Bizarná atrakcia: Jeden z najtenších domov sveta vznikol z pomsty bratovi

2019-11-06 08:00:01 |   |    | 

V meste Bejrút stojí nevšedný uzučký dom. V roku 1954 ho dal postaviť muž, ktorý chcel bratovi pokaziť výhľad na more. Čo začalo ako rodinný spor, skončilo napokon ako bizarná atrakcia libanonskej metropoly.



 

Spredu vyzerá dom Al Ba´sa na rušnej bejrútskej ulici Bliss ako hociktorý iný, zboku však pripomína skôr hrubší múr. Na jednej strane síce meria takmer štyri metre, na tej druhej je to však len približne 60 centimetrov. Málokto by preto uhádol, že sa v tejto budove dá bývať, no na každom podlaží sa naozaj nachádzajú dva byty.

Názov budovy sa dá preložiť ako „Nevraživosť“ a žiaden iný by nemohol byť výstižnejší. Vznik domu totiž súvisí so sporom dvoch bratov. Tí zdedili pozemok po svojom otcovi, no ako to už niekedy býva, nevedeli sa dohodnúť, ako si ho podeliť. Situáciu ešte viac komplikovalo to, že parcelu pretínali inžinierske siete, takže jedna jej časť bola malá a v zvláštnom tvare.

Jeden brat si však napokon vybral práve tú a dal na nej postaviť budovu, ktorá kopírovala tvar parcely. Nenávidenému súrodencovi tak zabránil vidieť na oceán a cena jeho nehnuteľnosti s výhľadom na múr navyše rapídne klesla. Určite ho nepotešili ani obyvatelia úzkeho domu – dlhé roky bol v jednom z bytov verejný dom a v ostatných zas bývali vojnoví utečenci.

Dnes je Al Ba´sa neďaleko starého majáku stále nemou pripomienkou súrodeneckých nezhôd a zrejme to tak ešte dlho zostane. Pozemok, na ktorom dom stojí, je totiž príliš malý, a tak nikto nemá záujem vybudovať na ňom niečo iné.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa