Veľmi nebezpečná krása: Slávne slovinské jazero Bled sa sfarbilo dočervena

2020-03-30 00:00:00 |   |    | 

Bledské jazero patrí k najkrajším miestam Slovinska. Najmä vďaka ostrovčeku s kostolom a panoráme Júlskych Álp v pozadí je mimoriadne fotogenické po celý rok, v tomto období ale ponúka ešte krajší pohľad - sfarbilo sa totiž dočervena. Kvôli dôvodu však miestni bijú na poplach.



 

Jazero Bled leží v Júlskych Alpách na úpätí národného parku Triglav asi 55 kilometrov od hlavného mesta Ľubľana a patrí k najobľúbenejším turistickým cieľom v Slovinsku. Obvykle máva krásnu tyrkysovú vodu, v ktorej sa v lete kúpavajú domáci aj turisti, teraz je však už niekoľko mesiacov červené. Dôvodom sú nebezpečné cyanobaktérie (sinice).

Zástupcovia mesta Bled upozorňujú, že sú ďalším dôkazom veľmi zlého stavu slávneho jazera v posledných rokoch a so žiadosťou o pomoc sa už obrátili aj na parlament, prezidenta a vládu. Podľa portálu Total Slovenia News chcú, aby schválili špeciálny zákon na ochranu Bledského jazera, zakázali vypúšťanie akýchkoľvek cudzích látok do jeho vody a tiež aby bol okolo mesta vybudovaný cestný obchvat.

Miestne úrady veria, že na lokálnej úrovni už boli všetky možnosti vyčerpané a boj za zachovanie jedného zo symbolov Slovinska teraz vyžaduje konanie vyšších orgánov. „Už celé roky bojujeme o to, aby sme udržali Bledské jazero zdravé, ale sami ho nedokážeme vrátiť do dobrého stavu bez okamžitej pomoci štátu,“ tvrdia zúfalo.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa