Budete sa zalizovať až za ušami: Toto sú tie najlepšie dezerty z celého sveta

2020-01-30 08:00:00 |   |    | 

Novú krajinu spoznávame prostredníctvom jej histórie, pamiatok, prírody, obyvateľov a zvykov. Veľmi obľúbenou častou objavovania je ochutnávanie miestnej gastronómie. Aká by to bola dovolenka bez toho, keby sme si nedopriali sladkú bodku za náročným dňom. Práve chutné dezerty často odlišujú kuchyne nielen jednotlivých krajín, ale navyše aj rôznych regiónoch.



 

Sacherova torta, Rakúsko

Putovanie po sladkej mape sveta nemôžeme začať nikde inde ako u našich susedov. Rakúska Sacherova torta patrí medzi najslávnejšie dezerty. Čokoládové cesto s pikantným marhuľovým džemom, ktoré je obliate čokoládovou polevou je nezabudnuteľnou lahôdkou, ktorú milujeme aj v našich končinách. Ak si chcete pochutnať na originálnej torte pripravovanej podľa pôvodného receptu, zájdite do hotela Sacher, ktorý sa nachádza v centre Viedne. Mimochodom, vedeli ste, že autor tohto koláča sa narodil na Slovensku? Eduardovi rodičia sa presťahovali do Želiezoviec z Rakúska, pretože hľadali nejaké vhodnejšie prostredie pre založenie rodinky. To sa im podarilo, keďže sa im práve tam narodil aj talentovaný majiteľ známej hotelovej siete a tvorca tohto zákusku.

 

Revani, Turecko a Grécko

Pri návšteve týchto krajín sa zvyčajne tešíme na baklavu alebo tunajšiu originálnu zmrzlinu. No ďalšou menej známou, ale vynikajúcou pochúťkou je jednoduchý koláč revani. Ten sa pripravuje z krupice, voňavých citrónov a zmesi korenín. Po dopečení ho zvyknú domáci obyvatelia ešte posypať cukrom a poliať pomarančovou šťavou, aby nebol tak suchý a mal vynikajúcu lahodnú chuť. Skvele sa hodí ku kávu, ale najmä v Turecku ho veľmi často pripravujú ako prílohu k mätovému čaju.

 

Cassata, Sicília, Taliansko

Tento typický sicílsky dezert je hotovou explóziou chutí. Jeho základ tvorí jednoduché piškótové cesto, ktoré polievajú buď citrusovou šťavou, alebo ak ho budú jesť len dospelí, tak lokálnym likérom. Ďalšiu vrstvu tvorí ricottový krém, ktorý sa po bokoch potiahne farebným marcipánom. Ten má väčšinou hráškovo zelenú farbu, ale ak sa robí cassata ako väčšia torta, na výzdobu spájajú rôzne dúhové odtiene. Na odhalený vrch sa ukladá kandizované alebo sušené ovocie.

 

Tres Leches, Mexiko

Pre Mexiko je typický veľmi sýty a lahodný koláč Tres Leches, ktorý sa, ako napovedá samotný názov, pripravuje z troch druhov mlieka. Najprv upečú základné maslové cesto, ktoré potom postupne zalievajú obyčajným, sladeným a nesladeným kondenzovaným mliekom. Každé z nich nechajú dobre vsiaknuť, aby koláč nabral jeho intenzívne chute. Na záver vyšľahajú šľahačkovú smotanu, ktorou potrú celý zákusok a ozdobia ho čerstvým ovocím.

 

Pastéis de Nata, Lisabon, Portugalsko

Lisabon je rodným domovom známych portugalských koláčikov Pastéis de Nata. Tie vymysleli v kláštore vo štvrti Belém, kde sa vo vychýrenom podniku pripravujú až dodnes. Ľudia často stoja v dlhých radoch až na ulici, len aby si vychutnali túto skvelú lahôdku. Ak budete mať šťastie, dostanete ich ešte teplé priamo z pece, keď chutnajú najlepšie. Ich základ tvoria košíčky z krehkého cesta, ktoré sa plnia pudingovou zmesou. Na vrchu sa posypú cukrom, aby sa pri pečení vytvorila chrumkavá karamelová škrupinka. V susednej Sintre pripravujú tieto koláče v mierne pozmenenej podobe, keď je plnka sýtejšia, pretože do nej pridávajú aj vajcia.

 

Schwarzwaldská torta, Nemecko

O vzniku tohto dezertu sa vedú dlhoročné debaty, pretože dodnes sa presne nevie, či je jeho autorom cukrár Keller alebo šéfkuchár Hildenbrand. Jeho základ tvorí čokoládový korpus, ktorý v niektorých regiónoch polievajú višňovým likérom. Jednotlivé poschodia natrú šľahačkovým krémom, pomedzi ktorý dávajú kyslé višne, ktoré vynikajúco kontrastujú so sladkými chuťami. Vrch tradične zdobia čokoládovými hoblinkami. Inšpiráciou pri vzniku torty mal byť údajne lokálny tradičný kroj, ktorý pozostáva z rovnakých odtieňov ako táto sladká pochúťka.

 

Gulab Jamun, India

Vo svojej podstate ide o dezert podobný našim šiškám. V Indii z podobného kysnutého cesta pripravujú malé guľky, ktoré vyprážajú v oleji. Na rozdiel od našej sladkej pochúťky potom nepridávajú ku gulab jamun džem, ale namáčajú ho v špeciálnej zmesi. Tú vyrobia zo sladkého sirupu, extraktu z ruží a aromatických korenín, medzi ktorými nechýba ani kardamon. Keď malé koláčiky presiaknu všetkými vôňami a chuťami, položia ich do taniera a v niektorých regiónoch ich ešte posypú praženými orieškami.

 

Kuih Lapis, Ázia

Chute ázijských koláčov sú úplne odlišné od toho, na čo sme zvyknutí v našich končinách. O to väčší zážitok je spoznávať všetky ich zákusky. Kuih Lapis poznajú vo viacerých regiónoch Ázie, pripravujú ho najmä v Malajzii, Singapure a Indonézii. Jeho základ tvorí ryžová múka, kokosové mlieko, voda a veľká dávka cukru. Pripravujú ho nad parou a v závere vždy pridajú rôzne farbivá, ktoré vytvoria odtieňované vrstvy. Vďaka tomu je tento koláč aj zaujímavým vizuálnym zážitkom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa