Nočná mora cestovania: 7 miest, ktoré zničili Instagrameri

2019-09-18 00:00:00 |   |    | 

Vplyv sociálnych sietí je na trendy v cestovaní nepochybne veľký. No to so sebou prináša aj negatívne dôsledky. Niektoré miesta sú kvôli Instagramerom už natoľko vyhľadávané, že množstvo návštevníkov zničilo nielen pôvodné čaro, ale aj samotné atrakcie.



 

Kaňon Walker, Kalifornia, USA

Oblasť okolo jazera Elsinore je známa nádhernou horskou prírodou. V marci tam majú obdobie silných dažďov, čo spôsobuje zvláštny úkaz. V tom čase tam zakvitnú tisíce oranžových vlčích makov, ktoré pokryjú celú oblasť kaňona Walker. Mimoriadne fotogenické miesto ihneď objavili aj Instagrameri. Počas jedného víkendu tam zavítalo až 60 000 návštevníkov, ktorí za sebou zanechali hotovú spúšť. Autá parkovali popri ceste, takže časom sa tam nedalo prechádzať, po lúkach a kopcoch pobehovali pravidelne stovky ľudí, ktorí sa snažili uloviť zaujímavý záber a vôbec si nevšímali, ako popritom udupali samotné kvety a zničili prírodu. Zástupcom z tejto oblasti preto došla trpezlivosť a v čase kvitnutia vlčích makov môžu do tohto regiónu vstúpiť len ľudia s trvalým pobytom.

 

Mount Everest, Nepál a Čína

Výstup na Mount Everest bol kedysi známkou prestíže a zdolalo ho len pár vyvolených horolezcov. Dnes sa tam chce dostať každý športovo zdatnejší turista, kvôli čomu sa aj z ťažko dostupného vrchu stala púťová atrakcia. Najhoršie je, že títo ľudia si nevážia krásu prírody a idú iba po významnom statuse, ktorý získajú po jeho pokorení. Opustené základné tábory vyzerajú ako jedno veľké smetisko, ktoré veľmi zaťažuje životné prostredie. Samotný výstup na vrchol vyzerá ako čakanie v rade pri pokladni v supermarkete, čo so sebou prináša aj veľmi smutnú štatistiku. Práve kvôli veľkej premávke pribúda počet mŕtvych horolezcov, ktorí neodhadnú svoje sily.

 

Fjaðrárgljúfur, Island

Zrejme nikto nečakal, aké šialenstvo spustí Justin Bieber po premiére svojho videoklipu k piesni I`ll Show You. Najmä jeho fanúšičky zatúžili dostať sa na rovnaké miesta ako ich hrdina. Kvôli tomu začali húfne navštevovať túto časť Islandu, ktorá zrazu úplne stratila čaro. Nedotknutá príroda je odvtedy plná tisícov turistov, ktorí netúžia po ničom inom, len po rýchlom uchmatnutí perfektného záberu. Od premiéry tohto songu putovalo do Fjaðrárgljúfuru o 50 až 80 percent viac turistov ako v minulosti. Domáci úradníci sa preto rozhodli vybudovať tam lepšiu infraštruktúru, aby dokázali pokryť tak veľký záujem. Málokto si však uvedomuje, že práve kvôli tomu už nebude zelený kaňon natoľko nádherný ako v minulosti.

 

Rue Crémieux, Paríž, Francúzsko

Kamenná dlažba, rôznofarebné pastelové fasády historických budov a dobre udržiavaná štvrť sú ďalším magnetom pre turistov Instagramerov. Parížska ulica Rue Crémieux patrí medzi luxusné bývania v metropole Francúzska, ktoré však strácajú na atraktívnosti práve kvôli otravným fotografom zo sociálnych sietí. Neprejde jeden deň bez toho, aby sa tam vystriedali desiatky ľudí, ktorí sa snažia uloviť zaujímavý záber. Popri tom sa neštítia porušiť súkromie domácich obyvateľov, keď sa usadia ku ich vchodovým dverám alebo pózujú pri ich oknách. Pre tých to už začína byť tak otravné, že sa niektoré rezidencie pokúšajú predať a chcú sa presťahovať do pokojnejšej časti Paríža.

 

Trollstigen, Nórsko

V nórskom jazyku znamená táto atrakcia „chodník pre trolov“. Strmá kaskádová cestička predstavuje poriadnu skúšku pre vašu kondíciu, čo si niektorí cestovatelia vôbec neuvedomujú. Kvôli vhodnej fotografii neváhajú zájsť mimo vyznačenej trasy, kde je terén veľmi náročný a preto tam často dochádza k úrazom. Niektoré z nich boli smrteľné, lebo títo ľudia až priveľmi riskovali len kvôli tomu, aby mali nejaký jedinečný záber. Domáce úrady preto vydali prísnu výstrahu, aby turisti nezachádzali za vyznačený chodník. Keď si chcú uloviť peknú fotografiu, mali by zájsť na určenú vyhliadku, z ktorej najlepšie uvidia celú oblasť.

 

Santorini, Grécko

Instagram časom ukázal, akou dvojsečnou zbraňou dokáže byť. Ostrov Santorini patrí k najfotogenickejším gréckym oblastiam. Odborníci vypočítali, že od spopularizovania sociálnych sietí sa tam zvýšil počet dovolenkárov zo 6 na 30 miliónov ročne. Na jednej strane im to do rozpočtu prinieslo veľa peňazí z turizmu, ale na druhej už začína byť táto oblasť otravná a ľudia od nej bočia. Všade sa nachádza množstvo cestovateľov, nemajú ani trochu súkromia a najmä časť pri útesoch s charakteristickými bielymi domčekmi je neustále zaplnená mladými influencermi, ktorí si robia fotky pomocou smartfónov.

 

Benátky, Taliansko

Jedno z prvých miest, ktoré pocítilo prehnaný záujem turistov, boli Benátky. Kvôli tomu sa ich čelní predstavitelia tento rok rozhodli, že tam zavedú poplatky za vstup do centra, ktorých výška sa bude pohybovať od aktuálnej sezóny a aspoň čiastočne sa zníži počet turistov. Jedným z ďalších problémov, ktorý tam priniesli Instagrameri, je používanie gondol. Kvôli jedinečným fotografiám sa neúmerne zvýšil záujem o túto prepravu, čo úplne zahltilo kanály, kde je rovnako hustá premávka ako počas zápchy na ceste.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images a Instagram

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa