Tajomné Machu Picchu: 20 zaujímavostí, ktoré ste o stratenom meste Inkov netušili

2019-11-09 00:00:01 |   |    | 

Len pár pamiatok je opradených toľkými tajomstvami ako legendárne Machu Picchu. Stratené mesto Inkov sa nachádza v nadmorskej výške 2430 m n. m. a v Peru patrí k najnavštevovanejším atrakciám. Obklopujú ho nádherné pohoria, ktoré dopriali jeho obyvateľom každodenný nádherný pohľad. Vďaka nemu mali pocit, že sú bližšie prepojení so svojimi bohmi.



 

1. V pôvodnom jazyku znamená pomenovanie Machu Picchu „Starý kopec“ alebo „Staré pohorie“. Podľa odhadov vzniklo niekedy v polovici 15. storočia.

2. Inkovia nevyužívali pri výstavbe tohto mesta žiadne zvieratá alebo vozy s kolesami. Napriek tomu, že niektoré kamene vážili vyše 150 ton, museli ich na vrchol nosiť sami. Na mieste ich potom otesávali tak, aby jeden do druhého dokonale zapadli a pri budovaní domov tak nemuseli používať ďalší spojovací materiál. Pri opracovávaní kameňov boli tak precízni, že po ich spojení medzi ne nevošiel ani nôž s tenkou čepeľou.

3. Oficiálnym objaviteľom Machu Picchu je profesor Hiram Bingham, ktorý pracoval na univerzite v Yale. Lenže podľa domácich poznali toto miesto aj ich predkovia, ktorí si legendu o ňom posúvali z generácie na generáciu. Dokonca deväť rokov pred profesorom sa tam dostal jeden z tunajších farmárov, ktorý na dôkaz o jeho objave vyryl svoje meno do skaly jedného z domov. Napriek tomu sa dodnes neuvádza ako skutočný objaviteľ.

4. Bingham celú oblasť dôkladne preskúmal a vďaka tomu sa mu podarilo objaviť tam až 40 000 vzácnych artefaktov. Nachádzali sa medzi nimi napríklad strieborné nádoby, pozostatky kostí, bižutéria, keramika a múmie. Všetky tieto objekty presunuli na ďalšie skúmanie do univerzity v Yale, ale v roku 2014 museli veľkú časť z nich vrátiť späť do Peru.

5. Výstup ku tomuto vzácnemu miestu nie je jednoduchý, pretože ho komplikuje kombinácia tunajšej klímy s vysokou nadmorskou výškou. Preto sa odporúča ísť tam pomalším tempom, mať dostatok tekutín a vziať si tiež na pomoc sprievodcov, ktorí vám po ceste ukážu aj ďalšie zaujímavosti. Pozor by si mali dávať najmä ľudia so srdcovými ťažkosťami, ktorí by mali najprv zostať pár dní v meste Cusco, aby si zvykli na tunajšie podmienky.

6. Peru sa nachádza v oblasti, kde bývajú často zemetrasenia. Machu Picchu ale akoby chránili magické sily - tomuto miestu sa totiž nikdy nič nestalo. Postavili ho v takej oblasti, ktorá je voči otrasom imúnna a tunajšie stavby akoby zázrakom držia dlhé storočia pokope.

7. Na obrázkoch z legendárneho mesta sa často nachádzajú lamy. To nie je žiadna náhoda, ide skutočne o ich zvedavosť, kvôli ktorej sa tieto roztomilé tvory pchajú do každého záberu. Keďže si už časom zvykli na návaly turistov, stratili svoju plachosť. Preto pravidelne prichádzajú k ľuďom a strkajú hlavy pred ich fotoaparáty.

8. V tejto vysokej polohe mali ľudia problém s vodou, lebo nevedeli nájsť potrebné zdroje. Keďže nechceli neustále zostupovať dole a odtiaľ ťahať ťažké plné nádoby, vymysleli vyše 700 metrov dlhý dômyselný systém, ktorý ťahal vodu až do ich obydlí. Vďaka tomu mohli aj takto v horách farmárčiť a mali tam dokonca aj malú fontánu.

9. Machu Picchu pozostáva zo 150 budov. Časť z nich slúžila ako obydlia, ale nachádzali sa tam tiež kúpele a dôležitou súčasťou boli chrámy, kde vzdávali obetu a úctu svojim bohom. Niektoré stavby postavili terasovitým spôsobom, aby sa nezačali zosúvať a nezničili sa.

10. Po vpáde Španielov na toto územie nezostalo takmer ani jedno mesto Inkov uchované. Machu Picchu patrí medzi ojedinelé výnimky. Historici sa domnievajú, že keď už bola situácia vážna, radšej sa jeho obyvatelia rozhodli všetci zísť dole a pomôcť svojim krajanom. Zrejme si mysleli, že Španielov porazia a potom sa vrátia späť, lenže to sa im už nikdy nepodarilo.

11. Podľa odhadov odborníkov mohlo v meste žiť približne 1000 obyvateľov. Tí ho rozdelili do dvoch hlavných častí. V jednej sa nachádzali budovy, kde bývali, v tej druhej bol priestor pre chov zvierat a pestovanie rastlín.

12. To, čo vidíte pri návšteve mesta Inkov, je len malá časť toho, čo tvorí Machu Picchu. V skutočnosti sa v podzemí nachádza približne rovnako veľké množstvo priestorov, ktoré slúžili na skladovanie, prechádzal cez ne systém vodovodu a mali tam tiež miesto na zadržiavanie dažďovej vody, vďaka čomu mali zásobu tekutín pre približne 4000 ľudí.

13. I keď mesto vyzerá skutočne nádherne a magicky, nebolo podľa historikov nikdy dokončené. Vo zveľaďovaní jednotlivých častí ich vyrušili práve Španieli, kvôli čomu nikdy neuvidíme, ako mohlo byť v skutočnosti veľkolepé. Po znovuobjavení v 20. storočí museli niekoľko budov rekonštruovať, aby si turisti vedeli lepšie predstaviť, ako to tam vyzeralo v minulosti.

14. Odkedy sa Machu Picchu stalo obľúbenou atrakciou, chodia tam doslova davy turistov. Podľa domácich s tým nie sú stotožnení duchovia bývalých obyvateľov, ktorí tam chodia v noci strašiť a snažia sa ich stiahnuť preč z hôr, aby im dali pokoj pri večnom odpočinku. Práve kvôli tomu strážcovia mesta majú pri sebe počas nočných služieb kúsok nejakého plechu alebo kovu, alebo sa pred mŕtvymi dušami chránia zrkadlom.

15. Vedci sa domnievajú, že kvôli vysokej polohe zrejme používali toto miesto aj na ďalšie skúmanie prírody a vtedajšie vedecké výskumy. Údajne tam mali aj astronomické laboratórium, v ktorom pozorovali hviezdy. Taktiež sa im podarilo postaviť jeden z opracovaných kameňov na také miesto, že na neho slnko dopadá dvakrát ročne v takom uhle, že okolo neho nevytvorí žiaden tieň. Zrejme ho používali aj na nejaké rituály.

16. Pri vstupe do Machu Picchu môžete získať pekný suvenír v podobe pečiatky, ktorú vám dajú aj do cestovného pasu. Medzi navštívenými krajinami tak pribudne skutočne originálna pamiatka.

17. Podľa ďalších zistení mohlo toto mesto slúžiť ako dovolenkové sídlo vládcu Inkov Pachacutiho. Ten v skutočnosti zomrel v meste Cusco a teda musel vedieť o využití tohto ojedinelého miesta. Keďže bolo natoľko vzdialené od ostatných obydlí, zrejme sa tam chodieval skryť po ťažkých bojoch a oddýchovať iba v obklopení prírody.

18. V celom meste sa nachádza viac ako 100 rôznych schodísk, ktoré buď viedli k starobylým budovám, alebo slúžili na vystúpenie k obetným oltárom. Zaujímavosťou je, že väčšinu z nich vytvorili vytesaním do jediného veľkého kameňa.

19. Keďže je Machu Picchu opradené množstvom tajomstiev, dodnes stále nevedia odhadnúť jeho pravý pôvodný účel. Okrem sídla panovníkov sa hovorí o tom, že to mohlo byť miesto, kde testovali nový spôsob pestovania plodín, korunovali tam kráľov, využívali ho ako väzenie alebo ako duchovné miesto určené pre ženy.

20. V Peru žije jedna významná rodina, ktorej korene siahajú až ku Inkom. Tá sa domnieva, že mesto preto patrí im a chceli by presadiť, aby sa Machu Picchu stalo ich súkromným majetkom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa