Jedno z najkrajších kúpeľných miest: V Piešťanoch pookreje telo aj duša

2018-09-05 12:00:00 |   |    | 

Pravdepodobne najznámejšie slovenské kúpele sa aj dnes tešia veľkej obľube návštevníkov. Tí sem prichádzajú zo všetkých kútov Slovenska, ale aj z obrovských vzdialeností nielen kvôli liečivej vode, ale aj pre príjemnú atmosféru, ktorá v meste vládne. V Piešťanoch pookrejete nielen na tele, ale aj na duši.



 

Piešťany sa nachádzajú približne 90 kilometrov od nášho hlavného mesta. Ležia na rieke Váh a majú vynikajúcu dopravnú dostupnosť (diaľnica, vlakové spojenie).

Územie mesta bolo osídlené už od dávneho praveku. Horúce termálne pramene lákali lovcov mamutov, čo potvrdzuje aj nález Moravianskej Venuše (plastika ženy vyrezaná z mamutieho kla). Prvá písomná zmienka o Piešťanoch pochádza z roku 1113, kedy sa mesto s v Zoborskej listine uhorského kráľa Kolomana I. spomína pod názvom Pescan,. Za čias Matúša Čáka Trenčianskeho, pána Váhu a Tatier, bolo mesto súčasťou jeho panstva. Po jeho smrti sa zmocnil územia Karol Róbert z Anjou a Piešťany sa stali kráľovským majetkom a súčasťou hradného panstva Tematín. Ďalšími významnými držiteľmi územia boli Mikuláš Kont a Alexej Thurzo.

Asi najkrajšiu písomnú spomienku na piešťanské termálne vody napísal Adam Trajan z Benešova vo svojej básni Uzdravujúce piešťanské kúpele. Začiatkom 19. storočia nechal Jozef Erdődy vybudovať kúpele v štýle klasicizmu, založil aj kúpeľný park. V roku 1894 vznikol symbol kúpeľov a mesta – barlolámač.

Piešťanské kúpele sa zameriavajú na liečbu pohybového ústrojenstva a nervových chorôb a radia sa medzi najznámejšie svojho druhu v Európe. Základným prírodným liečivým zdrojom je sadrovo-sírna termálna voda s teplotou 67 až 69 stupňov Celzia, ktorá vyviera z hĺbky asi 2000 metrov. Využíva sa vo forme bazénových a vaňových kúpeľov. Druhým zdrojom je liečivé sírne bahno, ktoré sa aplikuje ako čiastkový alebo celkový zábal.

Medzi najstaršie historické pamiatky Piešťan patrí Kurhotel, ktorého budova prešla viacerými úpravami až do dnešnej podoby. Dominantou mesta je Kolonádový most z dielne Emila Belluša, ktorý spája mesto s kúpeľným ostrovom. Má druhý názov „Sklený most“ a je národnou kultúrnou pamiatkou. S myšlienkou postaviť most prišiel nájomca piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter. O umeleckú výzdobu sa postaral miestny rodák Martin Benka. Pri vstupe z mesta je pred ním postavená socha barlolámača.

Piešťany však nepreslávili len kúpele, ale i osobnosti pochádzajúce z tohto mesta. V minulosti to bol okrem Benku aj spisovateľ a dramatik Ivan Stodola. Zo súčasných „celebrít“ mesto reprezentuje plavkyňa a držiteľka dvoch olympijských medailí Martina Moravcová, futbalista Filip Hološko, hokejista Branko Radivojevič, tenistka Dominika Cibuľková, ale i spisovateľ a pesničkár Marián Geišberg.

Najmä počas letných mesiacov sa veľkej obľube teší neďaleká nádrž Sĺňava. S rozlohou cca 480 ha je najväčšou vodnou plochou v širšom okolí Piešťan. Vznikla v 60-tych rokoch na rieke Váh a v roku 1980 bola vyhlásená za chránené územie s ohľadom na ochranu vodného vtáctva. Je biotopom pre rybára riečneho a čajku smejivú.

Ak plánujete dovolenku na Slovensku, Piešťany sú pre vás rozhodne vhodnou alternatívou. Prekvapia vás pokojnou atmosférou, bohatým kultúrnym programom a pestrými službami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ako
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa