Pohoria na Slovensku: Týchto 5 možno ešte nepoznáte

2014-05-09 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenské pohoria, to nie sú len Vysoké či Nízke Tatry, Veľká či Malá Fatra, Považský či Pohronský Inovec alebo Malé či Biele Karpaty. Pohorí je totiž u nás oveľa viac, ako by ste si mysleli. Možno nepatria k tým najväčším či najvyšším, určite však majú svojim návštevníkom čo ponúknuť. A najlepšie na tom je to, že ste o nich zrejme doteraz ani len netušili.



 

  • Bachureň

Krásne znejúci plnokrvný slovenský názov, čo poviete? Bachureň nájdeme na severovýchode Slovenska, kde zasahuje do dvoch okresov: Prešov a Sabinov. Jeho najvyšším vrchom je takisto Bachureň s nadmorskou výškou 1 081,5 metra. Nejde teda ani zďaleka o najvyššie pohorie v našej krajine, ale aj tak má turistikychtivým návštevníkom čo ponúknuť. Ide napríklad nielen o príjemné a nenáročné výstupy na hrebeň pohoria, ale prechádzku po pseudokrasovej tiesňave s názvom Parkaň, ktorá ponúka skutočne nádhernú porciu čistokrvnej prírody. Nachádza sa tu aj päť jaskýň, tie však verejnosti sprístupnené nie sú a ich návšteva sa teda rozhodne neodporúča.

 

  • Kozie chrbty

Aj pohorie s názvom Kozie chrbty sa nachádza na východnom Slovensku a podobne ako Bachureň ani ony nepatria práve medzi toplokality našej krajiny. Svojím spôsobom je to však škoda, nakoľko a v tomto prípade ide o skutočne krásne hory, ktoré stojí za to vidieť. Rozprestierajú sa medzi Nízkymi a Vysokými Tatrami, pričom najvyšším vrchom je Kozí kameň s výškou 1 255 metrov nad morom. Najväčšími zaujímavosťami Kozích chrbtov sú Važecký kras s Važeckou jaskyňou, jaskyne Dúbrava či Zápoľná jaskyňa alebo Národná prírodná rezervácia Hranovnická dubina.

 

  • Burda

Pohorie Burda je naším najmenším geomorfologickým celkom a nachádza sa na juhozápadnom Slovensku. Poloha tohto pohoria je skutočne jedinečná, pretože z južnej strany ho obmýva Dunaj, zo západnej Hron a z východnej strany Ipeľ. Ten aj Burdu oddeľuje od maďarského pohoria Börzsöny. Najvyšší vrch sa nazýva, ako inak, Burdov s nadmorskou výškou len 387,7 metra. Samotné pohorie má dĺžku iba niečo cez sedem kilometrov a pokiaľ ide o šírku, tá dosahuje maximálne len 3,5 kilometra. V každom prípade Burda rozhodne stojí za návštevu, nakoľko nie je žiadnou výnimkou, ak by ste tu na potulkách stretli diviaka, jeleňa, srnca či dokonca muflóna. Žije tu tiež náš najväčší plaz, užovka stromová.

 

  • Čergov

Z juhu sa opäť vraciame na sever, kde na nás už čaká krásne a divoké pohorie Čergov. Konkrétne sa nachádza medzi Ondavskou vrchovinou, Košickou kotlinou, Šarišskou vrchovinou, Levočskými vrchmi a takisto Pieninami. Najvyšším vrchom je Minčol s výškou 1 157 metrov nad morom, ktorý poskytuje pekný výhľad na okolité hory. Zaujímavosťou pohoria je najmä Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol, kde sa nachádzajú veľmi pekné horské kvety a rastliny. Okrem toho tu nájdeme aj niekoľko jaskýň a tiež tajomný Haningovský hrad.

 

  • Busov

Posledné pohorie, ktoré navštívime, by sme našli v bardejovskom okrese. Busov je totiž krajinný celok Nízkych Beskýd. Pokiaľ by ste hádali, ako sa volá jeho najvyšší vrch a váš tip by bol Busov, mali by ste samozrejme pravdu. Len doplňme, že jeho výška je 1 002 metrov nad morom. Rozloha pohoria je len 102 kilometrov štvorcových, čo ho radí medzi tie úplne najmenšie slovenské pohoria. No hoci je Busov malý rozlohou, veľký je svojou krásou a malebnosťou. Nájdeme tu napríklad až tri prírodné rezervácie nemalého významu - Becherovskú tisinu, Stebnícku maguru a Regetovské rašelinisko. Rovnako je Busov aj domovom známej slovenskej pramenitej vody Cígeľka.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa