Svetový unikát: V Kodani bez jediného kopca otvorili lyžiarsku zjazdovku

2019-11-20 08:00:01 |   |    | 

Dánsko je krajinou bez jediného kopca, aj tak tam ale už zopár týždňov môžete lyžovať. A to priamo v hlavnom meste – unikátnu zjazdovku otvorili na budove spaľovne odpadu!



 

V marci 2017 otvorili na predmestí Kodane asi štyri kilometre od centra výnimočnú stavbu s názvom Amager Bakke. Ekologická budova, známa tiež ako CopenHill („Copenhagen“ = Kodaň, „hill“ = kopec) je mimoriadnou ukážkou spojenia viacerých funkcií.

V prvom rade slúži ako spaľovňa a elektráreň, kde ročne premenia na čistú energiu približne 440.000 ton odpadu. Okrem toho sú tu však umiestnené aj priestory pre voľnočasové aktivity – turistický chodník, celoročná lyžiarska zjazdovka a v budúcom roku pribudne aj najvyššia umelá lezecká stena na svete.

Elektráreň CopenHill je tak čistá, že sme jej budovu dokázali premeniť na základňu spoločenského života v meste – po fasáde sa dá loziť, na streche sa dá prechádzať a na jej svahoch lyžovať,“ hovorí Bjarke Ingels, zakladateľ architektonického štúdia BIG. „Je to jasný príklad hedonistickej udržateľnosti, toho, že trvalo udržateľné mesto nie je lepším len pre životné prostredie, ale aj pre život jeho obyvateľov.

CopenHill je typický svojim klinovým tvarom, šikmou zelenou strechou a fasádou z 1,2 metra vysokých a 3,3 metrov širokých hliníkových panelov, ktoré sú na seba naukladané ako obrovské tehly. Vo vnútri sa nachádzajú najnovšie prístroje na spracovanie odpadu a výrobu energie, zoradené podľa výšky tak, aby vytvárali šikmú strechu pre lyžiarske trate.

Kodanskú zjazdovku s umelým povrchom neveplast otvorili v októbri tohto roka. Meria 400 metrov, začína na vrchole CopenHillu vo výške 90 metrov, asi v polovici sa zatáča v 180-stupňovom uhle a ďalej vedie až k prízemiu budovy.

Lyžiari môžu využiť kotvový a kobercový (pásový) vlek, k dispozícii je tiež presklený výťah s výhľadom do interiéru budovy. Na zjazdovke ponúkajú prenájom lyžiarskeho a snowboardového výstroja aj výučbu lyžovania pre deti i dospelých.

Služby doplní bar na streche, CrossFit centrum, 85-metrová lezecká stena a 490 metrov dlhý bezplatný turistický a bežecký chodník so zeleňou, kde by už čoskoro mali žiť vtáky a včely.  „Pre mňa je CopenHill dokonalým príkladom toho, ako dokáže architektúra meniť svet. Toho, že máme silu vytvárať budúcnosť, v akej chceme žiť,“ uzavrel Ingels.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: BIG / Laurian Ghinitoiu

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa