Turzovské kúpele - zabudnutý poklad, ktorému svitá na lepšie časy

2022-07-13 10:00:00 |   |    | 

V minulosti bola Gelnica dôležitým miestom na kúpeľnej mape. V súčasnosti nám už túto éru pripomínajú iba opustené budovy pôvodných kúpeľných domov, ktoré sú rozmiestnené aj v blízkosti Turzovského jazera. Kraj má v pláne kúpele komplexne zrekonštruovať a opäť ich využívať na liečebné, ubytovacie aj stravovacie účely.



 

Turzovské kúpele neďaleko Gelnice majú za sebou bohatú históriu. Za Rakúsko-Uhorska si tu bežní ľudia bok po boku s členmi smotánky až z ďalekej Budapešti liečili problémy dýchacích ciest a nervovej sústavy. Vychýrená bola najmä inhalácia vývaru vody z tunajších jazier s ihličím.

Počas druhej svetovej vojny sa v kúpeľoch ešte zotavovali nemeckí vojaci, za socializmu sa však areál využíval už len ako pioniersky tábor a škola v prírode. Po revolúcii prešiel do súkromných rúk a chátral.

Vlani vo februári však Košický samosprávny kraj kúpeľný areál odkúpil za sumu 346.000 eur a plánuje ho komplexne zrekonštruovať tak, aby opäť slúžil pôvodnému účelu. Vzhľadom na prostredie a ochranu národnej kultúrnej pamiatky v bezprostrednej blízkosti asanácia bude prebiehať bez pomoci ťažkej techniky.

Už onedlho by však mohli Turzovské kúpele opäť slúžiť na liečebné, ubytovacie aj stravovacie účely a lákať do regiónu množstvo turistov. Tí sa zatiaľ v areáli môžu poprechádzať v príjemnom prostredí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa