Turistika v Nízkych Tatrách: Vyjdite si na slovenskú klasiku Ďumbier alebo Chopok

2014-06-30 09:00:00 |   |    | 

V ponukách cestovných kancelárií často vyhľadávame zájazdy do iných krajín, kde by sme sa mohli venovať turistike. Popri tom však zabúdame, že niekedy ani zďaleka nemáme prechodenú našu domovinu. Mnohí z nás prejdú len pár kopcov vo Vysokých Tatrách, v Nízkych sa pozrú maximálne na Chopok a to im úplne stačí. Pritom aj v tomto regióne máte k dispozícii veľa zaujímavých trás, ktoré sme vám opäť zoradili do malého turistického sprievodcu.



Jednoduché túry

Náučný chodník okolo Váhu – začiatok trasy je v Liptovskom Jáne a jej koniec v Liptovskej Porúbke. Má prevažne rovinatý terén a pohodlne ho zvládnete aj s deťmi. Vybrať sa musíte po zelenej značke a čakať vás bude šesť zastávok, ktoré vám prezradia viac o prírode aj tunajších podmienkach. Deti sa tak zároveň aj niečo naučia a budú mať príjemný zážitok.

Sliačske Travertíny – ide o prírodnú zaujímavosť, keď je na jednej kope naukladaných viacero veľkých bielych travertínových kameňov. V tejto oblasti vyviera aj minerálna voda s typickým zápachom. Začiatok túry je vo Vyšnom Sliači, z ktorého sa ku kameňom dostanete do pol hodiny. Ak si však chcete túto prechádzku trošku sťažiť, môžete prejsť ešte okolím a navštíviť aj blízke sedlo Čertovica. I s malými deťmi zvládnete túto túru do dvoch hodín.

Demänovská dolina – keďže ide o nenáročný terén s malým prevýšením, často si turisti spájajú prechod touto dolinou ešte aj so susednou Jánskou. Cesta tam a späť vám bude trvať do siedemich hodín, no v nohách nebudete cítiť až takú záťaž ako po výstupe na nejaký vrchol. Štart a cieľ je v Lúčkach a pred odchodom si pozrite presnú trasu, pretože budete postupne sledovať až tri druhy značiek.

Kozí chrbát – keď budete na dovolenke na Donovaloch, tak si vyjdite na poldenný výlet na Kozí chrbát. Jednoduchá trasa vedie prevažne cez les a ponúkne vám príjemnú alternatívu na oddych. Vrátiť sa nemusíte na rovnaké miesto, Sedlom pod Babou môžete prejsť až do kúpeľov Korytnica. Dnes už mesto duchov bude vítaným oživením pre vyhľadávačov netradičných atrakcií.

Stredne náročné túry

Kráľova hoľa – ďalší z významných symbolov našej krajiny. Kráľova hoľa sa hrdo týči v podtatranskom regióne a ponúka mu ochrannú ruku. Vedú na ňu dve trasy. Tá dlhšia začína v dedinke Liptovská Teplička, spiatočná cesta trvá približne desať hodín a väčšinu cesty sa držíte zelenej trasy. Výstup je náročnejší, no výhľad aj na susedné Vysoké Tatry je úžasný. Druhá trasa začína v obci Telgárt a zvládnete ju za približne polovičný čas.

Náučný chodník Demänovská dolina – táto trasa je oproti prvej verzii náročnejšia. Začína sa totiž už v Jasnej a postupne za štyri a pol hodiny prejdete do Lúčok. Väčšinu cesty pôjdete po žltej značke. Okrem krásnej prechádzky sú opäť pripravené aj rôzne tabule s náučnými informáciami.

Smrekovica – názov trasy je zhodný s blízkym ubytovacím zariadením. No vy sa teraz vyberiete na 1200 metrov vysoký vrch. Cesta naň začne v Liptovskom Jáne, do ktorého sa na záver vrátite. Zvládnuť by ste to mali do piatich hodín.

Náročné túry

Chopok – najznámejšie končiare so sebou prinášajú aj náročnejšie túry. No tak ako pri Chopku, aj v prípade Ďumbiera si môžete zvoliť aj jednoduchšie a kratšie trasy, ktoré majú začiatok na iných miestach. Takto si však aspoň dobre precvičíte končatiny a uvidíte toho viac. Začiatok túry je v Jasnej. Vyberiete sa na smer Otupné a Tri vody, až prejdete na Dereše. Odtiaľ ste po červenej trase do hodiny na Chopku. Spiatočná cesta by mala trvať okolo piatich hodín.

Ďumbier – táto náročnejšia trasa má 16 kilometrov a začína v Mýte pod Ďumbierom. Pri výstupe budete prechádzať popri chate M. R. Štefánika. Zostup z ďalšieho významného štítu Nízkych Tatier však povedie inou trasou, cez Halašovu jamu, odkiaľ sa postupne dostanete do Tragošky. Celkovo by ste mali túto túru zvládnuť do deviatich hodín.

Hrebeňom Nízkych Tatier – tak ako sa postupne môžete prejsť celými Vysokými Tatrami, existuje takáto  alternatíva aj v tomto pohorí. Na výber sú dve možnosti. Tú prvú zvládnete za jeden deň a rezervovať by ste si na to mali približne desať hodín. Trasa sa začína na Donovaloch a postupne cez Kozí chrbát a Ďurkovú prejdete až k Útulni pod Chabencom. Druhá možnosť má podobu Tatranskej magistrály, taktiež je rozdelená do piatich úsekov, no je podstatne náročnejšia. Jednoduché terény tu totiž nenájdete a túry trvajú v niektorých prípadoch aj desať hodín. Trasa je takmer identická, prejdete však viacero končiarov a jej koniec nie je v útulni, ale v obci Telgárt. Táto túra tvorí v podstate poslednú časť náročnej výpravy.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa