Archeológovia v Peru objavili ostatky rituálne obetovaných detí: 227 je rekordný počet

2019-08-30 16:00:00 |   |    | 

Archeológovia odkryli v Peru pozostatky 227 obetovaných detí na lokalite využívanej ľuďmi predkolumbovskej civilizácie. Vedci tvrdia, že ide o dosiaľ najväčší nález svojho druhu vôbec.



Archeológovia od minulého roka kopali na rozsiahlom obetnom mieste v meste Huanchaco, prímorskom letovisku severne od peruánskej metropoly Lima. Podľa vedúceho výskumného tímu Ferena Castilla, ktorého v stredu citovala tlačová agentúra AFP, boli deti vo veku 4-14 rokov rituálne obetované bohom kultúry Chimú.

"Obetovali ich so zámerom upokojiť fenomén El Niňo," vysvetlil Castillo s tým, že obete boli zabité počas daždivého počasia. Dodal, že počet objavených kostrových pozostatkov obetovaných detí ešte zrejme nie je konečný. Pozostatky boli objavené v polohe s tvárou natočenou k moru. Niektoré mali stále kožu a vlasy.

Huanchaco bolo lokalitou, kde sa počas trvania kultúry Chimú uskutočnilo množstvo detských obiet. Táto kultúra dosiahla vrchol zhruba medzi rokmi 1200-1400. Civilizácia bola rozšírená pozdĺž peruánskeho pobrežia až smerom k Ekvádoru. Zanikla po tom, ako ju v roku 1475 dobyla inkská ríša.

Archeológovia našli vlani na predmestí mesta Pampa la Cruz 56 kostrových pozostatkov rituálne obetovaných detí. Mesto leží neďaleko lokality Huanchaquito, kde boli v rovnakom roku objavené ostatky 140 obetovaných detí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: YouTube
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa