20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o paláci Tádž Mahal

2020-05-14 12:00:00 |   |    | 

Jeden z najkrajších príbehov lásky, ale aj zaujímavá architektonická stavba, ktorá vás upúta už na prvý pohľad. Tádž Mahal patrí k najnavštevovanejším atrakciám v Indii. Postavili ho v priebehu 17. storočia, odkedy patril k významným pútnickým miestam v krajine.



 

1. Na výstavbe tohto paláca pracovalo až 22 000 robotníkov. Tí museli robiť do úplného úmoru, aby tak dokázali čo najskôr vyplniť túžbu panovníka Šáhdžahána, ktorý ho venoval svojej najväčšej životnej láske.

2. Cisárove pôvodné plány boli, že oproti súčasnému palácu mala stáť ďalšiu budova, ktorá by bola vernou kópiu Tádž Mahalu. Jediný rozdiel by bol v tom, že novšiu stavbu by postavili z čierneho mramoru, čím by vytvorili nádherný kontrast. Tieto plány panovníkovi prekazili dlhé boje so synom, v ktorých prišiel o peniaze, slobodu a drahocenný čas.

3. Na výstavbu a zdobenie paláca použili 28 rôznych typov kameňov a drahokamov. Tie nepochádzali len priamo z Indie, ale aj z Tibetu, Číny alebo Srí Lanky. Tomuto priestoru dodali honosný charakter a mali tak korešpondovať s krásou cisárovej manželky.

4. V čase budovania Tádž Mahalu použil panovník na výstavbu 32 miliónov rupií, kvôli čomu sa zaradil k najdrahším palácom v šírom okolí. V súčasnosti hodnota celého komplexu presahuje sumu jednej miliardy eur.

5. Názov tohto mauzólea v preklade znamená „koruna palácov“. Šáhdžahán chcel takýmto spôsobom pripraviť čo najhonosnejšie miesto odpočinku pre svoju milovanú manželku. Keď o ňu prišiel, neutíchajúci smútok pretavil do veľkolepej vízie, ktorá mala vzdať poctu jeho žene a taktiež jej tak chcel nájsť dôstojné miesto posledného odpočinku.

6. Tretia cisárova manželka zomrela počas narodenia jeho štrnásteho dieťaťa. Zoslabnuté ženské telo nedokázalo prekonať náročný vyše 30-hodinový pôrod. Kvôli tomu predčasne zomrela vo veku 40 rokov. Keď sa to Šáhdžahán dozvedel, nedokázal sa s tým zmieriť, pretože svoju ženu veľmi miloval a túžil zostarnúť po jej boku.

7. Súčasťou tohto komplexu sú štyri minarety, ktoré sa nachádzajú podstatne ďalej od centra budovy, ako je to v prípade iných moslimských stavieb. Architekti tak naplánovali palác podľa návrhov samotného panovníka. Ten chcel, aby sa v prípade nešťastia zrútená vežička ani len nedotkla miesta, kde bola pochovaná jeho manželka, preto požiadal o takúto výnimku.

8. Všetky dopravné prostriedky majú prísny zákaz približovať sa k palácu. Práve kvôli tomu sa turisti dostanú najbližšie 500 metrov k hlavnej budove Tádž Mahal, potom už musia ísť pešo. Hlavným dôvodom je, že starobylej stavbe by škodili plyny z výfukov a tie by mohli zničiť exteriér natoľko, že by jej hrozilo zrútenie. Preto sa rozhodli pustiť autá, motorky a autobusy len do tejto vzdialenosti, aby v okolí panovalo čisté ovzdušie.

9. Vonkajšia a vnútorná časť komplexu je na viacerých miestach nádherne zdobená, vďaka čomu sa stal aj významným umeleckým dielom. Na kresbách, ale aj napísanom texte z koránov alebo dobových básni pracovalo niekoľko tisíc umelcov.

10. Materiál na stavbu prinášali z veľkej časti Ázie. Kvôli tomu museli na to použiť silné zvieratá, ktoré sa stali dôležitou súčasťou tohto pracovného kolobehu. Podľa dobových zápisov malo kamene a iné pomôcky prenášať až vyše tisíc statných slonov.

11. Tádž Mahal je prístupný každý deň okrem piatku. Vtedy môžu do komplexu vojsť len veriaci moslimovia, ktorí sa tam prišli pomodliť. Pre návštevníkov platí v tomto čase prísny zákaz vstupu, aby veriacich nerušili počas ich vzdávanie úcty Alahovi.

12. Základy palácového komplexu sú v skutočnosti veľmi vetché. Na rozdiel od samotných stien ich urobili iba z dreva. Ťarchu tejto budovy dokážu uniesť iba vďaka tomu, že im tvorí oporu pevné koryto rieky, ktorá tadiaľ tiekla.

13. Podľa jednej z legiend údajne prikázal cisár po dostavaní budovy odseknúť všetkým robotníkom ruky. Takýmto spôsobom sa chcel ubezpečiť, že už nikdy nevytvoria podobne nádherné dielo, ktoré by predčilo posledné miesto odpočinku jeho manželky.

14. V roku 1857 sa do Tádž Mahalu dostala anglická armáda. Jej vojaci sa k tomuto miestu nesprávali s patričnou úctou a barbarsky ukradli takmer všetky vzácne kamene, ktorými bol palác zdobený. Kvôli tomu výrazne poškodili aj maľby, ktoré museli byť neskôr renovované.

15. Pôvodne sa v okolí paláca nachádzali rozsiahle záhrady. Tie pravidelne rozkvitali stovkami rôznych kvetín, čo dodávalo celej oblasti ešte romantickejší nádych. Po obsadení mauzólea sa anglickí vojaci rozhodli, že im táto terénna úprava nevyhovuje a aby si pripomenuli svoj vtedy ponurý rodný Londýn, zničili takmer všetku trávnatú plochu a záhony.

16. V Tádž Mahali je pochovaná nielen Šáhdžahánova manželka, ale aj samotný panovník. Ich hrobky sú oproti zvyšku budovy skromné a takmer vôbec nie sú zdobené, pretože tak dodržiavajú prísne stanovené moslimské pravidlá. Tie sa cisár snažil obísť aspoň tým, že nechal bohato vyzdobiť miestnosť, v ktorej sa nachádzajú.

17. Hlavným architektom nebol Ind, ale Iránec, ktorý sa rozhodol dodať tomuto miestu osobitý charakter aj spojením viacerých štýlov. Vďaka tomu môžeme na paláci badať prvky indickej, perzskej a ázijskej architektúry.

18. Západná časť Tádž Mahalu mala údajne v minulosti slúžiť pre hostí a nachádzajú sa tam súkromné komnaty, ktoré mohli použiť unavení pocestní, ktorí sa prišli do mešity pomodliť.

19. Výstavba komplexu trvala niečo vyše 20 rokov, ale potom panovník ešte pokračoval na drobných vylepšeniach, ktoré mali podčiarknuť veľkoleposť jeho diela. Tento nádherný komplex dnes prichádza navštíviť niekoľko miliónov turistov ročne.

20. Šáhdžahánov syn sa k svojmu otcovi zachoval veľmi kruto. Počas dlhej spoločnej vojny sa mu ho podarilo zajať, následne ho uväznil do jednej z blízkych budov. Panovník sa tak po zvyšných osem rokov svojho života mohol pozerať na svoje veľkolepé dielo iba cez jedno malé okienko. Našťastie aspoň po smrti mu splnil jeho veľké prianie a pochoval ho vedľa svojej milovanej manželky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa