Za oddychom na Slovensku – Vynovené kúpele v Trenčianskych Tepliciach

2014-09-29 17:30:56 |   |    | 

Ako huby po daždi rastú na Slovensku rôzne relaxačné centrá. Menšie aj väčšie ponúkajú oddych pre ubolené telá a duše. Starať sa o seba je totiž svetový trend, ktorý sa uchytil aj u nás doma. Príjemne strávené chvíle vyhľadávame všetci, tak prečo ich nespojiť s príjemný výletom, na ktorom spoznáte ďalší krásny kút Slovenska. V Trenčianskych Tepliciach pre vás dokonca zrekonštruovali pôvodné priestory



 

Trenčianske Teplice

 

Mesto známe azda každému Slovákovi má jednu z najdlhších kúpeľných tradícií u nás, ale aj v okolitých štátoch. Od dávna sem prúdili návštevníci, ktorí vyhľadávali pokoj a liečbu v prírode, ktorej niet čo vyčítať.

Mesto sa nachádza len 10 km od zjazdu z diaľnice, takže sa sem poľahky dostane každý. Prvý dojem je trochu nelichotivý. Keďže sa kúpele nachádzajú priamo v centre mesta, aj už zrekonštruované budovy pôsobia mierne ošumelo. Predsa len ide o najstaršie kúpeľné mesto, ktoré poznačil čas. Veľa kedysi honosných budov dnes hľadajú majiteľa, čo by sa o ne staral a dodal im nový lesk.

O tento nie veľmi priaznivý dojem však návštevník príde, keď si uvedomí, že pomaly sa všetko mení. V centre je už zrekonštruovaná hlavná promenáda aj s vonkajším bazénom Grand. Mesto sa pomaly snaží vylepšovať kvalitu kúpeľných a relaxačných služieb, ale aj vonkajší vzhľad. Veď ten vo väčšine prípadov rozhodne o tom, či prídeme a zostaneme, alebo si nájdeme lepšie miesto.

 

6 prameňov pre zdravie aj krásu

 

Aj samotné kúpele a procedúry už dnes nie sú zamerané čisto na pacientov. Okrem liečebných procedúr sa sem oplatí zájsť aj milovníkom wellnessu. Prínosom pre nich bude to, že hoci budú v tradičnom wellnesse, budú mať príležitosť vyskúšať aj liečebné terapie.

Pacienti si môžu vybrať z množstva procedúr v hoteloch a kúpeľných centrách. Postarajú sa o nich kvalifikovaní pracovníci, ktorí poskytnú rôzne masáže, zábaly, kúpele, cvičenia, rehabilitácie, elektroliečby a mnohé iné. Samotní návštevníci si môžu ísť zaplávať do bazénov, alebo sa „vyčvachtať“ do víriviek.

Liečivé účinky má za príčinu sírna voda, ktorá vyviera z viacerých prameňov. Jedinečná je tým, že ju netreba upravovať. Teda ani ohrievať, ani ochladzovať. Pramene majú teplotu od 35 do 39 stupňov Celzia, čo je pre kúpeľné procedúry ideálne.

 

Prečo práve táto oblasť?

 

Trenčianske Teplice sú výnimočné svojou polohou. Kúpele tu vznikli preto, lebo sem vyvierajú termálne pramene. Pravdepodobne boli známe už starým Rimanom, no prvá zmienka pochádza z roku 1247. S objavením sa spája aj romantický príbeh o chromom pastierovi, ktorý hľadal stratenú ovečku. Zranená sa kúpala v jazierku, z ktorého išiel zápach síry. Jej stav sa zlepšoval, a tak kúpeľ vyskúšal aj on sám. Jeho problémy pominuli a zvesť o liečebnom prameni sa rozšírila do okolia.  

Vystriedalo sa tu mnoho rodov, ktoré kúpeľné mesto vlastnili. O najväčší rozmach sa zaslúžili Ilésházyovci a po nich finančník Juraj Sina. Do mesta investovali a vybudovali kúpeľné domy a niekoľko skvostov celej Európy.

 

Jedinečný oddych v srdci Orientu – Hammam

 

Teraz hovoríme o unikáte, ktorý nemá v strednej Európe konkurenciu. Zaistila ho vnučka Juraja Sinu, Ifigénia. Na prehliadke v Paríži jej do oka padla maketa prepychového tureckého kúpeľa. Ihneď po ňom zatúžila a tak sa vydala na cestu do Egypta, kde od miestokráľa získala povolenie na stavbu rovnakých kúpeľov aj u nás na Slovensku. Tunajšiu orientálnu odpočiváreň Hammam (v Turecku ide o kúpele, no u nás je to len odpočiváreň) postavil sám architekt egyptského kráľa. Výzdoba, ktorá dokonale zobrazuje orientálne umenie, ale bola prekvapivo vyrobená u nás v Modre. To by však nik nezistil, keďže je odpočiváreň ozaj autentická.

Vládne tu príjemná atmosféra oddychu a pokoja. Orientálne prvky dodávajú pocit, že cestujete v čase a priestore. Stop pripomína hviezdu oblohu a všetky kóje sú decentne oddelené.

Hammam sa využíva na oddych, zábaly a masáže po liečivom kúpeli v jedinečnom bazéne, zrkadlisku, Sina. Ten má teplotu 39 stupňov a termálna voda doňho prúdi priamo z prameňa. Po rekonštrukcii, ktorá sa ukončila minulý týždeň, je bazén úplne obnovený, čím sa podstatne zlepšili podmienky na liečbu a relaxáciu. Z kúpeľa sa potom odoberú ženy a muži do svojich oddelených priestorov. Mužská odpočiváreň je už spomínaný exotický Hammam a ženám patrí taktiež zrekonštruovaná časť v štýle 30. rokov. V nich si každý dosýta odpočinie a načerpá nové sily.

 

Kam mimo kúpania

 

Ak už máte dosť kúpania sa a liečebných procedúr okolie Trenčianskych Teplíc je ako stvorené na vychádzky a výlety. V okolí sa dá ísť na túry s rôznou náročnosťou. Od úplne ľahkých, vhodných aj pre liečiacich sa pacientov, až po náročné. V meste sa konávajú zaujímavé podujatia, po ktorých sa dá poprechádzať tunajším parkom. V zime si vyskúšate zase bežky, alebo lyžovanie v neďalekých strediskách ČičmanyHomôlka. Za históriou sa oplatí ísť na Trenčiansky hrad, alebo hrad Beckov.

Aj samotné kúpele vám vedia ponúknuť zaujímavé výlety. Keďže sem prúdia turisti z celého sveta, ponúkajú výlety do okolia, Čiech aj Viedne.

Ak teda chcete kúpele v Trenčianskych Tepliciach navštíviť, určite neváhajte. Liečivá voda, prekrásna príroda a špeciálne zimné akcie, ktoré kúpele ponúkajú, spravia z vášho výletu v kúpeľoch zážitok plný oddychu.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa