20 zaujímavostí o vianočnej výzdobe a Silvestri v New Yorku

2021-12-03 12:00:00 |   |    | 

Snom každého milovníka Vianoc je zažiť toto obdobie v New Yorku. Okázalá výzdoba vás prenesie do rozprávkového sveta, ktorý musíte milovať. Každoročne tam rozsvietia desaťtisíce svetiel, ozdobia stovky stromčekov a pripravia vám akcie, ktoré vás správne naladia na koncoročné sviatky a prichádzajúci Silvester, ktorý premení Veľké jablko na jednu obrovskú party.



 

1. Kultovým vianočným miestom v New Yorku je Rockefellerovo centrum, kde majú jeden z najkrajších vianočných stromčekov na svete. Tradíciu jeho zdobenia založili v roku 1933, odkedy tam pravidelne prinášajú vzácne dreviny z celého sveta. Veľmi často používajú nórske smreky, ktoré majú krásne husté ihličie.

2. Američanov trápilo, že tento majestátny stromček skončí pravidelne na smetisku, čo po týchto sviatkoch pôsobilo smutným dojmom. Preto sa od roku 1971 rozhodli recyklovať ho. Najprv ho zvykli posekať na malé kúsky, ktoré využívali pri úprave verejných záhrad, potom ho používali aj na charitatívne účely, napríklad pri obnove domov v oblastiach, ktoré postihla prírodná katastrofa.

3. Na ozdobenie tohto stromčeka sa používa 50.000 žiaroviek. Jeho slávnostné rozsvietenie sa pravidelne koná počas posledného novembrového víkendu. Rovnakú udalosť usporadúvajú aj pri jeho zhasínaní, ktoré organizujú po 6. januári.

4. Klzisko pri Rockefellerovom vianočnom stromčeku patrí k obľúbeným miestam na zásnuby. V Amerike to pokladajú za jednu z najromantickejších možností na žiadosť o ruku, preto sa každoročne nájde niekoľko párov, ktoré tam odštartujú cestu spoločným životom. Ľadová plocha je verejnosti prístupná približne do polovice januára.

5. Od roku 2017 zdobí tento vianočný stromček nová hviezda, ktorá je vyrobená z troch miliónov kúskov Swarovski krištáľov. Vďaka tomu žiari aj počas slnečných dní a dodáva tomuto miestu magickú atmosféru.

6. Newyorské metro organizuje pravidelne pár víkendov pred Vianocami nostalgickú sviatočnú jazdu. Vtedy sa na pár zastávkach na líniách F a Q preveziete rôznymi dobovými vozňami.

7. Na Rockefellerov vianočný stromček sa pokúšalo vyliezť viacero ľudí. Napríklad v roku 1979 takto chcel jeden výtržník upozorniť na uväznených amerických vojakov v Iráne. V roku 2015 zase päť mladíkov uzavrelo stávku a pokúsili sa vyliezť čo najbližšie k vrcholu.

8. Počas adventu sa v New Yorku odštartuje aj súťaž v zdobení výkladov. Jednotlivé značky sa snažia prísť s čo najkreatívnejším riešením, ktoré im zabezpečí bezplatnú reklamu. Najkrajšie z nich môžete obdivovať na Piatej avenue. Prvým obchodom, ktorý odštartoval túto tradíciu bol Macy`s. Po prvýkrát si svoj výklad vyzdobili v roku 1870.

9. Už aj do Ameriky sa dostala európska tradícia vianočných trhov. Tie najznámejšie sa v New Yorku konajú v parku Bryant. Zo začiatku sa tam nachádzalo 120 stánkov, tento počet sa postupne zvyšuje a k tomu pribúdajú aj rôzne atrakcie ako retro kolotoče alebo ľadová plocha na korčuľovanie.

10. Do kúpy stromčeka v Rockefellerovom centre neinvestuje mesto ani cent. Zaobstarajú ho z darov, ktoré dostávajú od najslávnejších newyorských rodín. V online zbierke môžu zanechať príspevok aj bežní obyvatelia. Ako odmenu dostanú lístky na jeho slávnostné rozsvietenie. Ten, kto prispeje najviac, môže sedieť na VIP predných miestach.

11. Do vianočného šatu sa počas adventu odejú aj všetky podniky v meste. Už niekoľko rokov označujú domáci obyvatelia ako najkrajšie ozdobenú Rolfovu nemeckú reštauráciu.

12. Výber Rockefellerovho vianočného stromčeka je vždy na hlavnej záhradníčke tohto centra. Tá môže sledovať ponuky veľkých predajcov, ale do súťaže sa môžu prihlásiť aj majitelia podobných majestátnych ihličnanov z ktoréhokoľvek kúta Ameriky.

13. V New Yorku organizujú špeciálne vianočné tour, ktoré vás prevedú najkrajšími miestami so zaujímavou výzdobou a prezradia vám viac o tejto peknej histórii. Vrcholom prehliadky vždy býva návšteva strešného baru, z ktorého už za tmy uvidíte nádherne rozsvietené námestia.

14. Od začiatku decembra prispôsobujú Vianociam svoju ponuku aj všetky kultúrne inštitúcie v meste. Môžete si zájsť na zaujímavé muzikály, divadlá alebo moderné hry s touto tematikou. Najžiadanejšie je vždy predstavenie Luskáčika v prevedení Newyorského baletu. Lístky naň si musíte zaobstarať s veľkým predstihom.

15. V botanickej záhrade každoročne vyrobia malú verziu New Yorku, v ktorej sa nachádza 150 miniatúr dôležitých stavieb tohto mesta. Pomedzi ne prechádza miniatúrny vláčik, ktorý dotvára čaro vianočnej atmosféry.

16. V predvianočnom období sa taktiež odohráva vždy nová séria predstavení súboru Rockettes, ktoré sú inšpirované príbehom týchto sviatkov. Pozrieť si ich môžete počas ôsmich týždňov, ale záujem je často tak veľký, že lístky sú vypredané už v lete.

17. Súčasťou novoročných osláv je známe spúšťanie gule. Na tento nápad prišli v roku 1907, takže už má vyše storočnú tradíciu. Odvtedy je pevnou súčasťou silvestrovského programu.

18. Novoročných osláv na Times Square sa pravidelne zúčastňujú tisíce ľudí. Ide o prestížnu udalosť, na ktorej chce vystúpiť čo najviac celebrít. Podľa odhadov sa tam v tom čase sústredí viac ako 300.000 divákov. Najväčší rekord mali v roku 1998, keď na tomto námestí vítalo nový rok 500.000 ľudí. Celkovo sa v tom čase nachádza v newyorských uliciach približne milión návštevníkov.

19. Po polnoci zhodia na tejto ulici na ľudí farebné konfety. Pravidelne na to spotrebujú 30 miliónov malých papierikov. Ak sa nachádzate v niektorej z budov pri konci Times Square, naskytne sa vám v tomto momente nádherný výhľad.

20. Každoročne zostane po oslavách v centre New Yorku takmer 50 ton odpadu. Upratovanie ulíc trvá vždy približne 7 hodín.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa