Brazílska apokalypsa: Obľúbený turistický rezort mizne pred očami

2022-02-28 13:00:00 |   |    | 

Názov Atafona je Brazílčanom veľmi dobre známy. Stredisko ležiace severovýchodne od metropoly Rio de Janeiro patrilo v minulosti k vyhľadávaným turistickým lokalitám, dnes je však už len smutnou pripomienkou vážnych klimatických zmien.



 

Šesťtisícová Atafona leží asi 3 kilometre od centra mestečka São João da Barra na mieste, kde sa do Atlantického oceánu vlieva rieka Paraíba do Sul. Dedinu založil v roku 1630 rybár Lourenço do Espírito Santo a v 50. rokoch 20. storočia ju objavili aj dovolenkári. Postupne na jej nádhernom pobreží vyrástlo mnoho hotelov, víkendových domov a iných stredísk pre turistov. Už veľmi skoro sa však začalo ukazovať, že lokalita pre rozvoj turizmu vhodná nie je.

Už začiatkom 60. rokov sa začali objavovať plné náznaky erózie pobrežia a dnes je situácia katastrofálna. Hladina Atlantického oceánu ročne stúpa o päť či šesť metrov, pohltila už vyše 500 domov aj hlavnú promenádu a idylické pobrežie premenila na podmorský cintorín zrúcanín. Domáci hovoria o apokalypse.

Okrem globálneho otepľovania urýchlila skazu Atafony aj priama ľudská činnosť. Rieka Paraiba do Sul sa totiž v dôsledku činnosti neďalekých baní výrazne zmenšila, slabší tok prinášal menej piesku, a tak sa mestské pláže prestali prirodzene obnovovať. V spojení so zvyšovaním hladiny v dôsledku klimatických zmien to prinieslo katastrofu.

Miestne úrady už v snahe zabrániť erózii predložili viaceré plány, napríklad výstavbu vlnolamov alebo prevoz piesku z delty rieky na pláž, ktorý sa osvedčil napríklad v Holandsku, Španielsku či v Spojených štátoch amerických, zatiaľ však všetky projekty zostávajú iba na papieri.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa