Cestujte s rozumom a uvidíte viac: Kedy počas roka sú populárne destinácie najlacnejšie?

2019-11-08 08:00:01 |   |    | 

Výšku nákladov na cestovanie vo veľkej miere ovplyvňuje sezónnosť. Ak toho chcete vidieť počas roka veľa, mali by ste ušetriť práve na rozumnom plánovaní. Rozdiel medzi jednotlivými mesiacmi sa niekedy môže pohybovať aj v stovkách eur. Anglická spoločnosť Responsible Travel preto urobila prieskum, v ktorom sledovala, kedy sú najobľúbenejšie destinácie najlacnejšie a kedy by ste sa im mali radšej vyhnúť.



 

Antarktída - február a marec

Smutné správy o alarmujúcom stave Antarktídy nenechávajú pokojným žiadneho cestovateľa. Ľudia chcú na vlastné oči vidieť túto ľadovú krásu predtým, ako sa začne ešte viac roztápať. Kvôli tomu sa v posledných rokoch výrazne zvýšil záujem o túto destináciu a stala sa jednou z najlákavejších. Hlavná sezóna sa v týchto končinách pohybuje od novembra do konca januára. Vo februári už návštevnosť výrazne klesá, ale môžete tam ešte stále vidieť liahnutie tučniakov, o mesiac neskôr máte veľkú šancu stretnúť sa s veľrybami. Napriek tomu, že niekedy to môže byť rozdiel len pár týždňov, cena v nákladoch je významná. S príchodom prvých marcových dní ušetríte oproti zvyšku sezóny až 29 percent nákladov.

 

Afrika - december až marec

Do Afriky putuje najviac turistov počas leta. I keď sú teploty v čase od júna do septembra pomerne vysoké, stále je to najmenší skok oproti tým európskym. Hlavným dôvodom, prečo ľudia uprednostňujú návštevu tohto kontinentu práve v najhorúcejších mesiacoch, je tiež safari. V tom čase migruje veľa druhov zvierat, takže pozorovať ich vo väčších stádach v ich prirodzenom prostredí je fascinujúce. No to so sebou prináša zvýšenie nákladov, ktoré môže byť opäť až tretinové. Preto by ste si mali vybrať radšej niektorý z mesiacov medzi decembrom a marcom, keď je teplota prijateľnejšia a všade je menej turistov. Aj známe Viktóriine vodopády tak budú mať väčšie čaro a užijete si ich v pokojnejšej atmosfére. Na záver vás istotne poteší aj úspora 28 percent.

 

Kanada - október až február

Top atrakciou v Kanade sú nepochybne Niagarské vodopády. Práve preto sa tam najviac turistov vyberie v čase od mája do konca septembra. Počasie je vtedy ideálne, príroda je v plnom rozkvete, ale zároveň treba rátať s malou bitkou s ostatnými dovolenkármi. Tých je v tomto období pri vodopádoch neúrekom. Zbavte sa preto predsudkov, pribaľte si teplé oblečenie a vyberte sa k Niagarom v čase od októbra do februára. Vtedy môžete zažiť hneď dva unikátne javy. Prvým je, že v okolí môžu byť tak silné mrazy, že budú vodopády polozamrnuté. Druhou perlou je polárna žiara, ktorá sa objavuje aj v tejto oblasti. Ešte stále nie ste o tomto nápade presvedčení? Potom vám istotne pomôže 60-percentná úspora nákladov oproti letnej sezóne.

 

Island - január až apríl

Túto krajinu milujeme najmä kvôli jej divokej prírode a priateľskej atmosfére. Island si zamilovali aj viaceré filmové štáby, ktoré objavujú stále nové zákutia a túto destináciu veľmi spopularizoval tiež klip Justina Biebera, ktorý prilákal na ostrov ďalšie tisíce turistov. Najviac z nich tam stretnete počas letnej sezóny od začiatku júna. Slabšie obdobie majú na Islande z hľadiska turizmu v čase od januára do apríla. Vtedy je ešte v krajine veľa snehu a zima, kvôli čomu sú aj dni veľmi krátke. No bonusom je, že v tomto čase máte väčšiu šancu vidieť polárnu žiaru. Priaznivejšie sú tiež ceny všetkých služieb, vďaka ktorým môžete ušetriť 28 percent nákladov.

 

Vietnam - apríl a máj

Po nasýtení sa Thajskom prichádza nová trendová ázijská destinácia. Tou sa stal Vietnam, ktorý ešte stále ponúka pôvodné čaro tohto kontinentu a ukazuje tunajší život bez akýchkoľvek príkras. Cestovatelia utekajú do týchto končín počas zimných mesiacov, keď je tam príjemne teplo a príroda je krásne rozkvitnutá. Mimosezóna je v tomto prípade veľmi krátka a trvá len od apríla do mája. V tomto čase ale môžete ušetriť pekných 33 percent, čo istotne poteší každého turistu.

 

India - apríl až jún

India je jedna z krajín, kde sa cena pobytov odvíja od miestnych sviatkov. Keďže tie sú často veľmi zaujímavým vizuálnym zážitkom, hrnú sa tam vtedy davy turistov. Najdôležitejšie je preto trafiť sa pomedzi všetky tieto slávnosti, aby ste nielen usporili 30 percent nákladov, ale nemali okolo seba ani množstvo dychtivých dovolenkárov. Takéto obdobie je v čase medzi aprílom a júnom.

 

Kostarika - júl až november

Počas prieskumu primárne sledovali ceny na Kostarike, ale toto sa týka všeobecne celej karibskej oblasti. Hlavná sezóna tam panuje od decembra do apríla. Vtedy je nízke riziko zrážok, počasie je nádherné a špeciálne v tejto krajine sa môžete tešiť aj na jednu veľkú rozkvitnutú záhradu, ktorá sa nachádza na každom kroku. K útlmu cestovateľského záujmu dochádza počas leta a trvá až do novembra, keď prichádza obdobie silných dažďov. Rozdiel v cene môže byť v tomto prípade až 37 percent.

 

Nový Zéland, jún až september

Tak ako je to aj v prípade Austrálie, i tentoraz zaplatíte najväčšiu sumu za letenku. Tá sa pohybuje presne podľa sezónnych predpokladov. Na Novom Zélande je najkrajšie od decembra do februára a v týchto končinách, naopak, klesá záujem o turizmus počas našich letných mesiacoch. No pokiaľ chcete obdivovať najmä historické pamiatky, tak sa tam budete cítiť dobre aj v tomto období. Pozitívnou správou je až 24-percentná úspora nákladov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa