Symbol New Yorku, ako ho nepoznáte: Empire State Building ukrýva poriadne temnú minulosť

2020-03-02 08:00:00 |   |    | 

Empire State Building, známa svojou výškou 381 metrov a sofistikovaným štýlom Art Deco, je jednou z najznámejších pamiatok v New Yorku, ba aj vo svete. Kým dnes je tento symbol svetovej metropoly obľúbeným miestom s nádhernou vyhliadkou, v minulosti sa stal pre viacerých ľudí hrobom.



 

Budova bola postavená v rokoch 1929 až 1931. Náklady za stavbu sa vyšplhali na šiastku 40 948 900 dolárov. Okrem svojej impozantnej výšky (vo svojej dobe prekonala ostatných výškových konkurentov v meste) okúzlila vtedajšiu spoločnosť i rýchlosťou výstavby. Stavitelia inovovali postup svojich prác, aby šetrili peniaze, čas a pracovné sily. Na mieste bol napríklad zriadený železničný systém s vozmi, ktoré dokázali odviezť osemkrát viac materiálu než obvykle. Celkovo bola budova dokončená len za 410 dní, takmer tri mesiace pred plánovaným termínom.

Výška Empire State Building sa od počiatku stala magnetom pre zúfalých samovrahov, podľa zahraničných zdrojov tu došlo k viac než 30 pokusom o samovraždu. Prvá tragická udalosť sa tu pritom odohrala ešte predtým, než bola stavba dokončená. Prepustený robotník sa tu vrhol strmhlav dole do otvorenej výťahovej šachty.

K jednému z najslávnejších incidentov však došlo 1. mája 1947, kedy 23-ročná Evelyn McHaleová, krásna mladá žena s perlami a bielymi rukavičkami, skočila z vyhliadkovej plošiny na 86. poschodí. Jej bezvládne, ale neporušené telo dopadlo na strechu limuzíny OSN zaparkovanej na vonkajšom parkovisku. Na mieste sa v tej chvíli pohyboval študent fotografie Robert Wiles, ktorý McHaleovú pár minút po smrti odfotil. Jej samovražda sa tak dostala do časopisu Life a snímky neskôr použil umelec Andy Warhol vo svojom diele Suicide (Fallen Body).

V dvoch prípadoch mali samovrahovia väčšie „šťastie“, či už vplyvom okolností alebo zlého plánovania. Elvita Adamsová, ktorá skočila 2. decembra 1972 z 86. poschodia, dopadla na plošinu na 85. poschodí a skončila len so zlomeným bedrom. Jej zámeru umrieť nebol naklonený silný poryv vetra, ktorý zbrzdil jej pád dole. Na rovnakej rímske na 85. poschodí skončil aj 30-ročný Nathaniel Simone pri svojom pokuse o samovraždu 25. apríla 2013.

Samovrahovia však nie sú jedinými obeťami tragédií, ku ktorým došlo na vyhliadkovej plošine Empire State Building. 23. feburára 1997 tu počas streľby zomrel jeden muž a ďalších šesť bolo zranených. Atentátnik Ali Hassan Abu Kamal, 69-ročný palestínsky učiteľ, nakoniec obrátil zbraň proti sebe. K ďalšiemu konfliktu došlo 24. augusta 2012, kedy prepustený módny návrhár Jeffrey Johnson zastrelil svojho bývalého spolupracovníka v blízkosti budovy. Sám Johnson bol neskôr zabitý policajtmi pred vchodom do Empire State Building. Pri jeho zneškodňovaní muži zákona vypálili celkovo 16 rán a zranili deviatich okoloidúcich, našťastie nie smrteľne.

Ráno 8. júla 1945 bolo mesto zahalené do hustej hmly. Hoci plukovník americkej armády William Smith varoval riadiacu vežu, že nevidí vrchol Empire State Building, bol povzbudený k pristátiu. Keď klesol so svojim bombardérom B-25, ocitol sa uprostred mrakodrapov na Manhattane. Najskôr hrozilo, že narazí do New York Central Building, ktorej sa nakoniec dokázal vyhnúť. Jeho lietadlo však vzápätí narazilo do Empire State Building, kde vytvorilo dieru s veľkosťou 5,5 krát 6 metra. Po náraze navyše bombardér explodoval a plamene pohltili budovu. Pri tejto nehode zomrelo 13 ľudí.

Ak sa chcete o ponurej minulosti Empire State Building dozvedieť viac, pozrite si na programe Discovery štvrtú sériu seriálu Zničená minulosť (Blowing-Up History). Jeho tvorcovia pomocou počítačových animácií a najnovších archeologických výskumov odhaľujú, ako boli postavené najznámejšie budovy na svete. Ako a prečo boli pred vyše tisíc rokmi vytvorené tajomné obrazce Nazca? Prečo bolo tak ťažké uniknúť z Alcatrazu? Aké tajomstvá ukrýva najstaršia múmia na svete? Odpovede na tieto otázky sa dozviete na Discovery.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Discovery Channel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa