Pozor, kam stúpate: Londýnsky umelec tvorí obrazy zo žuvačiek na chodníku

2020-02-22 12:00:00 |   |    | 

Žuvačky odhodené na chodníkoch v Londýne pretvára britský výtvarník Ben Wilson na malé umelecké diela. Tento 57-ročný Brit sa maľbe miniatúr, ktorých základom sú stopy po žuvačkách na chodníkoch či mostoch, venuje už viac ako 15 rokov, pričom pochodil už celý Londýn.




V rozhovore pre agentúry AFP uviedol, že viac ako o hobby ide o "environmentálne umenie". "Je smutné vidieť, aký vplyv môžu mať ľudské bytosti na životné prostredie a koľko odpadu sú schopné vyprodukovať," konštatoval Wilson.

Jeho dielka, ktoré sú sotva väčšie ako minca strednej veľkosti, sú na rôznych miestach, aj v okolí mosta Millenium Bridge či pri katedrále sv. Pavla.

Pokiaľ sa človek škvrnám na chodníku neprizrie zblízka, nemá šancu všimnúť si, že ide o maľby, napísala AFP. Kým v okolí spomínanej katedrály sa Wilson na svojich maľbách "vyhral" práve s týmto motívom, na iných miestach sú na žuvačkovom podklade veľmi farebné, často takmer psychedelické, motívy. Všetky miniatúry sú datované a podpísané.

"Odhodenie žuvačky na zem je často bezmyšlienkovým konaním, ja ho chcem transformovať na niečo pozitívne," vysvetlil maliar. Dodal, že najväčšou výzvou preňho je nedotknúť sa štetcom podkladovej plochy, napr. mosta, pretože v takom prípade by mohol byť políciou zadržaný pre poškodzovanie cudzej veci.

"Za degradáciu životného priestoru je pritom zodpovedný ten človek, ktorý žuvačku odhodil. Ja odpad premieňam na umenie, je to forma recyklácie," vyhlásil Wilson.

Tvrdí, že v Londýne už premaľoval tisíce žuvačiek a na svoje umenie je hrdý.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa