Osem najväčších pyramíd sveta: Budete prekvapení, kde všade stoja

2019-09-05 00:00:01 |   |    | 

V minulosti boli pyramídy veľmi obľúbenými stavbami, ktorými dávali panovníci najavo svoju moc a zároveň vzdávali úctu bohom. Najtypickejšie sú pre oblasť okolo súčasného Egypta a objavujú sa taktiež v mayskej kultúre. Neskôr tento typ stavieb prevzali aj inde do sveta, kde sa začali pretekať v tom, kto postaví väčšiu a majestátnejšiu pyramídu.



 

Cheopsova (Chufuova) pyramída, Egypt (2,58 miliónov m³)

Najväčšia pyramída na svete sa nachádza v Gize, kde sa už 5000 rokov hrdo týči na panoráme trojice najznámejších egyptských stavieb. V najvyššom bode dosahuje výšku 138 metrov a na jej výstavbu spotrebovali päť miliónov veľkých kameňov. Podľa odhadov mala práca na nej trvať okolo dvadsať rokov. Náročné podmienky si vyžiadali životy mnohých robotníkov, takže majstrovské dielo si vypýtalo veľkú obetu. Pyramídu zaradili medzi sedem divov sveta, pričom je najstarším z nich. Jej interiér tvoria tri hlavné komory, ktoré sú spájané spleťou úzkych chodieb.

 

Rachefova (Chefrenova) pyramída, Egypt (2,21 miliónov m³)

Ďalšia stavba, ktorú postavil Cheops pre svojho syna Chefréna, sa opticky javí ako vyššia a mohutnejšia ako Veľká pyramída v Gize. V skutočnosti sa však Rachefova nachádza na vyvýšenej plošine, takže jej patrí len druhé miesto. Zaujímavosťou je, že kedysi mala o dvanásť metrov viac, ale vrchná čas sa postupne zvetrávala a rozpadla. V súčasnosti patrí táto pyramída medzi najvýnimočnejšie, lebo sa na jej vrchole zachovalo pôvodné obloženie stavby . V Egypte sa nenachádza viac pyramíd s takouto ozdobou.

 

Pyramída v Cholula, Mexiko (1,8 miliónov m³)

V Mexiku nájdete aj túto nezvyčajnú pyramídu, ktorá má podobu tereasovitého schodiska, na ktorého vrchole sa nachádza kresťanský chrám. Pri budovaní svätostánku využili prirodzené danosti kopcovitého terénu, takže počas výstavby kopírovali tvar pôvodného kopca. Technicky by Veľká pyramída v Cholulu mala v tejto súťaži poraziť egyptskú Cheopsovu. Lenže v Mexiku nejde o jednoliatu stavbu, ktorá by tvorila súvislý ihlan, preto v konečnom dôsledku stráca a obsadila až tretie miesto. V minulosti sa tam nachádzal starobylý chrám, ktorý postavili v priebehu 3. storočia pred Kristom. V 16. storočí prebudovali jeho ruiny na kresťanskú verziu pyramídy, pri tom ale využili aj časť pôvodných schodových základov.

 

Červená pyramída, Egypt (1,69 miliónov m³)

Po dlhé roky bola táto stavba v Dášúre najväčšou pyramídou na svete, pokiaľ na žiadosť faraóna Cheopsa nepostavili podľa jeho plánov novšiu verziu. Podľa historických záznamov bola práve ona historicky prvou stavbou tohto druhu s typickým ihlanovitým tvarom a navyše jej základy vydržali nápor celej váhy kameňov. Jej predchodcovia sa vždy časom rozpadli a nemali dobrú stabilitu. Na rozdiel od pyramíd v Gize ju nenavštevuje toľko turistov, takže si ju môžete pozrieť pokojnejšie a nebudete rušení davmi dovolenkárov. Zaujímavý je aj samotný interiér, ktorý ukrýva nepravidelnú spleť chodieb.

 

Lomená pyramída, Egypt (1,237 miliónov m³)

Už na prvý pohľad sa od svojich konkurentov líši netradičným tvarom. Vo vrchnej časti je zvláštne lomená, takže kvôli tomu nemá tvar pravidelného ihlana. Rovnako ako neďalekú červenú pyramídu, aj túto stavbu nechal postaviť faraón Sofru. Predpokladá sa, že k jej zvláštnemu tvaru prispelo aj vybavenie interiéru. Nové miestnosti a chodby vytvorili pomocou ťažkého kameňa, ktorý ju potom takto čiastočne deformoval. Napriek tomu je to v súčasnosti jej veľkou výhodou, pretože cestovatelia ju vyhľadávajú ako zaujímavú kuriozitu a po jej návšteve túžia viac ako vidieť klasické pyramídy v Gize.

 

Hotel Luxor, USA (1,228 miliónov m³)

Do zoznamu najväčších pyramíd sa dostala aj jedna z podobných stavieb, ktorú dokončili len na sklonku predošlého storočia. V deväťdesiatych rokoch postavili v Las Vegas luxusný hotel, ktorý kopíroval sfingu a pyramídu v Egypte. Na rozdiel od svojich predchodcov ju vytvorili z čierneho lesklého materiálu, ktorý je pravidelne počas noci krásne nasvietený. V čase otvorenia mal hotel vyše 2500 izieb a bol najrozsiahlejším hotelovým komplexom na svete.

 

Slnečná pyramída, Mexiko (1,2 miliónov m³)

Slnečná pyramída je súčasťou komplexu Teotihucán, kde sa nachádza hneď niekoľko stavieb tohto druhu. Svoje pomenovanie dostala od Aztékov, ktorí objavili túto oblasť opustenú a zruinovanú. Mohutná výstavba prebehla v dvoch fázach, pretože po rokoch dokončili vrchné poschodie, ktoré dosiahlo výšku 225 metrov. Z vrcholu máte nádherný výhľad na celý región a ostatné malé pyramídy v jej okolí. Vzácne archeologické nálezisko patrí k najcennejším pamiatkam v Južnej Amerike.

 

La Danta, Guatemala (0,90 miliónov m³)

Pred očami viacerých generácií bola táto pyramída mnohé roky utajená. La Dantu postavili v 6. storočí pred Kristom, keď mala podobu veľkého mesta s 8000 obyvateľmi. Nachádzala sa uprostred lesa, ktorý využívali na lov potravy a pestovanie rastlín. V 9. storočí však obyvatelia miesto úplne opustili a pomaly nad ním začala víťaziť príroda. Pyramídu obrástol prales a na prvý pohľad vyzerala ako vysoký kopec. Až v roku 1926 objavili múry bývalého mesta a postupne odhalili niekoľko stavieb, ktoré naplno odhalili toto guatemalské tajomstvo.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa