Kúpanie na Slovensku: Tipy na jazerá a kúpaliská

2023-06-29 16:01:00 |   |    | 

Vyberte sa na priezračné jazerá alebo sa schlaďte na niektorom zo slovenských kúpalísk. Dovolenka na Slovensku predsa nie je len o turistike a hradoch!



 

Aj tento rok mnohých Slovákov čaká dovolenka na Slovensku a veru, majú z čoho vyberať. Slovensko nemá len krásne hory a štíty, ale aj množstvo krásnych jazier a unikátne tajchy, v ktorých si môžete zaplávať úplne zadarmo. 

Pre tých, ktorí sa radšej spoľahnú na pevnú zem pod nohami v bazéne, prinášame aj niekoľko tipov na zaujímavé slovenské kúpaliská.

 

Čarovné slovenské jazerá, pri ktorých ani nepomyslíte na more

 

Sĺňava

Podľa vysokého počtu slnečných dní v roku dostala názov jedna z najznámejších vodných nádrží na Slovensku – Sĺňava. 

Sĺňava patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie jazerá na Slovensku a rozhodne sa tu nemusíte len slniť a kúpať. V areáli sa nachádza niekoľko požičovní športových potrieb pre vodné lyžovanie, kanoistiku, windsurfing, veslovanie a kanoistiku. 

Okolo nádrže je vybudovaná asfaltová cesta pre peších aj cyklistov, ak by vás už vodné športy prestali baviť.

Počas leta sa tu konajú rôzne športové podujatia a priamo z Piešťan si sem môžete spraviť výlet v podobe vyhliadkovej plavby loďou. V areáli sa nachádzajú dva kempingy a niekoľko penziónov a hotelov. 

Sĺňava je tak ideálnou destináciou na strávenie predĺženého letného víkendu alebo celej letnej dovolenky. 

 

Kolpašské jazerá

Kolpašské alebo tiež Studenské jazerá sú súčasťou úžasného systému tajchov v Banskoštiavnickom regióne. Pôvodne slúžili na banské účely a dnes sú niektoré z nich, podobne ako tie Studenské, využívané na letnú rekreáciu.

Kolpašské jazerá sú dve – jedno väčšie a jedno menšie. To menšie je využívané hlavne na rybolov. To väčšie prenechali rybári rekreantom a na jeho brehu je dokonca vybudovaná pláž s pozvoľným vstupom do vody, vhodná aj pre deti a neplavcov.

Kolpašské jazerá sa nachádzajú v obci Banský Studenec. V ich okolí je mnoho možností na turistiku, ktorú zakončíte osviežením v príjemne chladnej vode jazera. 


 

Palcmanská Maša

Pri najväčšej vodnej ploche Slovenského raja sa budete cítiť naozaj ako v raji. Nádrž je zasadená do malebného prostredia Hnileckej doliny a je skvelá pre každého, kto hľadá únik pred ruchom miest.

Voda v Palcmanskej Maši je trochu chladnejšia, predsa len sa nachádza v obkolesení vrchov. Ak sa neodvážite si v nej zaplávať, môžete vyskúšať rôzne vodné športy a člnkovanie. 


 

Zaujímavé letné kúpaliská, ktoré stoja za návštevu

 

Vincov les

Kúpalisko Vincov Les v Sládkovičove ponúka okrem vonkajších letných bazénov aj teplý relaxačný bazén s teplou termálnou vodou, ktorá má príjemných 38 až 39°. Ak teda náhodou slniečko zájde, nudiť sa tu určite nebudete.

V areáli kúpaliska sa nachádza štrkové jazero vhodné na rybolov a kemping pre autokaravany. 

 

Termálne kúpalisko v Santovke

Santovka termálne wellness kúpalisko sa nachádza v rovnomennej obci Santovka a nie je to len také obyčajné letné kúpalisko.

Okrem piatich klasických letných bazénov si môžete užiť nevšedné kúpanie v špeciálnych travertínových bazénikoch pamukkale a masážne travertínové vodopády, ktoré vám dokonale premasírujú stuhnutú šiju. 

Súčasťou areálu je aj reštaurácia, kde sa dá občerstviť počas vodných radovánok.

 

Termálne kúpalisko Vrbov

V bazénoch termálneho kúpalisko Vrbov pri Kežmarku nájdete pravú geotermálnu vodu, ktorá vyviera z hĺbky 2 000 metrov. 

Termálna voda je bohatá na minerály s priaznivým účinkom na dýchací a pohybový systém, nervovú sústavu, kožu a srdcovo-cievne ústrojenstvo.

Pobyt v tejto ozdravujúcej vode vyhľadáva aj množstvo športovcov, ktorí chcú zregenerovať po lyžovačke či náročnej túre. Využiť ju môžete aj vy a dopriať svojmu telu letný oddych, aký si zaslúži.
 

 

Väčšina dovolenkárov sa na letnú dovolenku bude presúvať autom. Popri plánovaní programu a ubytovania nezabudnite skontrolovať svoj dopravný prostriedok a uhradené povinné zmluvné poistenie

Okrem technickej stránky aj platnosť dokladov a poistení. Na preplnených letných cestách sa vám určite zíde aj havarijné poistenie

Pre výpočet havarijného poistenia nemusíte nikam chodiť. Všetko vybavíte online na stránke Union poisťovne. Vyberte si to najvýhodnejšie pre vás a vyhnite sa zbytočnému stresu z poškodeného auta a následných výdavkov počas dovolenky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: Advertoriál

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa