12 najväčších muzeálnych lúpeží v histórii: Budete pozerať, čo všetko zlodeji pokradli

2019-11-29 08:00:01 |   |    | 

Neznámi páchatelia sa v pondelok vlámali do historickej zbierky štátneho múzea v Drážďanoch a v Grünes Gewölbe (Zelená klenba) odcudzili šperky v sume niekoľkých miliónov eur. Škody ešte nie sú presne vyčíslené, zrejme však prekonajú všetky doterajšie lúpeže umeleckých artefaktov. Toto sú tie najväčšie z nich.



 

Kostra dinosaura, Austrália

20. júla 2003 z oblastného múzea v meste Newcastle, ležiacom 100 kilometrov severne od Sydney, zlodeji odcudzili kostru dinosaura veľkosti psa s názvom psittacosaurus sinensis. Odborníci odhadli vek kostry na 110 miliónov rokov. Kostra dinosaura bola asi 60 centimetrov vysoká a 80 centimetrov dlhá. Jeho predná časť pripomínala lebku papagája. Išlo o exponát najmenšieho dinosaura, ktorý múzeum vystavovalo. Počas lúpeže sa určite poškodil, pretože v budove a pred ňou objavili množstvo kostí, ktoré patrili ku kostre.

 

Najväčšia muzeálna krádež Európy, Slovensko

V Západoslovenskom múzeu v Trnave si 6. marca 2004 pracovníci múzea všimli, že zo schodiska hlavnej budovy sa stratili pozlátené figurálne hodiny z 19. storočia, pri ktorých sa radi fotografovali mladomanželia. Následná kontrola všetkých depozitov ukázala, že je to iba zlomok celkovej škody múzea. Predmety sa podľa všetkého strácali dlhodobo, prinajmenšom od konca novembra 2003 až do konca februára 2004, ale pravdepodobne aj niekoľko rokov skôr. Táto najväčšia muzeálna krádež Európy nemá ani po 15 rokoch rozuzlenie. Z celkových 1210 odcudzených predmetov sa na aukciách objavilo iba niekoľko. Vrátené do múzea boli tri kusy. Do pátrania sa popri polícii zapojil aj slovenský i český Interpol.

 

Dva obrazy Edvarda Muncha, Nórsko

Z Munchovho múzea v Osle ukradli 22. augusta 2004 diela nórskeho maliara Edvarda Muncha (1863 - 1944) Výkrik a Madonna. Po dvoch rokoch pátrania polícia diela našla a od 27. septembra 2006 už boli v múzeu sprístupnené pre verejnosť. Traja páchatelia dostali tresty väzania od 5,5 do 9,5 roka a úhradu odškodného v sume 1,6 milióna nórskych korún.

 

Zbierka holandských maliarov, Holandsko

V múzeu Westfries v meste Hoorn ukradli 10. januára 2005 zlodeji zbierku obrazov od holandských maliarov zo 17. storočia, ktorej odhadovaná hodnota bola vyššia ako desať miliónov eur. Zlodeji si odniesli od 15 do 20 obrazov vzácnej kolekcie bez toho, aby spustili poplašné zariadenia a narušili bezpečnostný systém. Medzi ukradnutými obrazmi boli aj diela takých holandských maliarov ako Jan van Goyen, Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen a Herman Henstenburg. Lupiči odniesli ťažisko celej kolekcie vrátane diel najvýznamnejších holandských umelcov, ktorých obrazy sa považovali za jedinečné a nenahraditeľné.

 

Zlaté rímske mince, Chorvátsko

Z Archeologického múzea vo východochorvátskom meste Vinkovci ukradli 19. septembra 2006 cenné antické a prehistorické artefakty. Lupiči si odniesli aj päť kilogramov zlatých rímskych mincí. Najcennejším predmetom bol 5000 rokov starý medailón. Poklady sa nachádzali v kovovej skrinke, ktorú páchatelia aj s obsahom odniesli. Pre vysokú hodnotu ukradnuté artefakty nikdy verejne nevystavovali a o ich existencii vedelo len niekoľko odborníkov.

 

Zlatý blok, Japonsko

Skupina zlodejov odcudzila 20. marca 2007 z múzea Ohashi Collection Kan v stredojaponskom meste Takajama zlatý blok s hmotnosťou 100 kilogramov s hodnotou viac ako dva milióny dolárov. Cenný predmet si odniesli traja zamaskovaní lupiči za bieleho dňa. Múzeum kúpilo zlatý blok v roku 1994 za 200 miliónov jenov.

 

Barokové a impresionistické obrazy, Francúzsko

6. augusta 2007 prepadli maskovaní a ozbrojení muži Múzeum výtvarných umení Julesa Chérada v Nice a ukradli štyri obrazy: dve diela od flámskeho barokového maliara Jana Bruegela (Alegória vody, Alegória Zeme), zvyšné dve od francúzskych impresionistov Alfreda Sisleya (Aleja topoľov v Morete, 1880) a Clauda Moneta (Útesy pri Dieppe, 1897).

 

Maľby, knihy a mince, Česko

Polícia 9. marca 2009 oznámila, že zatkla dvoch mužov, ktorí v novembri 2008 po lúpežnom prepadnutí odniesli z múzea v Novom Bydžove v Královohradeckom kraji obrazy Václava Špálu a Jana Zrzavého z 30. rokov 20. storočia. Rovnako sa im pripisovala aj krádež historických kníh a dvoch desiatok mincí v celkovej sume asi štyri milióny českých korún (143.000 eur).

 

Antické exponáty, Grécko

17. februára 2012 ukradli ozbrojení lupiči 77 antických exponátov z múzea v Olympii, dejisku starovekých olympijských hier. Najstarší z artefaktov mal okolo 3200 rokov, väčšinou išlo o bronzové a keramické plastiky. Lúpež v Olympii bola druhou veľkou krádežou v gréckych múzeách v krátkom čase. V januári toho roku zlodeji ukradli z Gréckej národnej galérie v Aténach obrazy Pabla Picassa a Pieta Mondriana.

 

Rodinova busta, Francúzsko

V roku 1999 ukradli v múzeu mestečka Guéret neďaleko mesta Clermont Ferrand v strednej časti Francúzska bustu umelca Augusta Rodina od sochárky Camille Claudelovej. Osemkilogramovú bronzovú sochu v hodnote asi milión eur objavili o trinásť rokov neskôr 24. júna 2012 v obchode so starožitnosťami neďaleko francúzskeho mesta Lyon. Nález busty viedol k zatknutiu dvoch mužov.

 

Kanadská pamätá minca, Nemecko

Kanadskú pamätnú mincu nazývanú Big Maple Leaf (Veľký javorový list), ktorej sumu špecialisti ohodnotili na približne 3,8 milióna eur, odcudzili 27. marca 2019 traja muži z Bodeho múzea v Berlíne. Boli príbuzní, mali libanonské korene. Štvrtý páchateľ bol zamestnaný ako bezpečnostný pracovník múzea. Podľa vyšetrovateľov 100-kilogramovú pamätnú zlatnú mincu rozrezali a rozpredali po kusoch alebo roztavili a vyviezli do zahraničia. Dňa 10. januára 2019 sa postavili pred súd v Berlíne.

 

Vzácne klenoty, Nemecko

Skupina lupičov, ktorí vykradli v pondelok (25.11.2019) nadránom múzeum historických klenotov Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanoch, ukoristila 11 predmetov, ako aj časti dvoch ďalších vystavených kusov a súpravu sukňových gombíkov. Ukradnuté klenoty sa nachádzali vo vitríne s približne 100 položkami, uviedla v stredu po inventarizácii správa múzea. Zo zbierky zmizli okrem iných drahocenností aj šperky vykladané briliantmi, ktoré v minulosti patrili saskej kráľovnej Amálii Auguste. Do prísne stráženej klenotnice Rezidenčného zámku v centre metropoly Saska sa vlámala dvojica lupičov a vyšetrovatelia sa domnievajú, že ďalší dvaja spolupáchatelia zostali čakať pred budovou.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa