Verejné záchody do slova a do písmena: V japonskom parku sú toalety zo skla

2020-09-04 00:00:00 |   |    | 

K cestovaniu obvykle patria aj menej romantické činnosti – napríklad taká návšteva verejnej toalety. Tá nám síce možno najviac prezradí o miestnej kultúre či vyspelosti národa, často však nepatrí k zážitkom, na ktoré by sme radi spomínali. Inak je tomu v jednom z japonských parkov.



 

Návštevníci Tokia majú o dôvod viac preskúmať aj mestské parky. V jednom z nich totiž nedávno nainštalovali toalety, ktoré si skutočne zaslúžia prívlastok „verejné“. Kabínky sú vyrobené zo skla.

Ich autor, svetovo uznávaný dizajnér Shigeru Ban, obhajuje voľbu materiálu tvrdením, že na verejných toaletách sa ľudia obávajú dvoch vecí. Prvou je čistota a druhou obava, či nie je obsadené. Hoci tento problém obvykle odpadá použitím západky, ktorou sa dvere uzamknú, Ban zvolil iné riešenie.

Vytvoril kabínky, do ktorých je vidno, a tak sa každý na prvý pohľad presvedčí, či sú záchody voľné a použiteľné. V noci navyše podľa Bana „osvetlia park ako nádherný lampáš“. O súkromie sa však báť netreba - keď je toaleta obsadená, sklo sa zmení na mliečne a „znepriehľadnie“.

Dizajn je to vskutku unikátny a určite nenechá nikoho chladným, otázkou je však užívateľský komfort. Vedeli by ste sa uvoľniť a dôverovať moderným technológiám bez obáv, že vás v intímnej chvíli uvidia okoloidúci?

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa