianska. V noci tieto tmavé bloky kontrastujú s dožlta rozsvietenou vnútornou promenádou, ktorá dodáva knižnici osobitý charakter.

 

Tancujúci dom, Praha, Česká republika

Vlado Milunić a Frank Gehry vytvorili architektonické dielo, na ktoré potrebovali poriadnu guráž. Ich práca prezentuje dekonštruktivizmus, ktorý ponúka avantgardný pohľad na staviteľstvo. Tancujúci dom v sebe spája dve budovy. Jedna je postavená zo sklenených tabúľ a ocele a druhá pozostáva z niekoľkých rôznorodých kusov betónových panelov. Vďaka nepravidelným tvarom to opticky vyzerá, ako keby bola stavba neustále v pohybe. Toto originálne dielo predstavuje ľúbezný tanec dvoch šarmantných tanečníkov.

 

Tržnica, Rotterdam, Holandsko

Pri predstave tržnice sa nám v hlave vybavia obrázky veľkej haly s množstvom stánkov. Keď sa však na tento koncept pozrú architekti, ihneď to vyzerá zaujímavejšie. V Rotterdame prišla firma MVRDV so zaujímavým konceptom budovy v podobe konskej podkovy. Okrem samotnej tržnice sa tam nachádzajú aj súkromné byty a kancelárie. Stred stavby vypĺňa zrkadlové sklo, ktoré odráža obraz celého námestia. V noci je zase tento priestor nádherne nasvietený a vyzerá ako pestrá podkova s avantgardným tunelom.

 

Dizajnové múzeum Vitra, Weil am Rhein, Nemecko

Talentovaný architekt Frank Gehry patrí k najväčším velikánom tejto doby. Na svojom konte má niekoľko výnimočných stavieb, medzi ktoré patrí aj Dizajnové múzeum Vitra vo Weil am Rhein. Počas prehliadky si môžete pozrieť jednu z najväčších zbierok moderného nábytku. Budova má nepravidelný tvar s využitím rôznych geometrických tvarov, ktoré sú zdôraznené kombináciou bielej a čiernej farby.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa