Slovenské pramene: Dar prírody pre naše zdravie

2019-04-04 00:00:01 |   |    | 

Na Slovensku je približne 1600 minerálnych a termálnych prameňov. Najviac sa ich nachádza medzi Bardejovom a Prešovom, v Popradskej kotline, na Liptove, Turci, v Strážovských vrchoch a v okolí Trenčína. Slovania ich už od pradávna uctievali. Verili, že keď im prinesú obetu, medové koláčiky a medovinu, voda zo "zázračného" prameňa im prinavráti zdravie a zabezpečí vlahu pre úrodu.



 

Každý slovenský chotár má svoju studničku či prameň. Z niektorých sú dnes slávne kúpele, iné sa ale zachovali vo svojej pôvodnej podoe a lákajú predovšetkým ľudí z okolia. S mnohými sa spájajú príbehy o zjaveniach svätcoch, výnimočných uzdraveniach či iných kuriozitách. Toto sú najzaujímavejšie z nich:

 

Ak túžite po dvojičkách

Ak sa z neho žena napije, do roka bude mať dvojčatá. Toto tvrdí miestna povera o prameni v horách nad dedinou Rožňavské Bystré v okrese Rožňava. Hoci ide len o povesť, obec s približne 600 obyvateľmi sa môže pochváliť naozaj hojným výskytom dvojičiek. Najviac ich bolo podľa starostky Želmíry Gonosovej v rámci novodobej histórie v 90. rokoch minulého storočia - vyše 25 párov. Mimochodom, i sama starostka má synov – dvojičky. Podľa niektorých miestnych obyvateľov však za veľký výskyt dvojičiek nemôže voda, ale genetika. Tvrdia totiž, že v minulosti žili v Rožňavskom Bystrom dva početné rody, ktoré to vraj mali „v krvi“, teda v génoch. Napriek tomuto vysvetleniu však dámy, ktoré túžia po dvojičkách, môžu vodu z prameňa skúsiť, a ktovie – možno naozaj zaúčinkuje.

 

Pri problémoch s očami

K prameňu na začiatku obce Vysoká v Sabinovskom okrese prichádzajú miestni i ľudia zo širokého okolia viac ako sto rokov. Podľa starostky Lucie Hurajtovej kaplnka pri ňom bola postavená podľa povesti o starej dievke, ktorej o prameni povedal duch farára. Voda v ňom je takmer vždy čistá, aj keď ostatné pramene sú kalné, a má stálu teplotu asi tri stupne Celzia. Pomáha pri všetkých neduhoch, zvlášť pri problémoch s očami. Kaplnka z druhej polovice 19. storočia sa v miestnom nárečí nazýva 'kapľička' a je zasvätená menu Panny Márie. Je murovaná z kameňa, omietnutá, jednopriestorová na obdĺžnikovom pôdoryse s polkruhovým uzáverom presbytéria. Nad štítovou fasádou je nadstavená malá drevená veža so zvonom.

 

Voda s vysokou energetickou hodnotou

Liečivé, až zázračné účinky na ľudský organizmus ľudia už pred mnohými stáročiami pripisovali vode, ktorá vyteká pod vrcholom Zobora. Nitrania zdroj kvalitnej pitnej vody poznajú pod názvom Svoradov prameň. Meno získal podľa svätca a pustovníka Svorada, ktorý mal podľa legendy obývať jaskyňu. Tá sa nachádza iba niekoľko desiatok metrov nad vyvierajúcou vodou. Ako uvádzajú turistickí sprievodcovia, už v 11. storočí sa kvalitná voda z prameňa zachytávala do studní a potrubím viedla do kláštora. Pripisovali sa jej aj zázračné vlastnosti. Psychotronici vode z tohto žriedla prisudzujú vysokú energetickú hodnotu a priaznivý účinok na ľudský organizmus. Podľa údajov z odboru komunálnych činností a životného prostredia na mestskom úrade však posledná analýza z júla minulého roka ukázala, že voda zo Svoradovho prameňa v skutočnosti momentálne nie je vhodná na pitie.

 

Studnička Panny Márie

Stovky pútnikov sa každoročne stretávajú v obci Lehota v okrese Nitra pri studničke, o ktorej liečivých účinkoch kolujú chýry už takmer sto rokov. Podľa rozprávania miestnych sa v polovici 19. storočia 6-ročnému obecnému pastierikovi Jozefovi Dobrovoľnému zjavila pri studničke Panna Mária. Požiadala ho, aby na toto miesto privádzal pútnikov. Druhýkrát sa to zopakovalo o 13 rokov, vtedy však už Jozef jej želanie splniť zabudol. Keď sa oženil, zomrelo mu dieťa, prvá aj druhá manželka. Keď sa oženil tretí raz, ťažko ochorel. Vtedy sa obrátil o pomoc k Panne Márii. Zjavila sa mu v sne a povedala, že vyzdravie, ak sa napije vody z prameňa, dá pri ňom postaviť kaplnku a zorganizuje púte na toto miesto. On tak urobil a bolo mu lepšie. Odvtedy každoročne 29. apríla prichádzali do Lehoty púte z Piešťan a vracali sa späť 1.mája.

 

Priaznivé účinky na trávenie

Najobľúbenejším minerálnym prameňom v Košiciach je prameň Anička, ktorý sa nachádza v rovnomennom rekreačnom areáli. Ľudovo ho nazývajú aj "gajdovka", a to po českom generálovi Rudolfovi Gajdovi, ktorý medzi rokmi 1922-1924 velil divízii v Košiciach. Samotný prameň pri Ťahanovciach bol objavený v roku 1863, na tomto mieste vybudovali aj liečebné kúpele. O vodu z prameňa je veľký záujem, denne sa pri odbere vystrieda množstvo ľudí. V lete či v zime prichádzajú po vodu s fľašami aj bandaskami, a to nie iba Košičania, ale aj z okolitých obcí a ďalší návštevníci. Prameň je bohatý na rôzne minerály, obsahuje aj síru, po ktorej má voda typickú vôňu, preto ju volajú aj "vajcovka". Voda má podľa odborníkov priaznivé účinky na trávenie, pomáha pri zažívacích ťažkostiach, črevných i kožných ochoreniach.

 

Na pálenie alkoholu

Plastové fľaše, sklené fľaše, prepravky, bandasky, demižóny väčšie i menšie. To všetko vidieť v rukách ľudí, ktorí v Dechticiach pri Trnave vystupujú na malom námestí zo svojich áut. Smerujú k stále tečúcej vode prameňa sv. Florián, aby si nabrali zdravú pitnú vodu. Sú miestni i z okolitých obcí, ale podľa EČV prešli aj dlhšiu cestu. Chýr o “Frolijánkovi“ sa za viac ako polstoročie rozniesol doďaleka. Hviezdne časy prameňa začali po tom, ako sa v hore nad Dechticami od roku 1994 skupine mládežníkov zjavovala Panna Mária. Cirkev sa k tomu stavia stále zdržanlivo, to však nebráni hlboko veriacim stretávať sa v centre Dechtíc každú prvú nedeľu v mesiaci na púti smerom na Boričky. Pri prameni sa zastavujú, napijú a odtiaľ vyrážajú. Voda z dechtického artézskeho prameňa je dokázateľne kvalitná, má dobré chuťové vlastnosti. Veľkým bonusom "Frolijánka" je, že je voda použiteľná na riedenie vypáleného alkoholu. „Iná destilát zamúti, táto nie,“ konštatoval starosta Karol Zachar.

 

Uľaví žalúdku aj očiam

Voda z prameňov v Liptovskej Štiavnici neďaleko Ružomberka je liekom na problémy s trávením, pálenie záhy či zápal spojiviek. Prameňov je až dvadsať, nie všetky sú však minerálne. Obyvatelia využívajú štyri z nich a nevedia si ich blahodarné účinky vynachváliť. Minerálny vrt „U Raganov“ pomáha podľa miestnych na tráviace ústrojenstvo. „Hovorí sa, že kto pije túto vodu, nevie, čo je pálenie záhy a takisto nemá problémy s vnútornosťami,“ povedal pre TASR starosta Dušan Lauko. Ďalším prameňom je studnička Očianka, ktorá v minulosti slúžila na liečenie zápalu spojiviek a vraj znižuje očný tlak. Prameň, ktorý obyvatelia využívajú najviac, je prírodná stolová voda v lokalite Chalúpkova.

 

Postaví na nohy každého zhýralca

Jednu sekundu vyteká slabšie, druhú zas silnejšie. Prameň v okrese Košice-okolie blízko hraníc s Maďarskom poznajú nielen miestni, ale aj cyklisti, ktorí tadiaľ prechádzajú. Túto slanú vodu si chodia naberať preto, že má podľa nich akési liečivé účinky - vraj je dobrá na trávenie, žalúdočné vredy, žalúdočné ťažkosti. Pre TASR to povedal starosta Cestíc Róbert Grešo. Niektorí zas hovoria, že pomôže vstať na nohy aj po prehýrenej noci. Samotný prameň vyviera na poli v katastrálnom území obce Buzica, približne 100 metrov od cesty. Niektoré neoficiálne zdroje uvádzajú, že ide o slanú jódovú minerálnu vodu. Hnedočervené sfarbenie kameňa, kde voda dopadá, môže naznačovať vyšší obsah železa. Kým však pomáha tráveniu, stromom v blízkom okolí, kde sa táto voda zdržiava, neprospieva.

 

Lepšia ako borovička

Lepšia ako borovička je podľa niektorých Terchovčanov voda z miestnych prameňov v Tiesňavách pred vstupom do Vrátnej doliny. "Kedysi bolo v Terchovej množstvo prameňov, no postupom času sa vytrácajú. Z jediného dôvodu - chýba nám dobytok. Kedysi sa všetko vypáslo, gazdovalo sa, gazdovia čistili studničky. Tým, že sa prestali čistiť a využívať, rozprávam o prameňoch mimo turistických trás, postupne sa zanedbávajú," povedal Štefan Muráň, predseda Urbáru Terchová – pozemkového spoločenstva. Gazdovia boli kedysi nútení studničky pri prameňoch udržiavať, pretože nemohli kilometre nosiť vodu pre dobytok. "Keď bola zdravá pre dobytok, bola zdravá aj pre ľudí. Nebolo toľko ekologicky škodlivých vecí a asi aj telo bolo odolnejšie," dodáva predseda občianskeho združenia (OZ) Rozsutec Jozef Mičo.

 

Zázrak pre chorých

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa skupina nadšencov rozhodla obnoviť studničku, ktorá v minulosti pri obci poskytovala možnosť občerstviť sa. Primäla ich k tomu povesť, ktorá sa v obci o vode zo studne traduje. Podľa nej bola v dedine dievčina, ktorá oslepla. Domáce ženy jej poradili , aby chodila k studničke za dedinou, z ktorej sa má napiť a umývať oči vodou. "Dievčina chodila každý deň k tejto studničke a vždy sa tu aj pomodlila. Za pár mesiacov opäť videla. Tak jej stará miestna zemianka dala pri studničke postaviť kaplnku, ktorá sa odvtedy nazýva 'Očanská' a zasadila tu lipu. Ku kaplnke sa robili procesie," uviedol pre TASR Petr Ivánek, ktorý začal s obnovou studničky.

 

Celá cesta minerálnych prameňov

Spoznávať región severného Spiša sa dá aj prostredníctvom Cesty minerálnych prameňov, ktorú tam vytvorili pred takmer piatimi rokmi miestni nadšenci v rámci programu slovensko-švajčiarskej spolupráce. „Tento región je bohatý na rôzne minerálne pramene, odhadom je ich v okruhu 100 kilometrov viac ako 100 a každý z nich pri dlhodobom užívaní pôsobí blahodarne na niečo iné. To je podľa nás európsky unikát,“ konštatoval Martin Šalata z Klubu slovenských turistov, ktorý približne 118 kilometrov dlhú trasu v tvare podkovy značil v teréne. Súčasťou trasy je 12 jednoducho dostupných prameňov v 11 obciach. Prameň Ščava je vo Forbasoch, v Legnave aj v Hraničnom, ďalej je to prameň Voňačka v Bajerovciach, pramene Andrej, Veronika a Sissi sú zase v Ľubovnianskych kúpeľoch. Prameň pod názvom Švabľovka sa nachádza v Hniezdnom, Prameň sv. Jána Krstiteľa v Litmanovej a Smerdžonka v Kúpeľoch Červený Kláštor. V Kúpeľoch Vyšné Ružbachy sú to Prameň lásky a Prameň zabudnutia, v Lackovej Prameň pod Kalváriou a v neposlednom rade v obci Sulín je to Sulínka.

Cesta, ktorá jednotlivé pramene spája, je nenáročná a vhodná aj pre menej zdatných turistov. Pre zaujímavosť, najdlhší úsek medzi Litmanovou a Červeným Kláštorom má 28 kilometrov a vedie cez hrebeň. Naopak, najkratšia trasa vedie od prameňa v Hniezdnom do Forbás a má 2,5 kilometra. Zároveň je možné dostať sa ku každému prameňu aj autom,“ upozornil Šalata, ktorému osobne najviac chutí voda v Lackovej. Z prameňa Sulínka si napríklad nechala dovážať vodu aj slávna cisárovná Sissi, ročne putovalo do celého sveta z tohto zdroja 800.000 fliaš. Zaujímavosťou tiež je, že prameň Veronika v Ľubovnianskych kúpeľoch má najvyšší obsah magnézia na Slovensku. Prameň v Lackovej pomáha pri nechutenstve a pri problémoch s obličkami a napríklad voda z Hniezdneho sa používala na vaňové kúpele pri liečbe reumatických ochorení už v 19. storočí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa