Dovolenka vo Vysokých Tatrách: Takto si naše veľhory vychutnáte na maximum

2016-05-28 00:00:01 |   |    | 

O Vysokých Tatrách počúva každý z nás od narodenia, väčšina z nás naše veľhory aj niekoľkokrát navštívila. Skutočne ich však poznáme dostatočne?



 

Prvou ubytovňou pre milovníkov tatranskej prírody bola Rainerova útulňa, vybudovaná v roku 1863 nad vodopádmi Studeného potoka. Dnes funguje ako „galéria“ histórie vysokohorských nosičov a horolezectva. Sieť turistických chodníkov vybudovala prvá turistická organizácia tzv. Uhorský karpatský spolok, zároveň aj položila základy tatranských chát.

Po 2. svetovej vojne, v roku 1947 vznikla obec Vysoké Tatry. O dva roky neskôr vznikol najstarší národný park Slovenska – Tatranský národný park (TANAP). Za návštevu zaručene stojí druhý najvyšší štít – Lomnický štít (2 634 m n. m.). Počas cesty naň absolvujete jazdu až 3 lanovkami. Najprv pôjdete 4-miestnou kabínkovou lanovkou na medzistanicu Štart, odtiaľ budete pokračovať 15-miestnou gondolou na Skalnaté pleso a nakoniec nastúpite na visutú červenú lanovku vedúcu priamo na Lomnický štít (prekonáva prevýšenie až 855 metrov). Cena lístka (zakupeného na pokladni) tam aj spät je 19 eur pre dospelého a 14 eur pre deti. Pri zakúpení cez e-shop sú lístky lacnejšie o 1 euro. Zaujímavosťou je, že tu môžete i prenocovať, strávite tak noc v najvyššie položenom apartmáne v strednej Európe a budete spať nabližšie ku hviezdam, ako sa len u nás na Slovensku dá.

Ďalšou atraktívnou destináciou turistov je Hrebienok (1 285 m n. m.). Dostnate sa naň zo Starého Smokovca pozemnou lanovkou a zažijete pocit, ktorý mala i anglická kráľovná pri návšteve Vysokých Tatier. Za 7 minút prekonáte výškový rozdiel 255 metrov nad morom. Cena lístka (obojsmereného) je 9 eur dospelý, 6 eur deti. Hrebienok je turistickým strediskom výstupov do Veľkej a Malej doliny a na Slavkovský štít (istý čas považovaný za najvyšší vrch Tatier).

Načerpať sily po turistike môžete i v miestnom Snack bare, nachádza sa v budove podzemnej lanovky. Novou atrakciou Hrebienka je macko Kubko, dosahuje obdivuhodnú hmotnosť 350 kg a veľkosť 2,4 metra. Vyrobený je z dreva, jeho zuby sú zo železných klinov a oči z polodrahokamov. Jeho úlohou je dohliadať na to, aby sa tu turisti, ale hlavne deti cítili bezpečne. Okrem toho sa s ním môžete i odfotiť, na fotkách sa vám bude vypínať i Lomnický štít (starí Tatranci ho nazývali aj „Dedo“). Ak chcete svojim ratolestiam spraviť prekvapenie, vezmite ich na Medvedie dni na Hrebienku. Tento rok sa konajú v termíne od 4. do 7.8 2016. Stretnú tu najviac medveďov za rok a zabavia sa pri množstve súťaží. Ďalším lákadlom je relax zóna, nájdete v nej ďalších 5 medveďov z dreva, po dlhej túre si tu môžete oddýchnuť na pohodlných ležadlách.

Keď už spomíname turistiku, zeleným značkovaným chodníkom sa odtiaľto dostanete na Bilíkovú chatu či k Vodopádom Studeného potoka. Práve tu sa zelený chodník stretáva so žltým, ten vedie pozdĺž Studeného Potoka až do Tatranskej Lesnej. Jedným z najnižšie a najľahšie dostupných vrchov vo Vysokých Tatrách je Predné Solisko (2 093 m n. m.). Dostanete sa naň 4-sedačkovou lanovkou Solisko Express z údolnej stanice Štrbského Plesa až do výšky 1 814 m n. m. Cena lístka Štrbské Pleso – Solisko a späť je 13 eur (dospelí) a 9 eur (deti). Slniečko si užijete v Bivac Restaurant, pozorovať môžete jedinečné výhľady na Kriváň, Štrbské Pleso či Kráľovu hoľu.

Dovolenka na Slovensku je v súčasnosti „in,“ tak veríme, že si ju naplno vychutnáte možno aj v spomínaných Vysokých Tatrách.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa