Jánošíkove diery

2018-03-26 12:00:00 |   |    | 

Pani zima už stráca svoju moc a pomaly nastupuje jedno z najkrajších ročných období, jar. Príroda sa zobúdza a láka všetkých vyraziť na výlet a načerpať novú energiu v jej náručí. My sme navštívili Jánošíkove diery.



 

Východiskovým bodom pre Jánošíkove diery i hrebeňovku Malej Fatry je malebná obec Terchová, približne 26 kilometrov od krajského mesta Žilina. Samotné parkovanie je zabezpečené parkoviskom pred hotelom Diery, momentálne je bezplatné, v letných mesiacov však vyberajú poplatok.

Jánošíkova diery sa nachádzajú cca 2,5 kilometra od centra obce. Predstavujú sústavu tiesňav a kaňonov vytvorených Dierovým potokom. Horský tok sa postupne zarezával do vápencového a dolomitového podložia a vytvoril tak množstvo prírodných jedinečností, ako sú spomínané tiesňavy a kaňony, ale aj vodopády či obrie hrnce (do guľata zaoblené skalné steny).

Diery sa nachádzajú v severovýchodnej časti Krivánskej Malej Fatry, sú súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec. Skladajú sa z troch častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Nájdeme tu viac ako dvadsať vodopádov a množstvo jedinečných druhov rastlín a živočíchov.

Miestna fauna je viazaná na vápencové podložie. Vyskytujú sa tu viaceré vzácne vysokohorské druhy ako soldanelka karpatská (Soldanella carpatica), kortúza Matthiolova (Cortusa matthiolii) či črievičník papučka (Cypripedium calceolus). Práve posledný menovaný je mimoriadne vzácny, preto sa dbá o jeho zvýšenú ochranu. Zo živočíchov tu môžete zbadať orla skalného, rysa ostrovida či výra skalného.

Celé Jánošíkové diery prejdete za 3,5 až 4,5 hodiny. Túru si však môžete predĺžiť o výstup na Malý Rozsutec, kam vedie chodník priamo z Dier. Pozitívnou správou je, že množstvo lavičiek a rebríkov prešlo v ostatných rokoch obnovou. Čakajú vás preto nielen nádherné prírodné zákutia, ale i nové drevené a kovové turistické prvky.

 

Text: Mária Hikelová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, autorka

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa